El percentatge de persones que no es poden permetre mantenir l’habitatge a una temperatura adequada creix, del 6,3% al 8,8%.

 

 

La Taula del Tercer Sector reclama un ple monogràfic sobre la pobresa al Parlament
La federació alerta que les darreres dades de l'Idescat mostren un increment de tots els indicadors de pobresa, sobretot en infància, gent gran i dones

La Taula del Tercer Sector reclama un ple monogràfic sobre la pobresa al Parlament i més inversió en polítiques socials. De fet, el darrer ple dedicat a la pobresa fa més de tres anys que es va celebrar, malgrat que les xifres de pobresa que recull l’Idescat no han millorat la seva projecció. A més, la federació recorda que la infància segueix sent “el col·lectiu més castigat per la pobresa”, junt amb la gent gran i les dones.

“Les dades evidencien la gravetat de la situació i la necessitat que la lluita contra la pobresa i les desigualtats estigui al centre de l’acció de la Generalitat i dels governs municipals, que tot just ara planifiquen el mandat”, ha afirmat la presidenta de l’entitat, Francina Alsina.

De fet, les noves dades de l’Enquesta de Condicions de Vida 2018 de l’Idescat constaten que la taxa de risc de pobresa creix i se situa en el 21,3%, un 1,3% més en comparació amb l’any 2017. Tot i que la taxa de risc infantil baixa lleugerament, cinc dècimes, el col·lectiu “és el més castigat”, amb un 28%.

A la Taula del Tercer Sector li preocupa, sobretot, l’augment en la taxa de risc de pobresa en la gent gran, que és d’un 19,2%, un 3,7% més en comparació amb el 2017, i les dones. En aquest cas, la taxa de risc de pobresa femenina és del 24,1%, 3,4% més, i la de les llars monoparentals és del 42,9%, un 7,5% més.

A més, avisen que cal tenir en compte que les llars monoparentals catalanes en un 80% estan encapçalades per una dona. També els preocupa l’augment del risc en la població d’origen estranger, que també pateix un increment destacat i passa del 41,6 al 48%, amb un augment de 6,4 punts.

Les privacions en les necessitats bàsiques

L’entitat també alerta que han augmentat les privacions en necessitats bàsiques, com ara en pobresa energètica, accés a una alimentació de qualitat o l’habitatge. Així, el percentatge de persones que no es poden permetre mantenir l’habitatge a una temperatura adequada creix, del 6,3% al 8,8%; també el de les persones que no poden permetre’s menjar carn, pollastre o peix almenys cada dos dies, de l’1,8% al 3,9%, i el de les persones que es retarden en el pagament de les despeses relacionades amb l’habitatge principal, del 7,6% al 8,2% (+0,6%).

Per tot plegat, la Taula del Tercer Sector reclama que les administracions prioritzin “més la inversió en polítiques socials” i demana posar la pobresa com a prioritat en l’agenda política, tant legislativa com executiva, a més de celebrar un nou ple monogràfic al Parlament de Catalunya.

Notícies relacionades
Neix la plataforma Aturem la Llei Aragonès per “blindar” els serveis públics
Més de 50 col·lectius del sector social, sanitari i educatiu surten al carrer per fer front a la “l'externalització més gran” de serveis a les persones
Save the Children porta al metro de Barcelona la realitat dels infants que viuen en zones de conflicte amb una exposició de gran format
En els últims cinc anys s'han registrat més de 14.000 atacs contra escoles, professors i alumnes en 34 països del món
La comunitat educativa fa sentir les seves crítiques en el primer dia de curs
Diferents col·lectius denuncien massificació a les aules, barracons, manca de planificació i falta de docents a l'escola pública
Afers Socials i l’Agència de l’Habitatge signen un acord perquè diferents programes socials disposin d'habitatges públics
El conveni pretén ampliar l'atenció a les persones amb risc d'exclusió social
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Les 47es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya reforcen la presència al territori
El festival de danses tradicionals del món s'ha celebrat del 6 al 15 de setembre
L'Ateneu Barcelonès lliurarà els III Premis de l'Associacionisme Cultural Català
L'acte de lliurament serà conduït el 17 d'octubre pel clown i guionista Ferran Aixelà
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71