Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

'Ateneus: llavor de llibertat', un documental que posa en valor el seu impacte social
El documental es presentarà el 16 de setembre a la Filmoteca de Barcelona

Al segle XIX i a principis del segle XX a arreu d'Europa la ciutadania va impulsar un tipus d'associacionisme cívic sota el nom d'ateneus, centres d'extensió cultural o fins i tot universitats populars. L'origen d'aquestes institucions es troba en les societats científic-literàries establertes a Europa al llarg del segle XVIII, adreçades a classes privilegiades on es difonia la cultura. Però quan aquest model arriba a casa nostra, aviat pren un tret diferencial de la resta del vell continent: la seva vocació instructora ja no s'adreça a les classes benestants, sinó que posa el focus en millorar la formació i l'accés a la cultura dels sectors més desafavorits de la societat catalana.

Els ateneus han estat i són clau per entendre el teixit cultural del país, però també per vertebrar moviments socials i reivindicacions nacionals. I és aquest patrimoni el que recull el documental 'Ateneus: llavor de llibertat', produït per la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC) i Nosotros Films, que es presentarà el pròxim 16 de setembre a les 19 h la Filmoteca de Barcelona. A la presentació, a la qual assistirà la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, també es presentarà l'eina per a mesurar l'impacte social dels ateneus, i la Federació rebrà el reconeixement per la seva aportació al món de la cultura a través de les gairebé 180 entitats federades.

'Ateneus: Llavor de llibertat' fa un recorregut per la història dels ateneus a través de cinc etapes ben marcades: l'inici, el creixement, la politització, la repressió i reorganització i la recuperació, la crisi i la reinvenció, amb els testimonis d'algunes persones rellevants del món ateneístic. El documental és també una mostra, fins ara inèdita, de la capacitat que tenen els ateneus per oferir una cultura que implica participació, compromís i creixement personal; una cultura que alhora fomenta la sociabilitat i la solidaritat entre els individus. En definitiva, la voluntat d'impulsar comunitats que treballen, des de la proximitat, en la transformació social.

El director del documental, Sergi Sandúa, serà l'encarregat de presentar el treball, que es projectarà tot just després d'un breu parlament del president de la FAC, Pep Morella. El documental es podrà tornar a veure el 18 d'octubre de 2019 en el marc de la 2a Trobada Nacional dels ateneus, que tindrà lloc a Tàrrega.

En marxa el Primer Congrés Nacional de Música d'Arrel
La convenció se celebrarà del 17 al 19 d'abril al Centre Artesà Tradicionàrius (Barcelona)
Obertes les inscripcions per participar en la 13a Fira del Món Geganter
La Fira, que se celebrarà a Tordera aquest any, admetrà sol·licituds fins al 29 de febrer
El Carnaval de Solsona: 50 anys plens de festa i d'alegria
Solsona va ser la primera ciutat de Catalunya que va recuperar el Carnaval en ple franquisme: l'any 1971
'Destino Cataluña', records de l'arribada a una nova terra
Dilluns 24 (19.00) de febrer es presentarà el llibre a la seu de la Fundació Paco Candel
"El nostre desig és ser una federació propera a les colles"
Joan Miquel Puigserver, President de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya
Els Pastorets tanquen la temporada amb 65.000 espectadors arreu de Catalunya
El municipi del Vendrell, Capital de la Cultura Catalana 2020, ha estat l'encarregat de posar punt final a les representacions d'aquesta tradicional obra nadalenca

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media