“The Zone of Hope”, immersió en un futur evitable
últims articles
Que ningú es quedi enrere
 
Art per a recordar d'on venim
 
Que ningú es quedi enrere
 
“L’aigua de l’aixeta és l’aliment més controlat del món”
 
Gaudí reneix al Museu de les Aigües
 
Sempre podràs comptar amb nosaltres
 
Crèdit: Agbar

Estàs preparat per viure en directe els efectes catastròfics del canvi climàtic? De vegades cal experimentar en primera persona una situació extrema per prendre consciència del risc a què ens enfrontem i adonar-nos que és a les nostres mans poder evitar-ho. “The Zone of Hope” (TZOH) és una crida a l’acció per a tothom que s’atreveix a posar-se les ulleres i, gràcies a l’equipament futurista, es converteix en un viatger en el temps.

Mitjançant l’ús de la tecnologia immersive extreme, única a Europa, el visitant observa la Barcelona de l’any 2068, en un futur que sembla sortit de la pel·lícula Blade runner, però que aquesta vegada ens ofereix un espectacle versemblant en cas que no posem fre a l’escalfament global del planeta. Gràcies a la Violeta, una jove a la qual el visitant coneix quan entra en l’experiència, veiem que les fortes pluges han inundat els carrers de la ciutat. Les torres venecianes de l’avinguda de la Reina Maria Cristina fan honor al seu nom més que mai. El mar arriba fins a la falda de Montjuïc i embarcacions d’emergència recorren la plaça d’Espanya davant l’avís que caiguin 300 litres per metre quadrat. Un robot-dron ens adverteix que hem de protegir-nos. Un cel ple de núvols negres reflecteix l’estat d’ànim dels barcelonins del futur. La Violeta es queixa que la ràdio està emetent una altra vegada l’anunci que més detesta: el Regne Unit es promociona ara com el millor lloc per passar-hi les vacances al sol durant tot l’any. És només una altra de les alteracions que provoca el canvi climàtic.

Podem fer-hi res per evitar el canvi climàtic? Quant de temps ens queda? Durant anys, nombrosos científics han advertit sobre les conseqüències del canvi climàtic, però ara un prestigiós grup d’experts de l’ONU acaba de llançar una mena d’ultimàtum: la humanitat només té 12 anys per implementar canvis urgents i evitar una catàstrofe.

Desglaç i pantans secs
“The Zone of Hope” té diverses portes virtuals que traslladen el visitant als anys 2038, 2068 i 2093. A la primera parada s’observa el desglaç de l’Àrtic. La visió de la realitat paral·lela és de 360 graus i l’experiència immersiva permet sentir el fred a les parets de la glacera, a banda de presenciar com un os polar famèlic abandona corrents el lloc. El muntatge permet, travessant una porta virtual, arribar a un altre dels escenaris de la desolació. El pantà de la Baells, a la conca alta del riu Llobregat, a la comarca del Berguedà, està completament sec. Al seu llit, hi afloren cactus i s’hi apilen pneumàtics usats: sembla el desert de Nou Mèxic. Les temperatures arriben als 48 graus i només posant la mà a la pantalla virtual es poden recrear amb nostàlgia els estius en què la Violeta hi anava amb els seus pares per fer-hi caiac. Qualsevol temps passat, aquest cop sí, pot ser millor.

Un audiovisual ens insta a deixar enrere l’abatiment produït per aquesta visió. El gra de sorra de cada ciutadà, especialment dels més joves, pot fer realitat les paraules dels líders mundials: un altre futur és possible. I cal comprometre-s’hi personalment. Un compromís com el d’Aigües de Barcelona, que, en la seva lluita contra el canvi climàtic, s’ha proposat mantenir Barcelona entre les cinc ciutats europees amb menys consum domèstic d’aigua, augmentar en un 10% la producció d’energia renovable i continuar reduint les emissions de CO2 fruit de la seva activitat.

Amb “The Zone of Hope”, la companyia vol sensibilitzar la ciutadania de l’impacte que el nostre estil de vida té en el medi ambient i, alhora, refermar el compromís amb el desenvolupament sostenible. L’experiència, situada al Reial Cercle Artístic de Barcelona, es podrà visitar fins a finals de maig del 2019. Se’n poden adquirir les entrades mitjançant el web www.thezoneofhope.com. Els clients d’Aigües de Barcelona podran obtenir quatre entrades gratuïtes.

 

AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media