Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Les 47es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya reforcen la presència al territori
El festival de danses tradicionals del món s'ha celebrat del 6 al 15 de setembre

Amb prop de 200 participants i una trentena d'espectacles, des dels ritmes frenètics del Senegal fins als colorits balls mexicans, passant per coreografies russes o les danses basques. Així han estat les 47es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya (JIF), que van finalitzar aquest diumenge a Figueres després de deu dies d'espectacles i activitats. El festival enguany s'ha celebrat a quinze poblacions catalanes –des de Barcelona a Calella, de Figueres a Montblanc– i ha recuperat el caràcter itinerant de la cloenda, en una clara aposta per arribar a més públic i a més territori.

Diumenge 15 de setembre a la tarda, un espectacle conjunt al Teatre Jardí de Figures dels ballets folklòrics del Senegal, Mèxic, la República russa de Baixkíria, Euskadi i tres grups catalans va servir per acomiadar la 47a edició de les JIF. A més de les actuacions individuals, els grups van oferir un espectacle conjunt, fusionant les tradicions de les seves cultures, i amb una orquestra i un grup de ball integrats per artistes de cada país, interpretant una peça tradicional catalana, en una bona metàfora de l'objectiu d'aquest festival: fomentar la cohesió entre els pobles mitjançant la dansa.

Amb l'elecció de Figueres, a Girona, com a cloenda del festival, que en els darrers anys s'havia fet a Barcelona, els organitzadors –l'Associació per a la difusió del Folklore, Adifolk– han volgut recuperar el seu caràcter itinerant, ja que cada any se celebrarà una demarcació diferent.

En total han estat deu dies de celebracions en escenaris diversos (ateneus, casinos, pavellons, places i carrers) de quinze localitats catalanes, reivindicant així la proximitat al territori i al públic, i el caràcter obert i popular de la festa: Calella, Santa Maria de Palautordera. Juncosa, Rajadell, Arenys de Mar, La Llagosta, Barcelona, Montblanc, Bellpuig, Matadepera, Ripoll, Gironella, Hospitalet de Llobregat, Vilanova d'Espoia i Figueres.

En aquesta edició el públic ha pogut gaudir de ritmes i coreografies molt diverses, portades pel ballet folklòric Dakar del Senegal, el grup S'Eixam Mallorquí Sóller, el ballet Krujevà de la República de Baixkíria i l'Elai Alai de Portugalete (Euskadi), però també dels esbarts i entitats catalanes (com l'Esbart Cor de Catalunya, Mediterrània Dansa de Figueres, Esbart Maragall d'Arenys de Mar, l'Esbart Dansaire de l'Hospitalet o els Gegants de Calella). Tots ells han compartit escenaris i experiències, en unes trobades que busquen per sobre de tot estrenyent els llaços entre cultures.

Els Tres Tombs inicien la temporada reivindicant el futur de la festa i el benestar animal
Polinyà presenta el programa de la Capital Catalana dels Tres Tombs
Comença el Tradicionàrius 2020, dedicat al músic i compositor basc Kepa Junkera
El festival internacional de folk se celebrarà del 10 de gener al 3 d’abril i acollirà més de 70 activitats
A cop de rodolí: l’Auca dels Costums de Barcelona
Guillem Roma i Peran Torres són els autors d’aquesta versió actualitzada de l’Auca de Joan Amades
Any nou, cercavila antiga
El ball de Pastorets de Vilafranca del Penedès serà l'entremès convidat al Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga
Més de 560 clics de Playmobil protagonitzen el pessebre de La Violeta de Gràcia
Dimarts al vespre es va inaugurar aquest pessebre singular, que es pot visitar fins al 2 de febrer
L'home del sac, els xais elèctrics de Blade Runner recollits en un llibre d'éssers fantàstics
L'escriptor i folklorista Bienve Moya publica Criatures fantàstiques de l'imaginari col·lectiu

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media