Els contrastos de l’art romànic
últims articles
Els cims més mítics
Un recorregut per les muntanyes emblemàtiques de les comarques de Barcelona
Arribar a dalt de tot d’una muntanya, fer un cim, sempre comporta una sensació de culminació, de creuar la meta, d’objectiu acomplert. Si a més a més aquest cim és el més alt d’un territori,...
Els millors sabors de la terra i el mar
Recórrer les comarques de Barcelona és descobrir els millors sabors de la terra i el mar i gaudir de la cuina tradicional, casolana, així com de l’alta gastronomia.
Hi ha qui ha definit la gastronomia com un territori posat a la taula. Pot sorprendre aquesta afirmació però és una realitat. La demarcació de Barcelona, a quatre passes  de la capital, ofereix un paisatge molt variat...
Preservar l’entorn, respectar el futur
Les polítiques mediambientals centren, cada cop amb més intensitat, l’acció de govern de les administracions. En el cas de la Diputació de Barcelona, que aplega els 311 pobles i ciutats de la demarcació, la pr...
Connectats a la cultura
La nova maqueta, realitzada per l’escultora tàctil, Ana María Marín, està emplaçada de forma permanent a l’espai cotxeres del Palau Güell de la Diputació de Barcelona. Forma part del programa...

Molts pensem en el romànic com un art auster i senzill, discretament integrat amb la natura. I això és ben cert, especialment a les petites esglésies que es van construir durant els segles XI i XII en els poblets de muntanya. Però el romànic també és un art ric i complex que reflecteix la sensibilitat aristocràtica dels monjos que vivien als monestirs en aquella època. T'agradaria comprovar-ho? Fes una ruta per les joies romàniques de les comarques de Barcelona i podràs apreciar aquests contrastos.  

Romànic al Berguedà
Pots començar al Berguedà, on el llegat romànic es troba escampat per tot arreu. El trobem a l'església de Sant Jaume de Frontanyà, amb un cimbori de dotze costats que és únic a Catalunya. Al monestir de Sant Llorenç prop Bagà, on els dibuixos en baix relleu que decoren un arc dovellat són, com a mínim, curiosos. I al pont del Far de Cercs, l'única infraestructura d'aquest estil que es conserva a la comarca. Situat sobre el riu Llobregat a un engorjat entre penyals, es va construir per facilitar el pas del camí ral que unia Berga amb Bagà, la Pobla de Lillet i la Cerdanya.
 
Romànic a Osona
El patrimoni romànic d'Osona té tres tresors a destacar. El primer és el campanar de la catedral de Vic, un mirador de 46 metres d'alçada que permet gaudir d'unes vistes impressionants de la capital de la comarca. A poques passes, el Museu Episcopal de Vic custodia una col·lecció d'art romànic molt envejada, que inclou el frontal de l'altar de l'església de Sant Andreu de Sagàs, la Mare de Déu de Santa Maria de Lluçà i una lipsanoteca procedent de l'església romànica de Santa Eugènia de Berga, a més de tot un seguit de pintures murals, tan brillants i acolorides que costa d'imaginar-les decorant les parets d'uns temples que avui se'ns mostren amb les parets pràcticament nues. El tercer tresor d'Osona s'alça sobre un meandre del riu Ter, a la vora del pantà de Sau. Ens referim, evidentment, al monestir benedictí de Sant Pere de Casserres, una singular construcció que segueix els cànons del romànic, però amb màniga ampla: la seva planta mesura menys de llargada que d'amplada i el campanar només té dos pisos d'alçada.

Sant Martí del Brull
 
Romànic al Bages
Al Bages, no en manquen pas de monuments romànics de primeríssim nivell. Hi ha el Món Sant Benet, una icona medieval d'història agitada que guarda en el seu interior un claustre amb 64 capitells ricament esculpits amb temàtiques molt variades. També l'abadia de Montserrat, especialment la seva portalada i la popular Moreneta, una marededéu de fusta policromada que és la patrona de Catalunya. I no ens oblidem de la col·legiata del castell de Cardona: amb més de dinou metres d'alçada, queda molt clar que no va ser construïda per fomentar la introspecció entre els fidels. Demostrar la magnificència de Déu era el que es buscava! 
 
Romànic al Vallès Occidental
Unes altres terres amb empremtes romàniques ben marcades són les del Vallès Occidental. A Terrassa, per exemple, l'església de Santa Maria conserva unes extraordinàries pintures murals dedicades al martiri de l'arquebisbe de Canterbury. I a Sant Cugat, el claustre del monestir atraparà la teva mirada: els seus 144 capitells mostren un món tan ric en simbologia que millor que t'apuntis a una visita guiada!

 

AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media
amb el suport de: