Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

'Espai i festa', al centre cívic el Sortidor
L'exposició podrà visitar-se fins al 30 de juliol

La vida social i cultural als barris no s'explicaria sense la festa al carrer, sense la participació de veïnes i veïns i de les entitats de tota mena. Una festa és, de fet, el punt de trobada d'una societat en estat pur. Però alhora, la festa transforma l'espai urbà quotidià i el converteix en un espai gairebé màgic durant uns dies. És aquesta realitat la que retrata l'exposició "Espai i festa. La transformació festiva de l'espai urbà a les viles i barris de Barcelona", que es pot visitar al centre cívic el Sortidor de Barcelona fins al pròxim 30 de juliol.

Amb un contingut eminentment visual, s'hi exposen una selecció d'imatges de guarnits festius provinents dels fons fotogràfics dels Grups de Recerca Local de la ciutat i de diversos fons privats, de la xarxa d'arxius de districte i de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona. La mostra ha itinerat per altres punts de la ciutat, i va ser impulsada en motiu del bicentenari de la Festa Major de Gràcia, celebrat el 2017, amb la col·laboració dels Grups de Recerca Local de Barcelona, i la direcció de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i de l'Institut Ramon Muntaner.

Aquesta mostra ofereix una documentada i extensa panoràmica del que és i ha estat històricament, a les viles i als barris de la ciutat de Barcelona, el costum de guarnir les places i els carrers amb motiu de festa. El comissari de l'exposició, Josep Mañà, ha reivindicat que es tracta "d'una obra coral", "fruit de la cultura col·laborativa que "visualitza la feina, moltes vegades oculta, que fa la gent per salvaguardar la memòria històrica dels seus barris". Tot plegat, amb la feina també de documentalistes, arxivers, institucions i veïns i veïnes que han dut a terme una tasca de recerca i han rescatat i aportat dades i imatges, algunes d'elles inèdites.

L'exposició proposa un recorregut visual per la memòria i la tradició de guarnir carrers i places als barris i les viles de Barcelona al llarg de més d'un segle. S'hi poden veure fotografies des de principis del segle XX fins a imatges recents, que descobreixen com la festa, a més d'alterar els costums i ritmes de la vida, transforma l'espai, expressant en cada moment un temps, unes circumstàncies històriques i una ideologia diferent. La mostra és també un homenatge a la memòria de la necessària participació veïnal. A més, l'exposició vol ser un punt de partida per generar més sinergies i coneixements amb altres festes de Barcelona i barris de Barcelona.

'Ordint la trama', l'exposició que recorda la participació catalana a l'Smithsonian Folklife Festival
La retrospectiva pot visitar-se fins al 9 de desembre en itinerància, i també virtualment
'50 singulars de la festa': La imatgeria catalana per gaudir en família
Surt publicat el tercer volum de la col·lecció adreçada als lectors més joves
La cultura popular comparteix protagonisme amb els carrers guarnits a Gràcia
Enguany s'estrenarà la Passada del pregó, que inaugurarà la festa major el 14 d'agost
Taller Sarandaca, més de 30 anys esculpint la festa
L'escultor Ramon Aumedes ens obre les portes del seu taller a Granollers per descobrir-nos con neix un gegant
Les 47a Jornades Internacionals Folklòriques mostraran la riquesa de les danses del món
El festival viatjarà per una quinzena de poblacions catalanes del 6 al 15 de setembre
Tot a punt per a Sant Roc, la festa més antiga de Barcelona

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media