Experts defensen la creació d’una renda bàsica universal per reduir les desigualtats socials a Espanya
últims articles
CaixaImpulse Consolidate apropa al mercat quatre iniciatives biomèdiques disruptives
 
El 37,7% de les mares va sol·licitar una reducció de jornada o treballar a temps parcial després de la baixa maternal davant del 4% dels pares
 
La CECA i la CEOE acorden finançar amb 45.000 milions la competitivitat d'empreses i pimes espanyoles
 
”la Caixa” ha lliurat ajuts per a 79 projectes de recerca pionera i de gran impacte social per un import de 28 milions d’euros
 
L’Escola de Cuidadors de “la Caixa” atén a més de 1.000 persones en el seu primer any
 
CaixaBank, escollit per Euromoney Millor Banc a Espanya 2019, Millor Banca Responsable a Europa i Millor Transformació Bancària a Europa
 
L’Observatori Social de ”la Caixa” analitza fenòmens i tendències socials
Jordi Sevilla, economista i ex ministre, i Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, moments abans de la presentació de l’informe.

Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”; i Jordi Sevilla, economista i exministre d’Administracions Públiques (2004-2007), van presentar el passat 25 de setembre a CaixaForum Madrid l’estudi Reforçar el benestar social. De l’ingrés mínim a la renda bàsica, publicat per l’Observatori Social de ”la Caixa”.

L’informe, coordinat i dirigit per Jordi Sevilla, i en el qual han participat una desena de destacats experts, conclou que és urgent emprendre una reforma en profunditat del nostre sistema de protecció social per adequar-lo a les noves necessitats socials i econòmiques. Així doncs, recull anàlisis i propostes amb l’objectiu de reduir la pobresa i les desigualtats socials a Espanya.

Noves desigualtats a Espanya

En línies generales, l’estudi reflecteix que Espanya ha experimentat en l’últim decenni un increment important dels nivells de desigualat, fins a esdevenir el país de la Unió Europea on aquesta desigualtat ha augmentat més. La crisi econòmica i les polítiques d’austeritat desplegades per les administracions han generat un nou patró de pobresa al nostre país. Al mateix temps, els mecanismes tradicionals de l’estat del benestar espanyol, vinculat a trajectòries laborals estables i a forts elements contributius a través del sistema de pensions, han deixat nombrosos col·lectius socials exclosos del seu camp de protecció. Parlem del 34 % de persones en atur de llarga durada (més de dos anys) que no aconsegueixen reincorporar-se al mercat laboral; del 26,6 % de la població en risc de pobresa o exclusió social; de tres de cada deu menors de 16 anys que viuen per sota del llindar de la pobresa, o d’un mercat laboral incapaç de treure de la pobresa fins i tot les persones que tenen feina, amb el 13 % de treballadors pobres.

Els factors que els experts identifiquen com a claus per entendre l’evolució recent de les desigualtats a Espanya són quatre: desigualtat en el mercat de treball, desigualtat generacional, desigualtat fiscal i desigualtat generada pel canvi tecnològic (que, segons els autors, encara és aviat per avaluar).

Observatori Social de ”la Caixa”

L’Observatori Social de ”la Caixa” constitueix una iniciativa per a l’estudi dels nous fenòmens socials en quatre àrees: inclusió social, educació, ciència i cultura. L’anàlisi de l’Observatori Social de ”la Caixa” es nodreix d’un baròmetre d’indicadors clau sobre temes d’interès social als països membres de la Unió Europea i l’OCDE, a més d’articles, entrevistes i ressenyes signades per experts.

 


Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media