Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya
Coincidint amb el Dia Internacional de l'Educació Social, i durant una jornada per celebrar l'efemèride, els professionals del CEESC han avançat una realitat que fa temps que es denuncia entre els professionals de l'educació social.

 

 

El 31,72% dels educadors socials adverteixen que no es compleixen les ràtios als centres de protecció a la infància
El CEESC denuncia que la manca de professionals provoca ansietat i estrès, primer motiu de baixa laboral en el sector

El 31,72% dels professionals de l'educació social que treballen als diferents centres i recursos dels sistemes de protecció a la infància i l'adolescència diu que no es compleixen les ràtios als seus llocs de treball.

Així ho ha denunciat aquest dimecres el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) amb l'avançament de les dades de l''Informe sobre la situació professional i laboral als diferents centres i recursos del sistema de protecció a la infància i l'adolescència a Catalunya', un estudi que té la intenció de visibilitzar les condicions laborals dels professionals d'aquest sector i que es farà públic el pròxim mes de novembre.

Coincidint amb el Dia Internacional de l'Educació Social, i durant una jornada per celebrar l'efemèride, els professionals del CEESC han avançat una realitat que fa temps que es denuncia entre els professionals de l'educació social. Ràtios que no es compleixen, baixes per estrès, depressió i ansietat, o falta de formació en riscos laborals, són alguns dels temes que l'estudi contempla i en el qual han participat 700 persones entre els mesos de juny i setembre. "Volem posar llum a la realitat viscuda pels professionals i incidir en lluitar, reivindicar i canviar aquelles situacions que són millorables i que beneficien tant al col·lectiu de professionals com a la població que atenem, el centre de la nostra feina", manifesta el CEESC.

Una de les dades que més preocupa als educadors socials és l'incompliment de les ràtios als centres de menors. En concret, segons avança el CEESC, el 31,72% dels enquestats assenyala que no es compleixen les ràtios de treballadors-infants, mentre que un 57,04% dels enquestats indiquen que sí que es compleix la ràtio, i un 11,24% assegura que desconeix la dada. "El fet que no hi hagi prou treballadors en els serveis provoca que tinguin un elevat ritme de feina i que, entre altres coses, hi hagi baixes laborals per depressió, ansietat o estrès", denuncien des del CEESC.

En aquest sentit, l'informe revela que el primer motiu de les baixes dels educadors i educadores socials és l'estrès, la depressió i l'ansietat, amb un 22,96% del total. El 57,61% de les persones enquestades confirmen que han estat de baixa en algun moment, i el 61,87% d'elles indiquen que al centre on treballen actualment hi ha professionals en situació de baixa. A l'11,03% de les respostes es constata que més de la meitat de l'equip educatiu està de baixa. Segons el CEESC, aquestes dades no presenten diferències segons la tipologia de centres, siguin centres propis o concertats.

Una professió de dones

L'informe també destaca que la professió està molt feminitzada, ja que el 72% de les persones enquestades són dones. En concret, assenyalen, el retrat robot de la professional d'aquest àmbit és el d'una dona de 26 a 35 anys que té entre 1 i 3 anys d'experiència laboral en el sistema de protecció. Per tant, reconeixen, aquesta és una de les primeres feines que tenen els treballadors de l'educació social quan acaben el grau. "Professionals molt joves, amb poc rodatge laboral", indiquen.

Segons l'estudi, el 68,42% dels participants manifesten que treballen en un centre concertat, i un 31,57% ho fa en un centre propi.

Un altre de les qüestions que aborda l'estudi és en referència a les avaluacions de riscos laborals. Respecte a això, només el 31,53% de professionals han indicat que se'ls hi ha fet una avaluació i d'entre aquests, el 48,90% diuen que no s'apliquen mesures correctores dels riscos avaluats, tot i que la normativa obliga les empreses a aplicar les mesures correctores pertinents.

Notícies relacionades
La Taula del Tercer Sector i els Síndics locals reclamen una prestació de l’habitatge que complementi la renda garantida de ciutadania
Només a l’entorn de Barcelona es calcula que hi ha gairebé 1 milió i mig de persones en situació d’exclusió residencial
El Festival Esperanzah! torna a omplir el Parc Nou de solidaritat, feminisme i economia social
Després d'11 edicions, el festival es consolida com a referent en la construcció de ponts entre el públic i les causes socials
Psicurt, el festival de curtmetratges que amplia la mirada sobre la salut mental
L'esdeveniment tindrà lloc a Tarragona entre el 10 i el 13 d'octubre
Neix el Col·lectiu Ficcial, una assessoria cultural que vetllarà per acabar amb actituds discriminatòries en les ficcions
Les expertes aproparan a guionistes i escriptors eines per aturar la misogínia, el racisme, la LGTBIfòbia o la xenofòbia
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Neix la primera base de dades de l'associacionisme català contemporani
"Els col·lectius de cultura popular som massa poc frívols per aparèixer en els programes de televisió"
Jesús Ventura, Amadeu Carbó i Pep AdellLocutors i tècnics del Fes ta Festa
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71