Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

'Ateneus: llavor de llibertat', un documental que posa en valor el seu impacte social
El documental es presentarà el 16 de setembre a la Filmoteca de Barcelona

Al segle XIX i a principis del segle XX a arreu d'Europa la ciutadania va impulsar un tipus d'associacionisme cívic sota el nom d'ateneus, centres d'extensió cultural o fins i tot universitats populars. L'origen d'aquestes institucions es troba en les societats científic-literàries establertes a Europa al llarg del segle XVIII, adreçades a classes privilegiades on es difonia la cultura. Però quan aquest model arriba a casa nostra, aviat pren un tret diferencial de la resta del vell continent: la seva vocació instructora ja no s'adreça a les classes benestants, sinó que posa el focus en millorar la formació i l'accés a la cultura dels sectors més desafavorits de la societat catalana.

Els ateneus han estat i són clau per entendre el teixit cultural del país, però també per vertebrar moviments socials i reivindicacions nacionals. I és aquest patrimoni el que recull el documental 'Ateneus: llavor de llibertat', produït per la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC) i Nosotros Films, que es presentarà el pròxim 16 de setembre a les 19 h la Filmoteca de Barcelona. A la presentació, a la qual assistirà la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, també es presentarà l'eina per a mesurar l'impacte social dels ateneus, i la Federació rebrà el reconeixement per la seva aportació al món de la cultura a través de les gairebé 180 entitats federades.

'Ateneus: Llavor de llibertat' fa un recorregut per la història dels ateneus a través de cinc etapes ben marcades: l'inici, el creixement, la politització, la repressió i reorganització i la recuperació, la crisi i la reinvenció, amb els testimonis d'algunes persones rellevants del món ateneístic. El documental és també una mostra, fins ara inèdita, de la capacitat que tenen els ateneus per oferir una cultura que implica participació, compromís i creixement personal; una cultura que alhora fomenta la sociabilitat i la solidaritat entre els individus. En definitiva, la voluntat d'impulsar comunitats que treballen, des de la proximitat, en la transformació social.

El director del documental, Sergi Sandúa, serà l'encarregat de presentar el treball, que es projectarà tot just després d'un breu parlament del president de la FAC, Pep Morella. El documental es podrà tornar a veure el 18 d'octubre de 2019 en el marc de la 2a Trobada Nacional dels ateneus, que tindrà lloc a Tàrrega.

La cultura popular en les Festes de la Mercè
Una jornada per reflexionar sobre els arxius de les entitats
Sant Feliu de Llobregat celebra la 1a Jornada d'Arxius i Associacionisme el pròxim 28 de setembre
Prop de 250 puntaires mostraran la seva habilitat amb els boixets per La Mercè
La 7a Trobada de Puntaires de la festa major de Barcelona tindrà un accent solidari i sostenible
El centenari de Manuel Cubeles i l’Esbart Marboleny
Pere Baltà recorda la importància del mestre de dansa en la consolidació del festival Ésdansa
Lluitar contra la banalització de les festes
En la conferència 'La cultura popular als Països Catalans', Xavier Orriols ha defensat mesures per a garantir la preservació dels models festius catalans
Un projecte pilot de l’Institut Guttman, primera beca Mike Lane dels CVG
La beca vol rebre homenatge al casteller que va patir un accident l’any 2013

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media