Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

"No anem bé", reflexió crítica dels Amics dels Gegants del Pi sobre les Festes de la Mercè
El text s'ha publicat en el programa d'activitats de l'entitat per a la Festa Major barcelonina

L'Associació d'Amics dels Gegants del Pi és una de les associacions barcelonines més implicades en la preservació del patrimoni festiu de la ciutat. A escassos dies per l'inici d'una nova edició de la Mercè, l'entitat ha publicat la reflexió crítica "No anem bé" en el programa d'activitats que oferirà per la Festa Major de la capital catalana. En aquesta, lamenten que a "Barcelona tenim un model [festiu] que, tristament no ens creiem. [...]". "L'Ajuntament no s'ho creu", denuncien, "però nosaltres tampoc", s'afirma en referència a les entitats.

El diagnòstic de la colla gegantera és contundent: "La manca d'una estructura clara (que fa que no sapiguem quin dia és el Correfoc). La manca d'un seguici completament representatiu de la ciutat, la manca d'unes comissions del Protocol Festiu i del Seguici amb plens poders..., fan que la festa no sigui forta". Una denúncia a l'organigrama i la representativitat de la festa, que s'afegeix a la crítica envers aspectes més procedimentals: "Les obres a la Virreina en plena Festa Major, la no presència de les autoritats a l'Anada a Ofici (almenys fins al 2018), la no aparició en el programa d'alguns actes". Tot plegat, es conclou, "és absurd, ridícul i vergonyós. Per part de tots".

Segons l'Associació d'Amics dels Gegants del Pi, les Festes de la Mercè viuen una tendència negativa que només es podrà revertir si es fa "pedagogia de la festa, pensar en el perquè de les coses; no només en el nostre àmbit, sinó en el discurs de la festa major". Altrament, asseguren, les expressions tradicionals seran percebudes "com un mer festival", i no pas com allò que "dóna sentit" a les festes.

“Els catalans estem molt acostumats a associar-nos per fer activitats culturals”
Entrevista a Mercè Cano, presidenta del Moviment Coral Català
Els cineclubs, escola de cinema i de vida
Dijous 24 d’octubre s’inaugura l’exposició ‘Cineclubisme. El públic s’organitza’ a la Filmoteca de Catalunya
La Cobla conquereix Barcelona
Tres dies i prop de 480 activitats per descobrir el patrimoni cultural
De l'11 al 13 d'octubre se celebren les Jornades Europees de Patrimoni, enguany més participatives i accessibles
El negoci de les puntes al Maresme del segle XVIII, a través d’un dels seus protagonistes
La directora del Museu d’Arenys de Mar parlarà el 18 d’octubre a la seu de l’Ens de Barcelona
Obertes les inscripcions al curs 2019-20 de la Universitat Popular de Caldes de Montbui
El Centre Ateneu, Democràtic i Progressista també ha fet pública la convocatòria del 32è concurs de teatre amateur Taca'm

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media