La poca competència en el sector a Europa i la versatilitat del producte fan que els dos emprenedors confiïn en el futur del seu projecte
Una màquina per desinfectar les platges de covid-19
Diversos ajuntaments de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears s'interessen per la maquinària
L'empresa Beach Trotters de Torredembarra (Tarragonès) ha dissenyat una màquina per desinfectar les platges de bacteris, fongs i virus arran de la pandèmia de la covid-19. La tècnica consisteix en aplicar una barreja d...
Tot açò passarà (i no teletreballarem)
L'expert en teletreball David Blay recorda que l'Estatut dels Treballadors ara permet que un empleat puga seguir teletreballant "si es donen les circumstàncies
Quan la normalitat es retroba, deixem de percebre que portem quasi dos mesos confinats. Ens hem acostumat. Creguem que tot està a punt de passar. I no som conscients de l'esforç físic, laboral i sobretot psicològic que...
Sis famílies, tres bancs i dos cercles
Els directius de banca alerten del naufragi de l'economia i demanen un salvavides directe
Esquirol, Matrix, Estoics, Sapiens, L'Endemà i Carpe Diem. Segons l'economista Fernando Trias de Bes i un estudi de Salvetti & Llombart, aquests són els sis tipus de família que hi ha en funció de les reaccions...

 


 

Proppos, la startup que vol fer la competència a Amazon Go
Nil Salomó i Pau Vaquero creen un punt de venda intel·ligent per agilitzar les cues i fer més fàcil la vida a consumidor i venedor

Un punt de venda intel·ligent que mitjançant visió artificial (intel·ligència artificial) reconeix el menjar d'una safata. L’objectiu? Agilitar les cues, especialment a les hores punta, i fer més còmode la vida del consumidor i fàcil la del venedor. Aquesta és tota la informació imprescindible per entendre què és Proppos, la startup de Nil Salomó i Pau Vaquero. Ara ja estan a punt de treure el seu producte a la venda, però la història de l’empresa que vol fer la competència a Amazon Go va començar molt abans.

Salomó no es trobava còmode en l’empresa en la qual treballava com a director de projectes. Després d’acabar la carrera de nanotecnologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i fer un màster en bioenginyeria i innovació mèdica a l’IQS necessitava quelcom que el motivés més. Tal com ell mateix diu: més dinamisme, més acció. I com buscava una aventura apassionant, va apostar per fer competència, directament, a una de les empreses més poderoses del món.

– Sempre des de la modèstia. Ara com ara no ens plantegem expandir-nos pels Estats Units, però sí fer un producte que, des d’Europa, pugui competir amb Amazon Go. De fet, estem utilitzant el mateix tipus de tecnologia.

El que és clar, explica Salomó, és que a Europa hi ha poca competència en el sector. A més, la safata intel·ligent es pot utilitzar en molts diversos espais: cantines d’empreses, hospitals, universitats, etc. Per això, l’equip de Proppos confia molt en el futur de la seva marca i la seva idea.

De totes maneres, el camí fins a arribar al punt en què ara es troba la startup no ha estat fàcil. Nil Salomó i el seu company Pau Vaquero, enginyer de telecomunicacions també cofundador de l'empresa i encarregat de la part tècnica, van afrontar ben joves una primera inversió per començar a treballar en el producte. Encara que sempre han comptat amb l'ajuda i la participació de diferents cadenes de restauració pel desenvolupament de la seva tecnologia, els dos nois han treballat de valent per tenir –en menys de dos anys– un producte que pràcticament ja pot sortir a la venda.

Actualment, estan completant una ronda de finançament per donar els últims retocs a tres pilots en l'àmbit espanyol per a empreses de restauració ràpida i de col·lectivitats (cantines d'hospitals, empreses i universitats) i dos pilots internacionals als Països Baixos de la mà de la consultora Capgemini. A finals de 2019, esperen tancar una nova ronda de finançament per tal de poder treure el producte a la venda.

Dues incubadores, dues funcions

Com moltes empreses incipients i joves, necessiten l'ajuda d'incubadores per tal de poder tirar endavant els seus projectes. En alguns casos, les startups aposten per beneficiar-se només d'una i, en altres, de diferents tipus que aporten a l'empresa valors diversos. En aquest cas, Proppos està incubada al Barcelona Activa i al programa acceleració IQS Next Tech de l'IQS Tech Factory.

En paraules del mateix Salomó:

– Tenim la sort d'aprendre coses diferents de cadascuna de les dues incubadores. Al Barcelona Activa, per exemple, hem millorat el nostre model de negoci i hem après com encarar les rondes de finançament.

I en l'IQS?

– L'IQS ens està ajudant moltíssim a l'hora de fer que el nostre producte passi d'un prototip, a una primera sèrie industrial.

De cara al futur, a banda de tancar les rondes de finançament i començar a comercialitzar les safates, Proppos es proposa "atacar el món del retail de la mateixa forma com ho fa Amazon Go". Sense canviar la filosofia agosarada que ha marcat la seva trajectòria, els dos nois no es posen cap sostre i volen ser una referència a Europa. Salomó volia acció i, de moment, no es pot queixar.

 Samuel Martínez

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71