CCOO Catalunya
Han convocat també una jornada de vaga, la qual està prevista per al 27 de febrer

 

 

 

Les treballadores del SAD reprenen les mobilitzacions per reclamar un conveni digne
Protesten aquest dilluns davant les patronals Acra, La Confederació i Asade convocades per CCOO

Aquest dilluns les treballadores del servei d'atenció domiciliària s'han mobilitzat davant les seus de les patronals Acra, La Confederació i Asade. Han convocat també una jornada de vaga, la qual està prevista per al 27 de febrer. Aquestes mobilitzacions van ser anunciades per CCOO de Catalunya com a resposta a la manca de negociació per part de la patronal per acordar el VIè Conveni Col·lectiu d'Empreses d'Atenció Domiciliària de Catalunya, caducat des de fa més d'un any. Les reunions entre sindicats i patronals van començar el març passat i fins ara no s'ha arribat a cap consens.

El cinquè conveni del SAD està caducat des de l'1 de gener del 2023, però des de la primavera, sindicats i patronals no han aconseguit arribar a cap acord. CCOO acusa les patronals de tenir una "actitud dilatòria". "La informació ens arriba justa i incompleta, no hi ha comunicació", assegura Noelia Santiago, delegada del Servei d'atenció domiciliària de CCOO de Catalunya. "Aquesta passivitat en la negociació només les beneficia a elles i fa palesa la seva intenció de congelar els sous i les altres condicions de treball mentre pugui", afegeix.

En les darreres reunions mantingudes, les patronals han proposat increments de salaris del 0,5%, un conveni per a set anys, contractes amb jornades inferiors a 20 hores a la setmana, increment de la durada del període de prova, contractes fixos discontinus a temps parcial i revisió del règim de sancions i retallades en drets sindicals.

Exigeixen un conveni més curt i millores de les condicions laborals i salarials

Davant això, els sindicats de treballadores s'han mostrat en desacord. Per una banda, no accepten cap conveni de més de tres anys de duració, ja que, asseguren, un més llarg perpetuaria la situació de salaris congelats i precarietat per a les treballadores. Per altra banda, tampoc accepten el sistema d'increments salarials proposat per les patronals. Al·leguen que els increments són molt baixos i estan condicionats a una taula que estableix la pujada gradualment cada any, supeditada a què els ajuntaments treguin a concurs la licitació del servei.

"Aquest model significa a la pràctica que cada treballadora cobraria un salari diferent en funció de quan el seu ajuntament realitzi la licitació", expliquen des de CCOO. "El sistema ens planteja molts dubtes i exigim que aclareixin què passaria a les empreses que presten servei amb pròrrogues, i no en noves licitacions, ja que la taula d'increments està supedita a la licitació", afegeixen.

Així mateix, el sindicat exigeix també que s'elimini la bossa d'hores, obtenir la jornada setmanal de 35 hores, que els salaris augmentin com a mínim conforme l'IPC i que tinguin el sou 100% cobert en casos d'incapacitat temporal. "Hem deixat ben clar que no volem continuar perdent poder adquisitiu", afirma Noelia Santiago. "L'administració pública considera l'atenció domiciliària un servei essencial, però permet que les empreses que gestionen aquest servei precaritzin a les treballadores amb sous irrisoris, i que es neguin a negociar un conveni digne", afegeix.

Per això, demanen a l'administració més implicació i que els serveis d'atenció domiciliària es remunicipalitzin. "Hem d'entendre que si som un servei de primera necessitat que entra dins la cartera bàsica de serveis socials hauríem de ser gestionats per serveis socials", reclama Santiago.

Vaga parcial del servei essencial

CCOO de Catalunya va anunciar el passat mes de gener una vaga de les treballadores d'atenció domiciliària, prevista per al 27 de febrer. El sindicat planteja una vaga parcial, de quatre hores per torn, a causa de tractar-se d'un sector essencial. "Nosaltres entenem que és un esforç, un esforç econòmic, especialment per a les professionals que més precaritzades", afirma Noelia Santiago. "Però creiem que ens hem de fer valdre. Hem de fer valdre que som essencials i si no ho fem ara, no sé quan ho farem", afegeix.

La proposta de la jornada de vaga va ser refrendada per la totalitat de les delegades de personal i persones treballadores assistents a l'assemblea de CCOO del passat dijous 18 de gener. A la vaga s'ha adherit, de moment, només CCOO. El sindicat SAD de Cuidadores Professionals Municipals no farà vaga, però ha comunicat el seu suport a les companyes que sí que s'adheriran.

Notícies relacionades
El dret a la pau centra la programació d'Impacte! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya
La quarta edició es realitza entre el 9 i el 28 d'abril a diverses ciutats catalanes
Les persones amb autisme i les seves famílies denuncien la vulneració "sistemàtica" dels seus drets
Alerten que pateixen greuges molt evidents en àmbits com l'educació, la salut, el treball o els serveis socials
La Fundació ”la Caixa” firma un acord amb la Fundació de Caixes d’Estalvis Alemanyes per impulsar la inclusió financera a Amèrica Llatina amb el BID
Crida als educadors socials per conèixer l'estat de la professió a Catalunya
El CEESC posa en marxa una recollida de dades per radiografiar la situació actual de l'educació social
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71