Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Una jornada per reflexionar sobre els arxius de les entitats
Sant Feliu de Llobregat celebra la 1a Jornada d'Arxius i Associacionisme el pròxim 28 de setembre

Les associacions de cultura popular, amb el pas del temps, generen un nombre important de documentació administrativa, i també un ric relat de la nostra microhistòria del nostre país. Malgrat tot, sovint aquest patrimoni (per manca de recursos, formació o conscienciació) es queda guardat a les prestatgeries i locals de les entitats, fent poc més que acumular pols i ocupar espai.

Com posar en valor aquest patrimoni valuós? Com millorar la gestió dels arxius amb les eines i recursos que la tecnologia ofereix? Quines solucions se'ls pot oferir a les entitats que no tenen prou recursos per gestionar, preservar i explotar la seva informació? Com apropar aquest fons a la ciutadania i als professionals?

Aquestes són algunes de les qüestions que es debatran i a les que s'intentarà donar resposta a la 1a Jornada d'Arxius i Associacionisme del pròxim 28 de setembre a l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, a Sant Feliu de Llobregat. L'acte vol ser un punt de trobada entre arxius i entitats sense ànim de lucre que tenen fons documentals d'alt interès i desitgen millorar el tractament, conservació i difusió dels seus fons patrimonials.

Diagnosi de la situació, experiències i bones pràctiques

La jornada s'inaugurarà a les 9.30 h, amb els parlaments de Maria Àngels Blasco, Directora General de Direcció General Cultura Popular i Associacionisme Cultural; Elsa Ibar, Directora General de la Direcció General del Patrimoni Cultural, i Lídia Muñoz Cáceres, alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat. I a continuació es presentarà el resultat de l'enquesta que es va realitzar el passat mes de febrer per tal de realitzar la diagnosi dels fons documentals de què disposen les entitats del país.

En una segona part, representants de diverses entitats presentaran comunicacions sobre tractament, conservació i difusió de fons. Hi participaran Montserrat Garrich (l'Esbart Català de Dansaires), Jesús Ventura (Músics per la Cobla), Salvador Cabré (la Colla Vella dels Xiquets de Valls), Josep Fernández (ANC) i Daniel Vilarrúbies, qui parlarà del protocol de suport als arxius de les associacions.

Una taula rodona, moderada per Mari Luz Retuerta, de l'Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, servirà per compartir experiències i bones pràctiques que afavoreixen la col·laboració en el tractament. La jornada es clourà a les 17.30 h amb un debat i la presentació de les conclusions.

L'acte està organitzat pel Departament de Cultura, des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme i la Direcció General de Patrimoni Cultural. Podeu trobar el programa i inscriure-us a la jornada en aquest enllaç.

Les 47es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya reforcen la presència al territori
El festival de danses tradicionals del món s'ha celebrat del 6 al 15 de setembre
La cultura popular en les Festes de la Mercè
Prop de 250 puntaires mostraran la seva habilitat amb els boixets per La Mercè
La 7a Trobada de Puntaires de la festa major de Barcelona tindrà un accent solidari i sostenible
'Ateneus: llavor de llibertat', un documental que posa en valor el seu impacte social
El documental es presentarà el 16 de setembre a la Filmoteca de Barcelona
El centenari de Manuel Cubeles i l’Esbart Marboleny
Pere Baltà recorda la importància del mestre de dansa en la consolidació del festival Ésdansa
Lluitar contra la banalització de les festes
En la conferència 'La cultura popular als Països Catalans', Xavier Orriols ha defensat mesures per a garantir la preservació dels models festius catalans

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media