Mònica Moreno (Ajuntament de Barcelona)
“Es tracta d’una mesura molt esperada que suposa un pas important per avançar en la justícia social i reconèixer la realitat i les necessitats de moltes persones amb discapacitat”, remarca l’organització.

 









 

 

Aprovada una nova regulació que ampliarà el llistat de discapacitats que donen dret a la jubilació anticipada
Les entitats representatives del col·lectiu presentaran les propostes de noves patologies per incorporar a la norma

A partir de l’1 de juny de 2025 entra en vigor la nova normativa que regula el procediment per actualitzar i estendre el llistat de discapacitats que poden donar accés a la jubilació anticipada per a les persones treballadores amb un grau de discapacitat igual o superior al 45%. Es tracta de l’Ordre ISM/444/2025, una mesura que ha sigut celebrada per les entitats de l’àmbit de la discapacitat, com és Ecom. “Es tracta d’una mesura molt esperada que suposa un pas important per avançar en la justícia social i reconèixer la realitat i les necessitats de moltes persones amb discapacitat”, remarca l’organització.

Fins ara, el llistat de patologies que donaven dret a la jubilació anticipada estava recollit a l’annex del Reial decret 1851/2009, però no existia cap procediment formal per modificar-lo o ampliar-lo. Això alerta Ecom, generava una gran indignació entre el col·lectiu i les entitats i deixava fora moltes persones amb patologies greus que no hi estaven incloses, tot i que també comportessin una reducció significativa de l’esperança de vida. La nova regulació posa fi a aquest buit normatiu, establint un procediment clar, objectiu i basat en criteris científics per proposar la incorporació de noves discapacitats.

Amb aquesta nova norma, les entitats representatives del col·lectiu seran les encarregades de presentar les propostes de noves patologies per incorporar. Les persones treballadores, per si soles, no poden iniciar aquest procediment. Les sol·licituds hauran de ser analitzades per una nova comissió tècnica, formada per experts mèdics i representants d’organitzacions de persones amb discapacitat, que emetrà un informe tècnic valorant la base científica i mèdica de cada proposta.

Quan es podrà demanar i quins requisits es demanen?

Les entitats podran presentar sol·licituds un cop l’any, entre l’1 de gener i el 31 de març. De manera excepcional, aquest any 2025 es podrà fer durant els tres mesos posteriors a l’entrada en vigor de l’ordre (és a dir, entre el juny i el setembre de 2025).

Perquè una proposta sigui admesa, caldrà presentar documentació detallada com ara una descripció epidemiològica de la patologia, evidències científiques sobre el seu impacte en la reducció de l’esperança de vida, estudis mèdics i criteris utilitzats per a la selecció d’aquests estudis, una anàlisi i síntesi dels resultats obtinguts, i enllaços o còpies dels treballs científics citats.

A més d’obrir la porta a noves inclusions, la norma estableix que cada deu anys es revisarà el llistat de patologies ja incloses per comprovar si continuen complint els criteris que van justificar-ne la incorporació.

Notícies relacionades
La Fundació ”la Caixa” i CaixaBank impulsen la sisena campanya «Cap llar sense aliments»
Només un de cada cinc infants de famílies vulnerables van a casals que inclouen menjar
Els diners són la gran barrera per apuntar fills i filles a casals o colònies durant les vacances, segons una enquesta realitzada per Educo a més de 2.300 famílies.
Un centenar d’entitats reclamen un Pacte pel Padró per garantir la igualtat de drets
Organitzacions socials i sindicats exigeixen un compromís polític per facilitar l’empadronament i evitar la discriminació
Ampli consens del sector social amb la reforma de la DGAIA, tot i que reclamen concrecions
Entitats, professionals i sindicats valoren positivament la reestructuració, però demanen que es garanteixi el pressupost necessari i la participació del sector
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71