Les propostes de l’Ens


 


 

'50 singulars de la festa': La imatgeria catalana per gaudir en família
Surt publicat el tercer volum de la col·lecció adreçada als lectors més joves

Els capgrossos, les àligues, els dracs i les mulasses, però també altres figures de la cultura popular catalana com l'home dels nassos, el lleó o els nans. Peces especials, úniques d'una població o singulars per alguna raó, totes formen part del patrimoni cultural català que any rere any omplen els carrers de les nostres viles per amanir les festes majors i celebracions. Però coneixem tot aquest patrimoni? El sabem explicar als més menuts de la casa perquè la seva història i tradició no es perdi d'aquí a uns anys? La col·lecció 50 singulars de la festa. Petita guia de figures singulars, a càrrec de l'editorial El cep i la nansa, és una magnífica guia per no perdre's cap detall de la imatgeria catalana.

Aquest estiu ja està disponible el tercer volum de la col·lecció, que va començar el 2015 i que s'adreça a tots els públics, amb una edat recomanada a partir dels 9 anys. Els autors són Aitor Garrido Ramos, per als textos, i Juanolo, l'il·lustrador. Les imatges detallades de Juanolo ens permeten descobrir com són i com es porten totes aquestes figures i, a més, en podem saber el lloc i la data de naixement i qui en va ser el constructor, quins són els seus antecedents històrics, si n'hi ha, o el motiu de la seva construcció.

Però a més, inclou un apartat bibliogràfic que recull tota mena de recursos, impresos i audiovisuals, amb una selecció dels webs més destacats sobre el tema i amb un índex que ens remet a la pàgina en què apareix cadascuna de les figures.

En aquest tercer volum hi apareixen des d'uns gegants fets a casa i estrenats a la Xina fins a uns nans ancorats en el Romanticisme, passant per solemnes àligues, esbojarrades figures de carnaval, estimats veïns convertits en capgrossos i elements màgics que només es deixen veure per les festes de Nadal. Per exemple, hi trobareu l'Àliga de Vilafranca del Penedès, els Dracs Infantils de Molins de Rei, el Lleó de Bellvís de l'Hospitalet de Llobregat, els Nans de La Bauma dels Encantats, de Berga, el Prothus de Tona, el Tió i Soca, Estella i Estellicot de Ripoll, el Constantí de Torà, l'Home dels Nassos de Lleida o l'Àliga de Solsona.

Podeu comprar el llibre a través d'aquest enllaç de l'editorial.

Adifolk celebra la 2a Gala de l’Any el proper 30 de novembre a Gironella
Durant la cerimònia es lliuraran els Premis Adifolk 2019
“Els catalans estem molt acostumats a associar-nos per fer activitats culturals”
Entrevista a Mercè Cano, presidenta del Moviment Coral Català
Tres dies i prop de 480 activitats per descobrir el patrimoni cultural
De l'11 al 13 d'octubre se celebren les Jornades Europees de Patrimoni, enguany més participatives i accessibles
La dansa a l’escola, una eina pedagògica i cultural
Arrenca la tercera edició del programa de danses populars vives a l’escola
Les 47es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya reforcen la presència al territori
El festival de danses tradicionals del món s'ha celebrat del 6 al 15 de setembre
El centenari de Manuel Cubeles i l’Esbart Marboleny
Pere Baltà recorda la importància del mestre de dansa en la consolidació del festival Ésdansa

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media