La bicicleta és una excusa i un mitjà social per canviar el món’
Maite Gómez Responsable de ‘Trenta dies amb bici’ a València

Ciclista des de sempre, Maite Gómez Moreno és una activista de la bicicleta, que defensa aquest mitjà de transport com l’alternativa més intel·ligent per moure’s per la ciutat. Ho fa des de diverses entitats. Va ajudar a fundar Biciescuela Valencia, ha col·laborat amb Citricona i altres grups ciclistes, està implicada en el projecte Bici para tod@s i el Col·lectiu Soterranya de Torrent, i és la responsable de Trenta dies amb bici a València, un moviment internacional en què participen 48 ciutats espanyoles.

D’on us ve l’interès per la bicicleta?
De petita m’agradava la bicicleta perquè era sinònim de llibertat; pels volts dels vint anys, l’emprava per desplaçar-me, malgrat no haver-hi carrils bicis, encara que anava a treballar amb cotxe; fins que un dia vaig decidir passar-me’n del tot a la bicicleta i vendre el cotxe.
Després, vaig contactar amb grups ciclistes urbans, com ara Massa Crítica, i m’hi vaig enganxar. La bicicleta és per a mi una forma de vida que implica un compromís amb la meua ciutat i una altra manera de veure el món.

Podeu parlar-nos de Bici Escola València?
Ara s’anomena Bici és Vida. És una plataforma ciclista urbana que va néixer quan encara no hi existia el boom actual, quan no hi havia carrils bici i sols n’érem uns pocs. A València, sols hi havia un altre grup. La nostra comesa és apropar la bicicleta a tothom i animar per tal que la usen pertot arreu. Al principi, l’activitat central era ensenyar a muntar-hi (per això Bici Escola). Cal dir que el perfil majoritari de les persones que volien aprendre-hi  eren dones entre els 50 i 60 anys.
També participem en xarxes i col·laborem amb altres grups i associacions.

Què és CITRICONA?
Una gran festa de la bicicleta celebrada a València fa quatre anys. A cada ciutat del país se celebra una vegada al mes una eixida de bicicletes que es passeja per la ciutat per fer visible la bicicleta. A València és el primer divendres de mes i un cop a l’any es reuneixen tots els grups en una ciutat. A cada ciutat se li sol donar un nom a l’esdeveniment. Per exemple, a Barcelona, PANTUMACONA; a Gijón, CRIXIXONA; a Madrid, CRITICONA; a València, CITRICONA. En el nostre cas, vora dos mil participants començàrem al Port, voltàrem per tota la ciutat i acabàrem a la Plaça de l’Ajuntament.

I el Col·lectiu Soterranya?
És una entitat social, aconfessional i sense ànim de lucre amb seu a Torrent que informa, crea consciència crítica i anima la societat a fer un entorn més just, solidari i sostenible amb bicicleta.
Hi ha uns quants projectes en marxa, el més important és Bicis per a totes, que ha recuperat més de 650 bicicletes, les ha reparades i donades a persones en risc d’exclusió social que necessitaven un mitjà de transport per anar a treballar, buscar treball, desplaçar-se a l’escola o fer gestions. També tenim Bicis Inclusives, que permet passejar amb una bicicleta adaptada a persones amb mobilitat reduïda. Per últim, la biblioteca popular al barri del Xenillet.

Què és el Xenillet?
Un barri amb població gitana marginal amb infinitat de problemes socials i aïllat geogràficament del poble per una carretera i un barranc.
Fa dos anys l’Ajuntament de Torrent ens hi va cedir un local a Bicisparatod@s que s’empra com a taller. En començar a entrar bicicletes al taller i eixir-ne, aparegueren nens del barri que ens en demanaven. Perquè no molestaren els mecànics, els voluntaris jugaven amb ells, però aviat ens vam quedar curts d’espai i  sol·licitàrem un altre local. Al nou espai, repassem deures escolars, juguem i tenim biblioteca.
La bicicleta, doncs, és una excusa i un mitjà social per canviar el món...

Què és 30 dies amb bici València?
Una «filla» de 30 Days of Biking, moviment ciclista nascut als Estats Units el 2010. Carlos Rodríguez el va introduir a Gijón. Esdevingué una adaptació del model nord-americà a tot l’Estat el 2013. Hui hi ha subscrites 48 ciutats espanyoles i 10 llatinoamericanes.
És una iniciativa ciutadana per promocionar l’ús quotidià de la bicicleta a ciutat. El seu esperit —Vine i Prova’l— i l’impuls comunitari que s’hi ha guanyat en tres anys d’incessant treball al carrer i a les xarxes socials han convençut molts que la bicicleta és l’alternativa més intel·ligent per moure’s a ciutat.
Funciona com a associació cultural que acull les agrupacions de cada ciutat. A abril es duen a terme la major part d’ activitats. Hi ha una primera acció —el compromís individual que cada ciclista fa a la pàgina web internacional d’usar la bicicleta tots els dies d’abril. S’hi  afegeix la fotografia de cada dia com a prova i ho puja a la xarxa. Les activitats són de tota índole: anar al museu, eixir de passeig al matí, participar en xarrades... Sempre amb bicicleta.
L’objectiu fonamental és promoure l’ús quotidià de la bicicleta com a mitjà de transport pels beneficis per a la salut, el benestar personal i la qualitat de vida general, puix converteix les ciutats en un espai més humà i recuperem el planeta. També per educar la ciutadania sobre aquests beneficis.

Què és AMA?
Una associació ecologista valenciana que intenta remoure la consciència de la ciutadania sobre la problemàtica mediambiental.
Duu a terme diverses accions: marxes ciclistes, acudir a les Cimeres del Clima, xerrades a escoles i centres públics, protestes ciutadanes sobre el consum i el reciclatge de plàstics, rutes ciclistes per reclamar el tren de curt, mitjà i llarg recorregut convencional,  mobilitzacions anti-fracking, documentals sobre les seues accions...

 
 

Grans èxits versionats: nou disc de la Cobla Contemporània
La formació recopila els grans èxits de 25 anys de trajectòria musical
El joc tradicional, un aliat perfecte per portar millor el confinament
Montse Assens Borda i Pinyeres Assens Borda són les autores del llibre '100 jocs per fer a casa amb els teus fills'
Les rondalles populars, adaptades als més petits
Rosa Oliveros publica 'Rondalles contades a la vora del foc'
Les epidèmies en les festes tradicionals
Sant Roc i Sant Sebastià són els principals protectors contra la pesta
La riquesa de l’associacionisme cultural, a debat al XII Congrés de la CCEPC
El congrés se celebrarà a Reus i Tarragona el 6 i 7 de novembre
"Volem que s'interpretin més autors del patrimoni musical català"
Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media