Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Les 47es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya reforcen la presència al territori
El festival de danses tradicionals del món s'ha celebrat del 6 al 15 de setembre

Amb prop de 200 participants i una trentena d'espectacles, des dels ritmes frenètics del Senegal fins als colorits balls mexicans, passant per coreografies russes o les danses basques. Així han estat les 47es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya (JIF), que van finalitzar aquest diumenge a Figueres després de deu dies d'espectacles i activitats. El festival enguany s'ha celebrat a quinze poblacions catalanes –des de Barcelona a Calella, de Figueres a Montblanc– i ha recuperat el caràcter itinerant de la cloenda, en una clara aposta per arribar a més públic i a més territori.

Diumenge 15 de setembre a la tarda, un espectacle conjunt al Teatre Jardí de Figures dels ballets folklòrics del Senegal, Mèxic, la República russa de Baixkíria, Euskadi i tres grups catalans va servir per acomiadar la 47a edició de les JIF. A més de les actuacions individuals, els grups van oferir un espectacle conjunt, fusionant les tradicions de les seves cultures, i amb una orquestra i un grup de ball integrats per artistes de cada país, interpretant una peça tradicional catalana, en una bona metàfora de l'objectiu d'aquest festival: fomentar la cohesió entre els pobles mitjançant la dansa.

Amb l'elecció de Figueres, a Girona, com a cloenda del festival, que en els darrers anys s'havia fet a Barcelona, els organitzadors –l'Associació per a la difusió del Folklore, Adifolk– han volgut recuperar el seu caràcter itinerant, ja que cada any se celebrarà una demarcació diferent.

En total han estat deu dies de celebracions en escenaris diversos (ateneus, casinos, pavellons, places i carrers) de quinze localitats catalanes, reivindicant així la proximitat al territori i al públic, i el caràcter obert i popular de la festa: Calella, Santa Maria de Palautordera. Juncosa, Rajadell, Arenys de Mar, La Llagosta, Barcelona, Montblanc, Bellpuig, Matadepera, Ripoll, Gironella, Hospitalet de Llobregat, Vilanova d'Espoia i Figueres.

En aquesta edició el públic ha pogut gaudir de ritmes i coreografies molt diverses, portades pel ballet folklòric Dakar del Senegal, el grup S'Eixam Mallorquí Sóller, el ballet Krujevà de la República de Baixkíria i l'Elai Alai de Portugalete (Euskadi), però també dels esbarts i entitats catalanes (com l'Esbart Cor de Catalunya, Mediterrània Dansa de Figueres, Esbart Maragall d'Arenys de Mar, l'Esbart Dansaire de l'Hospitalet o els Gegants de Calella). Tots ells han compartit escenaris i experiències, en unes trobades que busquen per sobre de tot estrenyent els llaços entre cultures.

La Cobla conquereix Barcelona
Tres dies i prop de 480 activitats per descobrir el patrimoni cultural
De l'11 al 13 d'octubre se celebren les Jornades Europees de Patrimoni, enguany més participatives i accessibles
El negoci de les puntes al Maresme del segle XVIII, a través d’un dels seus protagonistes
La directora del Museu d’Arenys de Mar parlarà el 18 d’octubre a la seu de l’Ens de Barcelona
Obertes les inscripcions al curs 2019-20 de la Universitat Popular de Caldes de Montbui
El Centre Ateneu, Democràtic i Progressista també ha fet pública la convocatòria del 32è concurs de teatre amateur Taca'm
Deu anys acostant la música d’arrel a tots els públics
El 2 d'octubre comença la 20a edició de la Taverna del Centre Atesà Tradicionàrius
"No anem bé", reflexió crítica dels Amics dels Gegants del Pi sobre les Festes de la Mercè
El text s'ha publicat en el programa d'activitats de l'entitat per a la Festa Major barcelonina

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media