Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

La cultura popular als Països Catalans, a debat

Fidel a la cita anual, l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català participarà en la 51a Universitat Catalana d'Estiu a Prada. "La cultura popular als Països Catalans", a càrrec de l'etnògraf Xavier Orriols, dissertarà sobre l'evolució dels models festius que s'està vivint en les darreres dècades en les terres de parla catalana. La conferència se celebrarà dijous 22 d'agost (15:00 h) al Liceu Charles Renouvier de Prada.

Les reflexions d'Orriols convidaran al debat sobre algunes problemàtiques comunes que afecten el conjunt de col·lectius de cultura popular. Tal com reconeix l'etnògraf en declaracions a Tornaveu, "no és possible fer un diagnòstic sobre el conjunt d'expressions festives, i menys encara en un àmbit tan extens i divers com són els Països Catalans". Els plantejaments que s'exposaran, en conseqüència, pivotaran entorn motius que afecten totes les celebracions i manifestacions tradicionals.

Quina incidència tenen els processos de patrimonialització -via reconeixement com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional o inscripció a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial- en el desenvolupament de les festes? Qui i com ha de vetllar per la preservació dels models tradicionals de les mateixes? És positiu que les celebracions tradicionals esdevinguin motors de promoció turística i econòmica? Són algunes de les preguntes que es plantejaran i entorn les quals es debatrà a Prada.

10è aniversari del Cor dels Països Catalans

El Cor dels Països Catalans va constituir-se el 6 de juny de 2009 per representants dels moviments corals de l'Alguer, Andorra, Catalunya Nord, La Franja i les Illes Balears. Per a celebrar el 10è aniversari de la formació, la coral dirigida per Francesc Valldecabres oferirà un concert a la UCE 2019, concretament el 22 d'agost (21:00 h) a l'església de Sant Pere.

El programa de la 51a Universitat Catalana d'Estiu també contempla altres espectacles tradicionals. Entre altres, el públic present a Prada podrà gaudir de l'actuació de la Banda de la Federació Catalana de Societats Musicals (17 agost), el concert d'Anna Ferrer i Clara Peya (19 d'agost), o la ballada que oferirà la Cobla Catalana dels Sons Essencials (23 d'agost).

El centenari de Manuel Cubeles i l’Esbart Marboleny
Pere Baltà recorda la importància del mestre de dansa en la consolidació del festival Ésdansa
Lluitar contra la banalització de les festes
En la conferència 'La cultura popular als Països Catalans', Xavier Orriols ha defensat mesures per a garantir la preservació dels models festius catalans
L’humorista Ferran Aixalà presentarà la gala dels III Premis Antoni Carné
Dissabte 31 d’agost és l’últim dia per enviar les candidatures
'50 singulars de la festa': La imatgeria catalana per gaudir en família
Surt publicat el tercer volum de la col·lecció adreçada als lectors més joves
Taller Sarandaca, més de 30 anys esculpint la festa
L'escultor Ramon Aumedes ens obre les portes del seu taller a Granollers per descobrir-nos con neix un gegant
Les 47a Jornades Internacionals Folklòriques mostraran la riquesa de les danses del món
El festival viatjarà per una quinzena de poblacions catalanes del 6 al 15 de setembre

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media