Un projecte pilot de l’Institut Guttman, primera beca Mike Lane dels CVG
La beca vol rebre homenatge al casteller que va patir un accident l’any 2013

Els Castellers de la Vila de Gràcia han atorgat la primera beca Mike Lane a un projecte pilot de l'Institut Guttman que investiga l'estimulació transcutània medul·lar per millorar la funció respiratòria en pacients amb lesions medul·lars, cervicals o toràciques. El projecte, que està liderat per la doctora Hatice Kumru, rebrà una aportació econòmica de 10.000 euros.

Amb aquesta beca, la colla castellera pretén retre homenatge a en Mike Lane, un casteller de la Colla de la Vila de Gràcia d'origen irlandès que vivia al barri des de l'any 1999. El 18 d'agost del 2013, durant la festa major de Gràcia, la caiguda d'un castell de cinc de vuit va provocar que Lane rebés un fort cop en la posició que ocupava en la pinya. Arran de la caiguda va patir una fractura cervical, va perdre el coneixement i va tenir una aturada càrdio-respiratòria. Mike, de 40 anys, va ser ingressat en estat crític a l'Hospital Clínic i va quedar tetraplègic i amb necessitat de respiració assistida.

Quatre anys més tard, el gener del 2017, els membres de la colla van comunicar la seva mort i van explicar que des de l'inici van donar "tot el suport emocional i econòmic possible" al casteller i a la seva família durant la seva estada a l'Institut Guttmann de Barcelona. Quan va ocórrer l'accident, els Castellers de Gràcia van crear la comissió Mike Lane, que va estar dotant amb 5.000 euros anuals el seu company per a les despeses que el seu tractament pogués requerir. Després de la seva mort, la colla va decidir anar un pas més enllà i crear aquesta beca.

Encara que aquesta és la seva primera edició, la intenció dels seus impulsors és que la iniciativa es faci extensiva a la resta del món casteller i que els projectes de recerca de lesió medul·lar a Catalunya puguin comptar amb aquesta beca de forma continuada.

El comitè avaluador del projecte d'investigació guanyador ha estat integrat pel doctor Dani Castillo, director mèdic i científic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya; el doctor Jaume Rosset, metge de l'esport i traumatòleg expert en castells; Oriol Francolí, representant de la colla i responsable de la beca i Marta Latorre, l'esposa del Mike. La doctora Hatice Kumra explica que l'objectiu d'aquesta recerca pionera és evitar la dependència d'aparells externs que facin la funció respiratòria. "La intenció és estimular els músculs per aconseguir que els pacients recuperin aquesta funció com més aviat millor", explica.

Durant l'acte de lliurament de la beca el passat 19 d'agost, Marta Latorre va mostrar el seu agraïment a la colla: "Si ja sabia que els castellers eren una família, això m'ho ha demostrat més encara. Gràcies a ells en cap moment m'he sentit sola".

Carnestoltes, quinze selfies
La festa s'ha convertit en una desfilada exhibicionista, opina Guillem Carreras
'Destino Cataluña', records de l'arribada a una nova terra
Dilluns 24 (19.00) de febrer es presentarà el llibre a la seu de la Fundació Paco Candel
"El nostre desig és ser una federació propera a les colles"
Joan Miquel Puigserver, President de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya
Els Pastorets tanquen la temporada amb 65.000 espectadors arreu de Catalunya
El municipi del Vendrell, Capital de la Cultura Catalana 2020, ha estat l'encarregat de posar punt final a les representacions d'aquesta tradicional obra nadalenca
Neix un nou portal per agrupar i difondre el patrimoni musical català
La plataforma, impulsada pel Centre Robert Gerhard, inclou 400 entrades i permet escoltar les músiques
Rècord d'assistència als Pessebres Vivents de Catalunya amb 130.000 visites
La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya tanca la temporada consolidant-se com a referent turístic al territori

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media