El temps d’esbarjo a les escoles pot reproduir dinàmiques no igualitàries: moltes vegades, la pista de futbol ocupen la centralitat, malgrat que resultarà ocupada per pocs alumnes —majoritàriament nois—, i la resta de l’alumnat haurà de conformar-se amb racons o espais reduïts durant la seva estona de joc.
Per acabar amb aquesta dinàmica que encara és massa habitual a les escoles, l’Ajuntament de Barcelona impulsa des de fa un temps el programa Transformem els patis, que vol apostar per garantir dinàmiques i relacions igualitàries, fomentant la diversificació del joc, i fent espais més naturalitzats.
Ara, segons ha anunciat l’Ajuntament, nou escoles més s’han sumat a aquesta iniciativa per la qual ja han passat una setantena de centres educatius de la ciutat, de les quals 12 han estrenat pati aquest curs, després que fossin redissenyats el curs passat i que s’hagin fet les obres pertinents aquest estiu.
Dels nou centres que s’hi sumen, tres faran tot el procés aquest curs —l’escola Calderón de la Barca; l’escola Torrent de Can Carabassa i l’escola Pere IV—, i les altres sis escoles començaran el procés en els cursos vinents, fins al final del mandat, l’any 2027.
Aquest projecte, a més, es fa de forma participada amb la comunitat educativa de cada centre: tant l’alumnat com l’equip docent, les famílies i la resta del personal de l’escola pot participar en el disseny del pati. Una participació que es vehicula a través d’activitats presencials i també a través de la plataforma decidim.barcelona.
D’altra banda, amb el projecte també es promou que des de les escoles es promogui els usos comunitaris, esdevenint equipaments de barri, per oferir activitats com el programa Patis Oberts, gràcies al qual tota la ciutadania pot accedir als espais de pati d’algunes escoles de la ciutat durant les tardes o caps de setmana. |