El litoral empordanès és una de les opcions predilectes pels amants del mar gràcies a la gran varietat de cales i platges que ofereix, per bé que la majoria d'aquests visitants transiten la superfície terrestre oblidant la gran biodiversitat submarina que s'amaga a només uns metres de la costa.
5 propostes per conèixer el patrimoni industrial de Ponent
Les comarques lleidatanes amaguen veritables joies arquitectòniques
Els grans edificis de maó, les xemeneies o la volta catalana són algunes de les característiques que trobem en algunes de les antigues fàbriques o cellers que es van construir a Catalunya durant l’època de la ...
Viu la prehistòria a Catalunya de la mà dels dinosaures
Fa més de 66 milions d’anys al territori que observem avui dia es trobava un paisatge molt diferent del que estem habituats, doncs en aquest espai habitaven els darrers dinosaures que van existir a Europa. Fes un recorregut pels diferent...
Sis rutes alternatives per conèixer la Barcelona més oculta
Els racons amb història que no s'expliquen a les rutes més turístiques
Si David Hume tenia raó quan deia que "la bellesa dels objectes resideix a la ment de qui els observa", segurament la història dels llocs resideix en la ment de qui els observa amb la voluntat de recordar. "I per qu&egrav...
Els 5 indrets per veure la pluja d'estels a les Terres de l'Ebre
Podrem observar-los les nits de l'11, 12 i 13 d'agost
Com cada any, amb Sant Llorenç arriba una de les pluges d'estels més esperades i mediàtiques de l'any. Aquest 2019 el cel ens regalarà fins a sis pluges, tot i que, com ja sabeu, n'hi ha que es poden veure m&ea...

 


 

5 rutes per fer esnòrquel a la Costa Brava
El litoral empordanès ofereix un paisatge submarí únic al món

Cada estiu la Costa Brava es converteix en un dels indrets preferits per milers de turistes d'arreu del món que venen a gaudir del sol, la cultura, la gastronomia i, sobretot, del mar. Concretament, el litoral empordanès és una de les opcions predilectes pels amants del mar gràcies a la gran varietat de cales i platges que ofereix, per bé que la majoria d'aquests visitants transiten la superfície terrestre oblidant la gran biodiversitat submarina que s'amaga a només uns metres de la costa, un tresor format per una gran diversitat de peixos i algues sense descobrir. Avui ens proposem submergir-nos en alguns dels millors paratges submarins que ofereix la nostra costa, i ho farem d'una forma accessible per a tothom, sense escafandre ni ampolles d'aire comprimit. Només ens calen unes ulleres de busseig, un tub, unes aletes i l'esperit explorador ben despert. Ens acompanyeu?

1. Platja de Canyet - Platja del Senyor Ramon
Situada a la part nord de la serra de la Selva Marítima, al terme municipal de Santa Cristina d’Aro, la platja del Canyet és un racó molt tranquil (excepte durant els mesos forts d’estiu) amb un dels racons marins més espectaculars de la Costa Brava, format per còdols arrodonits, posidònia i on hi podem trobar una gran varietat de peixos: fadrins, julioles, xucladits, sards, escòrpores o la salpa, un dels més freqüents en aquesta zona…  El recorregut de platja de Canyet fins a la magnífica platja del Senyor Ramon consta de 1.350 metres per un fons poc profund, amb alternança de clapes de sorra, blocs i grava. Durant el seu recorregut també trobarem fons de roca, amb nombrosos cataus i escletxes on s’hi amaga una gran varietat de peixos i nacres.

2. Cala Rovira - Cala del Pi
Seguim pujant pel litoral empordanès i ens aturem a la icònica Cala Rovira, també coneguda com a platja dels Escalencs. Es tracta d’una cala situada en un tram marítim del Massís de les Gavarres que pertany a Castell-Platja d’Aro i que, de fet, es podria considerar una platja urbana. Així doncs, recomanem fer aquesta ruta fora de temporada. Aquest itinerari submarí consta de 760 metres de llargada i ens portarà cap a una altra cala de postal: Cala del Pi. El recorregut transita per un fons molt variable de roca, blocs de roca, còdols, grava i sorra, amb praderies aïllades de posidònia i molts peixos, amb predomini del llobarro, la llisa, el roger, el sard i la sípia.

3. Platja del Golfet - Cap Roig
Arribem fins a Palafrugell, al massís de Begur, un paradís del nostre litoral, per fer una aturada a un dels bucs insígnia: Cala El Golfet. Es tracta de la cala més agresta i desconeguda de les cales de Calella de Palafrugell. El fons més proper a la platja és de sorra grossa amb grava i còdols, però a mesura que ens apropem cap a Cap Roig passa per fons de roca, blocs i mates de posidònia. A més, aquesta ruta travessa diversos illots i caps que configuren un fons laberíntic habitat per serrans, julioles, fadrins, tords, orades, esparralls, etc… 900 metres de recorregut on cal estar atent a les embarcacions i on es recomana l’ús de boia de senyalització.

4. Illa Mateua - Punta dels Cinc Sous
Accedim a territori alt-empordanès per visitar una de les zones estrella per a la pràctica de submarinisme i esnòrquel: Illa Mateua, a l’Escala. Aquesta raconada situada al Massís del Montgrí, envoltada d’una cinglera i ribes rocoses, compta amb un dels fons marins més valorat de la Costa Brava. A banda d’una gran vida animal on hi són habituals els crancs, els eriçons i una gran població de peixos (bavoses, raboses, serrans, llises, sards…), aquesta ruta que va d’Illa Mateua a Punta dels Cinc Sous (1.070 metres) compta amb dos túnels submergits, ben conegut pels submarinistes, i ñes restes d’un vaixell enfonsat, el Cotentin, un remolcador de la marina francesa que va fer aigües l’any 1963 per culpa d’una tramuntanada.

5. Cala Rostella - Punta Des Bergantí
Acabem al terme municipal de Roses, a la part meridional de la península del Cap de Creus. Allà s’hi enclava una de les cales que bé podrien lluïr en qualsevol postal de la Costa Brava: Cala Rostella. Una cala verge, sense construccions properes, i encunyada de tal manera que la sensació d’aïllament és gairebé plena. El fons marí d’aquesta zona compta amb un interessant alguer de posidònia, entre la qual hi podem trobar nacres i altres invertebrats com esponges, garoines, tunicats, anemones, llimacs, pops… i els peixos habituals de la zona: tords, roquerets, grívies, sards, oblades, etc. En aquest cas, la ruta de poc més d’un quilòmetre ens porta fins a Punta Des Bergantí, lloc on va encallar-hi l’any 1968 un mercant, El Melchuca, que transportava sacs de ciments (perfectament visibles). Als forats del casc d’El Melchuca s’hi arrauleixen congres, morenes i mòlleres.

surtdecasa.cat

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71