Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

El negoci de les puntes al Maresme del segle XVIII, a través d’un dels seus protagonistes
La directora del Museu d’Arenys de Mar parlarà el 18 d’octubre a la seu de l’Ens de Barcelona

Descobrir com era la vida diària i el negoci de les puntes en el moment del seu esplendor a través de la figura d’un dels seus protagonistes. És el que ens proposa Neus Ribas, la directora del Museu de la Punta d’Arenys de Mar, a la conferència ‘Comerciant amb puntes! El testament de Salvador Viza, comerciant mataroní de 1769’. Organitzada per l’Associació Catalana de Puntaires, serà dijous 18 d’octubre a les 18 hores, a la seu de l’Ens, a Barcelona.

A la segona meitat del segle XVIII les puntes catalanes, amb el Maresme com un dels seus epicentres, eren un negoci puixant: hi treballaven prop de 5.000 dones puntaries i les puntes s’exportaven a Amèrica i a tot el mercat espanyol. Molts detalls sobre el negoci i sobre aquest ofici els coneixem gràcies al testament que va deixar Salvador Viza, un important comerciant mataroní que va viure entre els anys 1730 i 1769. Segons explica Neus Ribas, els seus documents notarials i sobretot un inventari de béns que es conserven a l’Arxiu Comarcal del Maresme detallen tots els objectes que hi havia a les seves cases (era propietari de tres cases a Mataró, una Argentona i quatre magatzems). L’inventari “ens permet veure com era la vida diària i sobretot la seva activitat comercial, ja que a la llista de béns explica totes les llibretes i vals dels negocis amb diferents proveïdors. És un document tan exhaustiu que també detalla els diferents tipus de puntes, els fils que utilitzava, els comerciants als qui venia les puntes”.

A més, la directora del Museu d’Arenys de Mar destaca que l’inventari és també un “valuós patrimoni immaterial”, ja que s’hi mencionen més de 40 noms de puntes –noms que fan referència als motius i als dissenys– perquè molts d’ells ja no s’utilitzen i han desaparegut, i reflecteixen el ric vocabulari sobre aquest ofici.

Les puntes, secret d’Estat

La conferència vol posar en valor les puntes, un ofici i un art que, pel seu caràcter artesà i femení, no sempre ha rebut el merescut reconeixement.  Neus Ribas destaca que les puntes són una de les grans arts decoratives del tèxtil, ja que “tenien un gran valor perquè guarnien la indumentària de membres de la cort i la noblesa”, i recorda que van arribar a ser considerades secret d’estat: cap a l’any 1660, Colbert, el ministre francès de Lluis XIV, el rei Sol, va aconseguir que puntaires de Venècia que coneixien les tècniques més depurades de les puntes a l’agulla es traslladessin a França per ensenyar a puntaires franceses. La República de Venècia va considerar aquest fet un greu problema diplomàtic perquè la realització de les puntes de Venècia era un secret d'Estat i les famílies de les puntaires van ser amenaçades.

L’activitat, organitzada per l’Associació Catalana de Puntaires, serà a les 18 hores, a la seu de l’ENS (València, 558, 6-1).

Un llibre reivindica la tasca invisibilitzada de les folkloristes catalanes
Meritxell Orpinell és l’autora de l’estudi ‘Mercè Ventosa i Roca, una folklorista per descobrir’
Granja Viader, 150 anys de “felicitat sucable”
L’emblemàtica xocolateria barcelonina va ser la creadora del Cacaolat
Reunió del Consell de l’Associacionisme Cultural Català per debatre l’adaptació de les activitats festives
Cultura convocarà dues línies de subvencions per a pal·liar les conseqüències de la pandèmia
Suspès el primer curs de direcció de banda de L’Auditori i la Banda Municipal de Barcelona
S’està treballant per reprogramar el curs la temporada vinent de L'Auditori
La Casa dels Entremesos convida a visitar les seves exposicions en línia
La iniciativa permet passejar, des de casa, per una quinzena d'exposicions de cultura popular
“Les festes no se suspenen, sinó que s’adapten i es realitzen en funció de les seves possibilitats”
Francesc Fabregat, Cap dels serveis de Cultura Popular de l'Institut de Cultura de Barcelona

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media