Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

La creació de la tarasca i la víbria barcelonines, a La Casa dels Entremesos

El 1993 va ser un any important per a la imatgeria festiva barcelonina. Es va crear el Protocol Festiu de Barcelona, es va començar a celebrar el Toc d'Inici de la Mercè, i a més a més es van recuperar dues bèsties de foc: la tarasca i la víbria. Per celebrar el vint-i-cinquè aniversari del seu ressorgiment, l'Associació de Geganters, Grallers i Bestiari de la Barceloneta i l'Associació de Festes de la Plaça Nova han organitzat la xerrada De víbries i tarasques. Torna el monstre.

Durant la conferència, dijous 8 de novembre (20:00 h) a la Casa dels Entremesos (Plaça de les Beates, 2), s'aprofundirà en els aspectes tècnics i simbòlics de les bèsties. Xavier Jansana explicarà el procés que va seguir en la creació de les figures. Prèviament, introduint la seva intervenció, Xavier Cordomí explicarà el simbolisme que les bèsties tenen en el context del Seguici Popular de Barcelona.

Característiques de La Tarasca i la Víbria barcelonines

La primera referència documentada de la víbria barcelonina es remunta a 1399. A més de les tres grans cites del protocol festiu barceloní –Santa Eulàlia, Corpus i les Festes de la Mercè—també participa en les Festes de Sant Roc i en els correfocs dels Diables del Barri Gòtic. La bèstia pertany a la família –força infreqüent—dels dracs rampants. Miquel Àngel Gelabert (coreografia) i Quim Soler (música) van crear La Dansa de la Víbria, que s'executa amb música de gralla i percussió.

Gairebé dos-cents anys més antiga, la tarasca no apareix referenciada fins a 1593. No es coneix amb certesa el simbolisme que jugava tradicionalment en els seguicis festius. La construcció actual és una cucafera amb cos de tortuga i cap de felí humanitzat. Es distingeix pel seu volum (gairebé 200 quilos!) i per la capacitat de llençar aigua o foc indistintament. Com a singularitat, el Ball de la Tarasca de Barcelona només pot ser dansat per a dones.

Un recorregut per la història dels Gegants Petits del Pi a la Casa dels Entremesos
L'exposició Gegants Petits, Xics, Camacurs i Ballarics repassa els seus 350 anys d'existència
L'Assemblea General escull Rosa Maria Provencio com a nova presidenta de l'Ens
Durant la trobada, les federacions també han aprovat la incorporació de l'Agrupació de les Comissions i Penyes Taurines de les Terres de l'Ebre
"Dissortadament, les persones que obeeixen a l'odi i l'hostilitat són les que porten la veu cantant"
El Tradicionàrius acull els nous treballs de Heura Gaya i Corrandes són corrandes
La grallera de les Garrigues presenta el seu projecte ‘GAYA’ i la formació folk estrena el disc ‘Si voleu ballar corrandes’
El bestiari, una eina per la integració
Un projecte promou la cultura popular en instituts a través d'eines pedagògiques
'Tornar al Bosc', retrat d'una societat 100% ecologista
El llibre, publicat per Edicions Sidillà, recupera els oficis perduts que es desenvolupaven al bosc.

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media