Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Sant Domingo tornarà a beneir les aigües i els càntirs d'Argentona
La localitat del Maresme celebra diumenge 4 d'agost la festa major i la 69a Festa del Càntir

Aquest diumenge al matí, veïns i veïnes d'Argentona tornaran a demostrar la seva força i enginy en una de les tradicions més curioses de l'estiu: l'aixecada de càntirs d'aquesta localitat. Són càntirs de mides i pes cada cop més grossos (el més gran pot fer un metre d'alçada i pesar 200 quilos), que els participants han d'aixecar amb una mà, i al mateix temps provar de veure-hi un glop. El concurs és un dels actes més destacats de la Festa Major de Sant Domingo, que celebra la tradició del singular ritus del càntir nou en agraïment al sant que els va salvar de la pesta.

La tradició explica que a mitjans del segle XVII, la localitat d'Argentona es va veure afectada per un dels últims brots de pesta que es van viure a Catalunya. Els habitants, que creien que la terrible malaltia es transmetia per l'aigua, van cercar ajuda en Sant Domingo (o Sant Domènec), tingut aleshores com un sant advocat de les aigües (els pagesos l'atribuïen la facultat de provocar la pluja i també d'aturar-la, quan queia en excés). Sembla que les pregàries van fer el seu efecte i la plaga va retrocedir. En agraïment, Argentona va nomenar-lo patró de la vila i va establir un ritual.

Des de llavors, cada 4 d'agost es repeteix el ritual de les aigües de la Font de sant Domènec a càrrec del mossèn, i l'alcalde, en nom del poble, renovarà el seu vot. D'aquesta manera, les aigües beneïdes (i amb un rajolí d'anís) tenen propietats remeieres... sempre i quan l'aigua fos dipositada en un càntir nou de trinca.

Per tant, a Argentona és obligat que cada any s'estreni càntir. Enguany, el càntir de la 69a Festa del Càntir d'Argentona és obra de Miguel Milá i Sagnier, un dels pioners i referents del disseny industrial a l'estat espanyol, qui l'ha concebut amb una forma estreta per poder-lo guardar a la porta de la nevera i ser així utilitzat en el dia a dia. Després de ser beneït es podrà adquirir durant els dies de la festa major i després al Museu del Càntir.

Amb el pas del temps la tradició de la fira es va anar perdent i durant el segle XIX va estar a punt de desaparèixer. Però a principis de 1950, i gràcies a l'impuls dels Amics d'Argentona, es va anar recuperat i ara és una de les cites festives més originals de l'estiu.

Entre els actes més esperats, està el concurs d'Aixecada de Càntirs, a partir de les 12.30 h del matí a la Plaça de Vendre, on els concursants competiran amb força i enginy aixecant i bevent dels càntirs. Abans es farà la rèplica infantil, l'Aixecadeta, que cada cop compta amb més participants.

La cultura popular comparteix protagonisme amb els carrers guarnits a Gràcia
Enguany s'estrenarà la Passada del pregó, que inaugurarà la festa major el 14 d'agost
Taller Sarandaca, més de 30 anys esculpint la festa
L'escultor Ramon Aumedes ens obre les portes del seu taller a Granollers per descobrir-nos con neix un gegant
Les 47a Jornades Internacionals Folklòriques mostraran la riquesa de les danses del món
El festival viatjarà per una quinzena de poblacions catalanes del 6 al 15 de setembre
Tot a punt per a Sant Roc, la festa més antiga de Barcelona
Mateu Tres: "Quan una generació no té contacte amb els elements d'imatgeria, la festa es degrada"
El president de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ens explica el projecte d'inventari 3D
'Espai i festa', al centre cívic el Sortidor
L'exposició podrà visitar-se fins al 30 de juliol

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media