Deixalleries i punts verds, la clau per a la reutilització dels residus
últims articles
El coneixement i l’intercanvi ja són a l’abast de tothom
 
Catalunya es prepara per una primavera de consciència ambiental
 
Projectes d’arreu del món a #wasteinprogress, la 2a edició del Fòrum internacional de la gestió de residus
 
El compromís amb el medi ambient i la sostenibilitat són els punts clau dels nous ajuts de l’ARC
 
Ja està en marxa la missió Apilo XII: El concurs de l'ARC
 
ORGÀNICA (FORM): què és i per què cal valoritzar-la
 

Les deixalleries són els punts de recepció dels residus municipals que no es recullen a través dels sistemes habituals de recollida selectiva –paper i cartró, envasos de vidre, envasos lleugers i matèria orgànica–. A la vegada, les deixalleries poden actuar i fer funcions de reutilització i preparació per a la reutilització, unes funcions essencials per reduir la quantitat de residus.

Actualment, hi ha 476 instal·lacions que presten serveis de deixalleries, 81 de les quals són deixalleries mòbils, 77 mini deixalleries i la resta són deixalleries normals. L’Agència de Residus de Catalunya convoca ajuts per a la implementació d’aquestes instal·lacions, així a l’any 2017 s’han concedit ajuts per import de  4.724.097,59 €.

El nou Programa de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020 busca contribuir al desenvolupament sostenible, a l’ús eficient dels recursos i a una economia circular que sigui competitiva i, al mateix temps, generi noves activitats; finalitats que estan en consonància amb les de la Unió Europea. Més concretament, el Programa estableix deu objectius, entre els quals s’inclou reduir la generació de residus, impulsar la prevenció i particularment la reutilització dels residus o fomentar la preparació per a la reutilització.

En aquest sentit, es vol potenciar encara més la reutilització i la preparació per a la reutilització ja que, encara que les xifres són baixes –el 19% de les deixalleries estan desenvolupant actualment algun tipus d’actuació relacionada amb la reutilització–, estudis recents elaborats per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) confirmen que té grans possibilitats de creixement.

Per la seva banda, els ciutadans, per saber quins residus s’han de dur a les deixalleries i punts verds, poden consultar aquesta pàgina web. Allà també trobaran el “cercador de deixalleries” , una aplicació web que informa sobre les deixalleries més properes segons el municipi o codi postal on es troba el ciutadà, així com totes les dades de contacte i horaris de lloc.  

AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media