Els millors sabors de la terra i el mar
últims articles
Els cims més mítics
Un recorregut per les muntanyes emblemàtiques de les comarques de Barcelona
Arribar a dalt de tot d’una muntanya, fer un cim, sempre comporta una sensació de culminació, de creuar la meta, d’objectiu acomplert. Si a més a més aquest cim és el més alt d’un territori,...
Els contrastos de l’art romànic
Molts pensem en el romànic com un art auster i senzill, discretament integrat amb la natura. I això és ben cert, especialment a les petites esglésies que es van construir durant els segles XI i XII en els poblets de muntan...
Preservar l’entorn, respectar el futur
Les polítiques mediambientals centren, cada cop amb més intensitat, l’acció de govern de les administracions. En el cas de la Diputació de Barcelona, que aplega els 311 pobles i ciutats de la demarcació, la pr...
Connectats a la cultura
La nova maqueta, realitzada per l’escultora tàctil, Ana María Marín, està emplaçada de forma permanent a l’espai cotxeres del Palau Güell de la Diputació de Barcelona. Forma part del programa...
Recórrer les comarques de Barcelona és descobrir els millors sabors de la terra i el mar i gaudir de la cuina tradicional, casolana, així com de l’alta gastronomia.

Hi ha qui ha definit la gastronomia com un territori posat a la taula. Pot sorprendre aquesta afirmació però és una realitat. La demarcació de Barcelona, a quatre passes  de la capital, ofereix un paisatge molt variat on, a més de muntanyes i valls hi trobarem camps de conreu i pastures, vinyes, arbres fruiters, ametllers, oliveres i litoral marí, tot una gran diversitat de conreus i paisatges d’on surten els productes que, primer trobarem al mercat i després, a taula.

Paisatge i mercat, un gran aparador
Primer el territori i després els mercats, són els grans aparadors de la gastronomia d’un país. Si om vol copsar l’ambient i la diversitat només cal acostar-se a qualsevol dels mercats tradicionals de cada localitat o als setmanals que tenen lloc al carrer. Producte fresc, acabat de collir, adobat en una cuina que s’ha anat enriquint amb el pas del temps, han fet de les comarques de Barcelona un lloc, no tan sols per gaudir del paisatge sinó també dels sabors a la taula. Un reconeixement que ha arribat a través de nombroses guies especialitzades com és el cas de la Michelin, amb  una dotzena de restaurants que han vist reconeguda la seva tasca amb alguna estrella.

Però la cuina tradicional no ha desaparegut de l’ideari, al contrari, nombrosos col·lectius de cuina repartits pels Pirineus de Barcelona (Berguedà),  Paisatges Barcelona (Anoia, Bages, Moianès i Osona)  i Costa Barcelona (Garraf, Baix Llobregat, Alt Penedès, Maresme, Vallès Oriental i Valles Occidental), s’encarreguen de promoure productes i plats de tota la vida en un intent de mantenir tradició, qualitat i proximitat. Com a eines per la difusió s’utilitzen les Jornades i Campanyes Gastronòmiques, on es promou un determinat producte durant una època. Alguns exemples són la Ruta del Xató a les comarques del Garraf i el Penedès, les dedicades al pèsol del Maresme, les que es celebren al voltant del peix i els calamars a Arenys de Mar, les dels bolets al Berguedà o les de les mongetes del ganxet al Vallès Oriental i al Maresme.

Pèsols del Maresme-Costa de Barcelona-Maresme / Josep Cano-CC

Vins, cellers i una aposta per la qualitat
A la demarcació de Barcelona hi ha cinc DO: Alella, Cava, Penedès,  Pla de Bages i Catalunya. Al votant d’aquests territoris es pot gaudir, no tan sols de la qualitat dels seus vins i caves, sinó també pel paisatge que proporcionen i l’oferta d’enoturisme que s’articula al seu entorn. Rutes senyalitzades, visites guiades a les vinyes, descoberta de cellers modernistes i d’una arquitectura atrevida, paisatges ordenats i el sabor d’uns vins i caves molt valorats als mercats internacionals, formen part d’una nova forma de fer turisme.

Penedes-Sant Sadurni d'Anoia-Caves Freixenet

Però la gastronomia no és tan sols produir; calen centres d’investigació i segells de qualitat per promocionar una alimentació saludable i promoure determinats productes. Així va néixer fa uns anys la Fundació Alícia, un centre d’investigació gastronòmica dins el projecte cultural i turístic format per diferents espais que s’articula dins i fora del monestir medieval de Sant Benet, a prop de Manresa. La seva dedicació a la innovació tecnològica en la cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari, el converteixen un centre de referència a Europa.

Determinats segells avalant la qualitat i procedència d’alguns productes com és el cas del pollastre del Prat, la llonganissa de Vic o la mongeta del ganxet. Els dos primers estan emparats per la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), distintiu que la Unió Europea atorga amb l’objectiu de reconèixer i preservar els productes alimentaris de major qualitat gastronòmica del continent, i la mongeta del ganxet per la Denominació d’Origen Protegida (DOP), que es fonamenta en el lloc de producció i als coneixements tècnics dels productors locals en els mètodes d’elaboració i transformació.

Qualitat, innovació i varietat en un territori molt ben conservat, a menys d’una hora de Barcelona.

A la web de Barcelona és molt més www.barcelonaesmoltmes.cat  i
https://xarxaproductesdelaterra.diba.cat de la Diputació de Barcelona, trobaràs les especialitats culinàries i productes de proximitat, de qualitat irrepetibles,  que han aconseguit que la gastronomia de les comarques de Barcelona es converteixi en un referent internacional.  

 

 

AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media
amb el suport de: