Experts defensen la creació d’una renda bàsica universal per reduir les desigualtats socials a Espanya
últims articles
Espanya, un dels països on l’origen social dels pares té més influència en la posició social dels fills
 
CaixaImpulse Consolidate apropa al mercat quatre iniciatives biomèdiques disruptives
 
El 37,7% de les mares va sol·licitar una reducció de jornada o treballar a temps parcial després de la baixa maternal davant del 4% dels pares
 
La CECA i la CEOE acorden finançar amb 45.000 milions la competitivitat d'empreses i pimes espanyoles
 
”la Caixa” ha lliurat ajuts per a 79 projectes de recerca pionera i de gran impacte social per un import de 28 milions d’euros
 
L’Escola de Cuidadors de “la Caixa” atén a més de 1.000 persones en el seu primer any
 
L’Observatori Social de ”la Caixa” analitza fenòmens i tendències socials
Jordi Sevilla, economista i ex ministre, i Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, moments abans de la presentació de l’informe.

Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”; i Jordi Sevilla, economista i exministre d’Administracions Públiques (2004-2007), van presentar el passat 25 de setembre a CaixaForum Madrid l’estudi Reforçar el benestar social. De l’ingrés mínim a la renda bàsica, publicat per l’Observatori Social de ”la Caixa”.

L’informe, coordinat i dirigit per Jordi Sevilla, i en el qual han participat una desena de destacats experts, conclou que és urgent emprendre una reforma en profunditat del nostre sistema de protecció social per adequar-lo a les noves necessitats socials i econòmiques. Així doncs, recull anàlisis i propostes amb l’objectiu de reduir la pobresa i les desigualtats socials a Espanya.

Noves desigualtats a Espanya

En línies generales, l’estudi reflecteix que Espanya ha experimentat en l’últim decenni un increment important dels nivells de desigualat, fins a esdevenir el país de la Unió Europea on aquesta desigualtat ha augmentat més. La crisi econòmica i les polítiques d’austeritat desplegades per les administracions han generat un nou patró de pobresa al nostre país. Al mateix temps, els mecanismes tradicionals de l’estat del benestar espanyol, vinculat a trajectòries laborals estables i a forts elements contributius a través del sistema de pensions, han deixat nombrosos col·lectius socials exclosos del seu camp de protecció. Parlem del 34 % de persones en atur de llarga durada (més de dos anys) que no aconsegueixen reincorporar-se al mercat laboral; del 26,6 % de la població en risc de pobresa o exclusió social; de tres de cada deu menors de 16 anys que viuen per sota del llindar de la pobresa, o d’un mercat laboral incapaç de treure de la pobresa fins i tot les persones que tenen feina, amb el 13 % de treballadors pobres.

Els factors que els experts identifiquen com a claus per entendre l’evolució recent de les desigualtats a Espanya són quatre: desigualtat en el mercat de treball, desigualtat generacional, desigualtat fiscal i desigualtat generada pel canvi tecnològic (que, segons els autors, encara és aviat per avaluar).

Observatori Social de ”la Caixa”

L’Observatori Social de ”la Caixa” constitueix una iniciativa per a l’estudi dels nous fenòmens socials en quatre àrees: inclusió social, educació, ciència i cultura. L’anàlisi de l’Observatori Social de ”la Caixa” es nodreix d’un baròmetre d’indicadors clau sobre temes d’interès social als països membres de la Unió Europea i l’OCDE, a més d’articles, entrevistes i ressenyes signades per experts.

 

AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media