Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Una exposició i una jornada sobre la dona per celebrar els 50 anys dels Castellers de Barcelona
La mostra a l'Orfeó Martinenc recorre la història i les fites més destacades de la colla

Sabíeu que el primer document, fins ara inèdit, que parla de castells a Barcelona és de l'any 1807? Que a l'Índia també es fan construccions humanes per celebrar el naixement del déu Krishna? O que els Castellers de Barcelona van aixecar un castell a la piscina del Palau Sant Jordi pels Mundials de Natació de 2013? Són algunes de les curiositats que el públic pot descobrir a l'exposició '200 anys de castells a Barcelona: 50 Anys Fent Pinya'. Es pot visitar fins al 30 de setembre a l'Orfeó Martinenc, al barri del Clot.

L'exposició, distribuïda en quatre espais, fa un recorregut per la història dels castells i els castellers de Barcelona per festejar el seu 50è aniversari. S'hi poden trobar des de les camises utilitzades amb els seus respectius escuts -i que han evolucionat amb l'escut de la ciutat- o un recull de tots els castells "especials" que han fet: dins de coves, al cim de muntanyes, dins una piscina o sobre un vaixell. I també conèixer les seves grans fites, com el primer pilar de 4 al 1969, el 9 de 8 del 2014 o el primer 5 de 7 femení de la història de l'any 2019. Una història molt intensa i plena d'esdeveniments, ja que els vermells són en gran part responsables de la consolidació definitiva del fet casteller fora de la zona tradicional.

La mostra també recorda que fer castells és molt més que aixecar construccions humanes: és solidaritat, compromís, integració i cohesió. A més, la colla compta amb una Penya Blaugrana, un grup d'escalada, un de gastronòmic i al llarg de l'any fan moltes activitats de lleure que donen el significat de família a la camisa vermella i l'escut de la ciutat.

Jornada sobre la presència de la dona al món casteller

Emmarcat també en l'aniversari de l'entitat, dissabte 5 d'octubre se celebrarà la jornada "Aportació i vivència de la dona al món casteller", que vol reflexionar sobre la presència de dones en les colles. En l'acte es debatrà sobre quatre eixos principals: la salut, la tècnica, el clima social i els mitjans de comunicació. Tots ells comptaran amb dones membres de diverses colles castelleres i amb un ampli recorregut per aportar la seva experiència.

Els castellers de Barcelona han estat pioners en l'aposta per la dona en posicions habitualment ocupades per homes. Van ser la primera colla a descarregar un castell de 9 pisos amb una dona a baixos, a coronar un 2 de 7 amb dues dones a terços i, aquest any mateix, a descarregar tres castells de 7 (5 de 7 inclòs) amb el tronc i nucli íntegrament femení. Tot i que avui quasi ningú dubta del paper fonamental que han tingut les dones en els grans èxits aconseguits per les diverses colles, que parlem d'aquestes fites (totes molt recents) indica que queda feina per fer en igualtat de gènere.

Més informació i inscripcions en aquest enllaç.

Els Pastorets inicien la temporada aquest diumenge al Palau de la Generalitat
L’acte comptarà amb la presència del president Quim Torra
Neus Ribas: “Falta una història de la importància del negoci de les puntes”
La directora del Museu de la Punta d’Arenys de Mar va inaugurar el curs de l’Associació Catalana de Puntaires
Set concerts simultanis ompliran Terrassa de música popular el 16 de novembre
La 38a Trobada de Bandes de Música de Catalunya reunirà una trentena de formacions
Lluís Calvo reflexionarà sobre els 70 anys del Museu Etnològic de Barcelona
Serà el dimecres 6 de novembre (19:00h) a la seu Montcada del museu
El cementiri de Poblenou proposa mirar la mort amb altres ulls
Dimarts 29 d'octubre el cementiri més antic de Barcelona acull una jornada de xerrades i una visita guiada al recinte
“Els catalans estem molt acostumats a associar-nos per fer activitats culturals”
Entrevista a Mercè Cano, presidenta del Moviment Coral Català

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media