L'exposició 'Dinosaures de la Patagònia' del CosmoCaixa ha estat una de les més vistes a Catalunya el 2024 | Pere Francesch / ACN
Els museus i les col·leccions d'art catalans van aplegar el 2024 més de 20,7 milions de visitants, un 5,3% més que l'any anterior
'Forbes' corona el talent sènior: qui és qui entre els catalans que lideren el rànquing?
Genís Roca, Anna Gener o Carme Ruscalleda són alguns dels noms més destacats del talent sènior a Espanya
Diuen que el talent no caduca, com tampoc la capacitat per reinventar-se. Per segon any consecutiu, la prestigiosa revista Forbes ha destacat 50 personalitats que, després de complir mig segle de vida, continuen liderant els seus sectors, com ...
Xavier Guix (psicòleg): "Un líder que tingui por al conflicte val més que plegui"
El perill de renunciar a ser un mateix per la necessitat de complaure, encaixar i portar-se bé
Xavier Guix (Barcelona, 1960) és psicòleg, comunicador i escriptor especialitzat en desenvolupament personal i transformació de la consciència. Amb una llarga trajectòria com a conferenciant i formador, ha esta...
FlamAid, la startup catalana que defensa les dones al carrer amb una granada pacífica
El dispositiu emet una alarma de 110 decibels i envia la geolocalització en temps real als contactes de confiança i a la policia mitjançant una app
“Quan jo estava estudiant a la universitat hi havia un noi que em seguia a casa gairebé cada dia. Jo portava un esprai de pebre a sobre, però sempre notava que en aquells moments de pànic l'únic que em sortia era...

 


 

Quins són els museus més visitats de Catalunya?
L'art, la ciència i la història comparteixen el bon moment dels centres expositius del Principat, que creixen un 5,3% en audiència el 2024

Un any més, la celebració del Dia Internacional dels Museus ha vingut acompanyada a Catalunya de la ja tradicional Nit dels Museus, en què desenes de pinacoteques, galeries i centres divulgatius catalans han obert les portes fins a la matinada de dissabte a diumenge per acollir el públic interessat. Durant el cap de setmana s’han dut a terme més de 300 activitats, un volum que demostra la bona salut d’un sector que, sumant museus i col·leccions, durant el 2024 va rebre 20,7 milions de visitants, un 5,3% més que l’any anterior.

La raó és que Catalunya és terra de museus: la Generalitat en registra 121 d’entre els 645 equipaments museístics del territori, que conjuntament conserven més de vuit milions de béns mobles. L’art (80%), l’arqueologia (64%), l’etnologia (57%) i les arts decoratives (56%) són les temàtiques principals dels museus catalans, que l’any passat van fer un total de 761 exposicions, un 3,7% més.

Els museus i les col·leccions d'art catalans van aplegar el 2024 més de 20,7 milions de visitants, un 5,3% més que l'any anterior

El 2024 ha estat, a més, un any d’obertures. Per una banda, s’han estrenat el Museu del Barroc de Catalunya, ubicat al Museu de Manresa, i el Museu del Renaixement de Molins de Rei. Per l’altra, han reobert centres que estaven en reforma, com són el Morera - Museu d'Art Modern i Contemporani de Lleida, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu del Suro de Palafrugell, el VINSEUM - Museu de les Cultures del Vi de Catalunya i el Museu de Granollers.

Però de tots ells, quins són els que han aplegat més visitats a Catalunya? No existeix un registre unificat de tots els centres que estigui actualitzat (el més recent correspon a 2022), i alguns dels centres més concorreguts no han fet públiques les seves dades d’assistència del darrer any. El cas més notori és el del Museu del Futbol Club Barcelona, que el 2022 va atraure gairebé 1,3 milions de persones, però que des del 2023 està deslocalitzat fora de l’estadi —a causa de les obres— en l’anomenat Barça Immersive Tour, el qual no ha compartit el nombre de visitants actualitzat.

Amb la gran excepció ja mencionada, aquests són els museus més visitats de Catalunya el 2024:

Museu Picasso

El Museu Picasso de Barcelona es manté com un dels centres culturals més rellevants de Catalunya, i el 2024 va atraure 1,13 milions de visitants, un 8% més que l’any anterior i una xifra que supera l’anterior rècord d’assistència, aconseguit el 2019. L’exposició més visitada del centre ha estat Fernande Olivier, Pablo Picasso i els seus amics, que es va poder visitar entre el juny i l’octubre de l’any passat i ha cridat l’atenció de 410.000 persones. En segona posició se situa la celebrada mostra Miró-Picasso, amb més de 485.000 visitants, però dividits entre 2023 (va començar l’octubre d’aquell any) i els dos primers mesos de 2024.

Durant la Nit dels Museus, el Picasso ha obert la seva col·lecció al públic, que compta amb més de 5.000 peces, i s’han fet breus presentacions dedicades a Las Meninas i a Ciència i Caritat. En aquests moments, la pinacoteca no té cap exposició en marxa, però a finals de juny s’hi inaugurarà la mostra Pablo Picasso i la Sala Gaspar (1955 – 1973), mentre que al novembre està prevista l’exposició Ubú pintor. Alfred Jarry i les arts.

Museu de la Ciència CosmoCaixa

El Museu de la Ciència de la Fundació “la Caixa” de Barcelona, el CosmoCaixa, ha estat el segon museu més visitat de Catalunya durant el 2024, amb un total d'1.181.600 persones. L’exposició més popular del centre va ser Dinosaures de la Patagònia, una mostra que va reunir més de 616.000 visitants, dels quals 431.000 van ser durant el 2024. Per la seva banda, MateMiFaSol. Un viatge sonor del caos al cosmos, dedicada a la relació entre la música i les matemàtiques, va atraure fins a 353.476 persones l’any passat, a les quals caldrà sumar els visitants que va acabar d’aplegar fins al seu tancament el 12 de gener d’enguany.

A més a més de les instal·lacions permanents que el CosmoCaixa ofereix als visitants, com són la Sala Univers, el Bosc Inundat, el Mur geològic i la Base Antàrtica, el centre acull des del 26 de febrer i fins al 30 d’agost la mostra Extraterrestres. Hi ha vida fora de la Terra?, en la qual explora la història i la representació artística dels éssers intel·ligents no terraqüis.

El Born Centre de Cultura i Memòria

La medalla de bronze dels museus més visitats de Catalunya se l’endú El Born Centre de Cultura i Memòria, equipament que durant el 2024 va atreure 973.000 persones. Aquestes instal·lacions tenen la particularitat de comptar amb diferents elements visitables: l’antic mercat del Born de Josep Fontserè, aixecat el 1876; el jaciment arqueològic de principis del segle XVIII, i les dues sales d’exposicions i tres sales polivalents que ofereixen diferents activitats.

Durant el 2024, El Born va acollir dues exposicions: una dedicada al bestiari infantil de Barcelona, que només es va poder visitar durant les dues primeres setmanes de febrer, i la mostra Per què la guerra?, oberta entre març i setembre. Ara per ara, no hi ha cap exposició temporal programada pel centre per al 2025, però sí que s’hi pot visitar l’exposició permanent Barcelona 1700. De les pedres a les persones.

Museu Nacional d’Art de Catalunya

La quarta posició del rànquing de museus catalans més visitats de Catalunya l’ocupa el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que va tancar l’any passat amb 860.000 visitants, una xifra que suposa un important creixement del 44% respecte a l’any anterior i el retorn a les xifres prepandèmiques. D’entre les diferents mostres acollides durant el 2024 destaca la mostra coorganitzada amb el Museu del Prado El mirall perdut. Jueus i conversos a l’edat mitjana, que va aplegar 101.296 persones, i Suzanne Valadon. Una epopeia moderna (1940-1966), que en va reunir 80.730.

El MNAC compta amb diverses col·leccions organitzades en sales temàtiques, de les quals destaquen les dedicades a l’art romànic, el gòtic o les del renaixement i barroc. Paral·lelament, el centre també organitza exposicions temporals, i la que està en marxa en aquests moments és Zurbarán (sobre)natural. El misteri de la realitat, oberta fins al 29 de juny. Pel que queda de 2025, hi ha previstes cinc mostres més: Francesc d’A. Galí. El mestre invisible, que s’estrena aquest mateix 21 de maig; Eugènia Balcells “From the center”, Els dipòsits franquistes del SDPAN al Museu Nacional, Tinta catalana contra Hitler i Sim, el dibuix i la guerra.

Museu d’Història de Barcelona

El top 5 el tanca el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), que sumant les diverses seus que el conformen (excloent-ne El Born, ja mencionat) va atraure un total de 822.500 visitants durant el 2024. Aquests equipaments es concentren especialment al Barri Gòtic, a espais com la plaça del Rei, el Call, la Via Sepulcral Romana, el Temple d’August o la Porta de Mar; però també a altres zones de la capital, com ara el Turó de la Rovira, la Casa del Guarda del Park Güell, l’antiga fàbrica Fabra i Coats o les Cases Barates del Bon Pastor.

Amb un ventall tan ampli d’equipaments, les activitats es multipliquen, però en la majoria dels casos es tracten d’itineraris, visites guiades i tallers familiars. Pel que fa a exposicions, el 2024 el MUHBA en va acollir un total de quatre. Els primers dies de gener, les instal·lacions de la plaça del Rei encara van mantenir l’exposició fotogràfica La mirada del biblista. Instants d’eternitat i la mostra de pessebres Greccio, Barcelona, patrimoni cultural internacional, iniciades ambdues el 2023. Per la seva banda, l’espai Oliva Artés va posar a disposició del públic entre el juny i el setembre l’exposició Arquitectures en transició. Finalment, la Vil·la Joana va acollir fins al 30 de gener d’enguany la mostra Valldaura, 1150-2025: Una història de monjos, reis, nobles, industrials i investigadors. Durant la primera meitat del 2025, el MUHBA ha participat en el cicle Barcelona Poesia amb diverses propostes, però ara per ara no té cap nova exposició programada.

Art, història i ciència

A partir d'aquest punt, el rànquing és més difús, ja que hi manquen les dades actualitzades d'un dels museus més rellevants de Catalunya: el Teatre-Museu Dalí de Figueres. El centre dedicat a l'autor de La persistència de la memòria o El gran masturbador va celebrar l'any passat el seu 50è aniversari, en el marc del qual va organitzar tres exposicions: El Teatre-Museu Dalí: un organisme viu, que narra la creació del museu i la seva transformació; L'aparell fotogràfic tou: una visió daliniana, que explora la faceta de Dalí com a visitant de museus, i Els meus pintors predilectes: Velázquez, Vermeer, Rafael, que se centra en els tres autors rellevants per al pintor figuerenc. L'equipament va tancar el 2023 amb 726.199 visitants i el 2022 amb 817.000, xifra que el col·locava en aquell moment com el segon museu més visitat de Catalunya, però no ha compartit a hores d'ara els indicadors de 2024.

Més enllà d'aquest cas, la resta de la classificació demostra una diversitat d'interessos dels visitants locals i internacionals dels museus catalans. En sisena posició es troba el Castell de Montjuïc amb 717.500 visitants, que a més a més de la visita per l'estructura, l'any passat també va acollir l'exposició Sota la influència de Gaudí. La setena plaça l'ocupa el CaixaForum de Barcelona, que va registrar 508.796 persones durant el 2024, unes xifres liderades per la bona recepció de les mostres Venerades i temudes. El poder femení en l'art i les creences i Els mons d'Alicia. Somiar el país de les meravelles. Completen el top 10 el Museu de Ciències Naturals, que a finals de desembre preveia tancar l'any amb més de 370.000 visitants; la Fundació Joan Miró, que amb 361.282 visitants pràcticament assoleix el rècord de 364.000 de 2019, gràcies a les mostres Tuan Andrew Nguyen, els nostres fantasmes viuen al futur, MiróMatisse, més enllà de les imatges i MiróPicasso; i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), que va tancar el 2024 amb 261.418 visitants i enceta aquest 2025 la commemoració del 30è aniversari.


Marc Vilajosana. Periodista

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71