Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Els tabals tradicionals faran vibrar Cervera el pròxim 5 d'octubre
El 2n Concurs Nacional de Tabals Tradicionals espera reunir prop de 120 participants

Potenciar el toc del tabal tradicional i donar a conèixer totes les possibilitats que té aquest instrument en el món del foc. Aquests són els objectius del 2n Concurs Nacional de Tabals Tradicionals, que se celebrarà als patis de la Universitat de Cervera el primer dissabte d'octubre, a càrrec de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i el Ball de Diables de Cervera – Carranquers. Les colles que vulguin participar-hi es poden inscriure fins al 15 de setembre.

El concurs, hereu del Concurs de Timbals Tradicionals de l'Alforja, canvia per primer cop d'escenari i aterra enguany a Cervera, per unir-se així a la celebració de la colla local de Lo Carranquers, que durant aquest 2019 està festejant els seus 25 anys. La festa espera reunir prop de 120 colles d'arreu de Catalunya i unes 500 persones per gaudir el so del timbal tradicional.

L'objectiu del concurs és reivindicar el valor del tabal tradicional el concurs. "Davant la regressió del tabal tradicional, i l'aparició de les batucades i les noves tendències, el concurs vol potenciar i posar en valor aquest instrument, i fer visible totes les possibilitats que té, que són molt àmplies", explica el president de la Federació, Pep Enric. Per això, els organitzadors han establert unes bases molt estrictes sobre com ha de ser aquest instrument: "Dues membranes de pell i tocants amb dues baquetes, i diàmetres de 14 a 21 polzades". No s'acceptaran caixes, timbals de gralla, redoblants, bombos, "zurdos", "repeniques", etc.

Competició en dues fases
La jornada festiva començarà al matí, amb la recepció dels participants, una masterclass a càrrec de Gerard Pouget, oberta a tothom que vagi amb tabal, i un dinar de germanor per a les colles.

El concurs pròpiament s'iniciarà a les 16.30 hores a la Plaça de la Universitat, i tindrà dues fases. Una primera eliminatòria, on els concursants hauran de mostrar les habilitats interpretant el repertori en una actuació estàtica i també en el context d'una cercavila. Els grups finalistes passaran a una fase final, on competiran en una actuació estàtica, amb un repertori que haurà de ser diferent a l'anterior i amb una durada inferior als deu minuts.

Un jurat serà l'encarregat d'escollir els tres grups guanyadors, que es repartiran 400 euros en premis. En la seva valoració, tindrà en compte l'originalitat, qualitat, complexitat i identitat dels tocs, així com el vestuari, la posada en escena i la formació del grup. També es premiarà al millor músic de concurs, que rebrà un tabal de diables tradicional, cortesia de Xixo Luthier.

Tres dies i prop de 480 activitats per descobrir el patrimoni cultural
De l'11 al 13 d'octubre se celebren les Jornades Europees de Patrimoni, enguany més participatives i accessibles
La dansa a l’escola, una eina pedagògica i cultural
Arrenca la tercera edició del programa de danses populars vives a l’escola
Les 47es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya reforcen la presència al territori
El festival de danses tradicionals del món s'ha celebrat del 6 al 15 de setembre
El centenari de Manuel Cubeles i l’Esbart Marboleny
Pere Baltà recorda la importància del mestre de dansa en la consolidació del festival Ésdansa
Lluitar contra la banalització de les festes
En la conferència 'La cultura popular als Països Catalans', Xavier Orriols ha defensat mesures per a garantir la preservació dels models festius catalans
L’humorista Ferran Aixalà presentarà la gala dels III Premis Antoni Carné
Dissabte 31 d’agost és l’últim dia per enviar les candidatures

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media