Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Tot a punt per a Sant Roc, la festa més antiga de Barcelona

Al bell mig del barri Gòtic de Barcelona s'escriu cada estiu un nou episodi de la història festiva de la ciutat. Pels volts del 16 d'agost, Sant Roc, el barri bull en el moment més àlgid de la festa major de barri més antiga. És sant Roc, i l'Associació de Festes de la Plaça Nova la fa ben grossa. Entre el 14 i el 17 d'agost veïns i forans poden gaudir d'una Festa Patrimonial d'Interès Nacional, inscrita també al catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, que conserva moltes tradicions i elements festius únics a Barcelona. Aquestes festes s'han celebrat de manera ininterrompuda des del 1589, i l'Associació ha treballat sense descans perquè es mantingui ben viva. Beure amb porró llarg, participar en el joc de la cucanya, la festa del gos o el tast de panellets de Sant Roc, sense oblidar les sardanes, els balls, la cercavila i el correfoc.

Un còctel per homenatjar sant Roc, qui, segons el llegendari barceloní, va caure malalt de pesta durant una visita a la ciutat i es va aixoplugar a les muralles romanes. Tothom el va menystenir, llevat del gos del forner del barri, que cada dia l'alimentava amb panets. Gràcies a això, es va recuperar i va reprendre el camí acompanyat de l'animaló. A sant Roc, hom també li atribueix la protecció dels veïns del barri contra el brot de pesta que hi va haver a la ciutat el 1583, perquè no se'n va morir cap a conseqüència de l'epidèmia. D'aquí ve que la festa sigui un vot del poble que es renova cada any, durant la missa solemne de festa major a l'església del Pi.

El tret de sortida el dóna la tradicional cercavila En Cu-cut Dalt del ruc el 14 d'agost, i el dia 16 es pot veure el seguici de Sant Roc, acte central de la festa. Hi desfilen el diable de Sant Roc, l'Àliga de la Ciutat, el Lleó de Barcelona, els Gegants de la Plaça Nova, el nan Cu-cut i les banderes patronals, tots plegats fins a la basílica del Pi per participar en la missa solemne. Tampoc no hi faltarà la trobada de gegants que fa més de tres dècades que acull la plaça Nova, on es troben bona part de la imatgeria festiva i popular de la Ciutat Vella i de fora, que hi representa els seus balls.

L'Associació de Festes de la Plaça Nova, hereva de la Comissió de Festes de Sant Roc de la Plaça Nova i carrers adjacents i de la Confraria de Sant Roc de la Plaça Nova de la Catedral de Barcelona, té la seva història estretament i inseparable lligada, des de l'any 1589 i fins a l'actualitat, a la celebració de les festes patronals i veïnals més antigues conservades a la ciutat de Barcelona: Sant Roc.

Podeu consultar el programa en aquest enllaç.

La cultura popular comparteix protagonisme amb els carrers guarnits a Gràcia
Enguany s'estrenarà la Passada del pregó, que inaugurarà la festa major el 14 d'agost
Taller Sarandaca, més de 30 anys esculpint la festa
L'escultor Ramon Aumedes ens obre les portes del seu taller a Granollers per descobrir-nos con neix un gegant
Les 47a Jornades Internacionals Folklòriques mostraran la riquesa de les danses del món
El festival viatjarà per una quinzena de poblacions catalanes del 6 al 15 de setembre
Sant Domingo tornarà a beneir les aigües i els càntirs d'Argentona
La localitat del Maresme celebra diumenge 4 d'agost la festa major i la 69a Festa del Càntir
Mateu Tres: "Quan una generació no té contacte amb els elements d'imatgeria, la festa es degrada"
El president de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ens explica el projecte d'inventari 3D
'Espai i festa', al centre cívic el Sortidor
L'exposició podrà visitar-se fins al 30 de juliol

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media