iStock
Espanya és el país del món amb més densitat de bars, un per cada 175 persones. I un 6,8% del PIB espanyol prové del turisme
La prima salarial urbana: si treballes a Barcelona has de cobrar més?
L'economia de la conglomeració i la idoneïtat d’un salari mínim mensual de 1.500 euros a la ciutat comtal, posa a debat la remuneració dels treballadors
Un català que treballi a Barcelona ha de cobrar més que algú que ho faci a la resta del país o en zones rurals? Aquest és un dels grans debats que està sorgint a Catalunya i té en el punt de mira el qu...
Els fons Next Generation, una oportunitat per al sector turístic
El sector turístic hem de seguir treballant perquè les nostres destinacions siguin cada vegada més sostenibles des del punt de vista ambiental, econòmic i social, i també perquè l’activitat de les nostr...
Les màquines aproven l'examen de català
Happy Scribe, amb seu al barri de Gràcia, ha desenvolupat un algorisme d’àudio "més precís que el de Google"
Dos joves i un pis d’estudiants a Irlanda, aquest és el punt de partida de l’aventura d'Happy Scribe. En un primer terme, el francès André Bastié i el català Marc Assens van crear la primera eina de ...

 


 

"Una crítica negativa a TripAdvisor et fa perdre els estreps"
Ressenyes pagades, enveges entre competència, comentaris inventats i uns restauradors que lluiten contra un fenomen que no s'atura

L'èxit d'un restaurant o d'un allotjament turístic a Catalunya depèn, a part del boca-orella dels clients, de la bona imatge que té a Internet. Des d'una pàgina web atractiva i d'una presència cuidada a les xarxes socials, sobretot a Instagram i a TikTok.

Tanmateix, hi ha un gegant tecnològic amb més de 2.700 treballadors capaç de projectar-te a l'estrellat fins a complicar-te l'existència. És el món de les ressenyes i les interioritats de TripAdvisor, la plataforma turística líder del món. I, si un establiment no forma part d'ell, no existeix.

Una de les recents polèmiques té a veure amb el descobriment de més d'un milió de comentaris falsos a la plataforma, amb les possibles repercussions que comporta. Ressenyes pagades, enveges entre competència, comentaris inventats i mil maldecaps per uns restauradors que ho tenen clar: "Una crítica negativa a TripAdvisor et fa tornar boig".

Espanya és el país del món amb més densitat de bars, un per cada 175 persones. I un 6,8% del PIB espanyol prové del turisme

Jesús Soriano, líder del compte @soycamarero de Twitter i que compta amb gairebé 78.000 seguidors, explica a VIA Empresa que "molts usuaris es prenen TripAdvisor com un cartutx i ho fan per amenaçar, baixar la puntuació i jugar amb el treball i menjar de la gent". Sempre, tenint present que Espanya és el país del món amb més densitat de bars del món, un per cada 175 persones. I que un 6,8% del PIB espanyol prové del turisme.

Des del seu perfil, Soriano busca ser un altaveu per denunciar casos que abans no es feien tan virals o passaven desapercebuts com l'explotació laboral i les condicions abusives. I que, des de fa mesos, se suma la lluita contra les ressenyes falses.

Soriano: "Molts usuaris es prenen TripAdvisor com un cartutx i ho fan per amenaçar, baixar la puntuació i jugar amb el treball i menjar de la gent"

"Aquest Nadal hi havia un empresari que va decidir tancar el local per donar descans als treballadors i una clienta els va posar una ressenya amb molt poca empatia dient que era molt fort que estigués tancat. I després de viralitzar-lo va ocórrer el contrari. Molts clients es van bolcar amb el propietari i li van donar cinc estrelles (les màximes permeses a la plataforma)", destaca Soriano.

"També hi ha un altre cas d'un noi que estava menjant a un kebab i va gravar al propietari mentre es queixava que s'havia equivocat amb la comanda i que l'havia de convidar per compensar, amb un to d'amenaça. Ho vam viralitzar a la xarxa i molts usuaris, per solidaritat, van valorar en massa l'establiment".

El codi QR com a solució?

Des de la companyia també estan lluitant contra les ressenyes pagades, un fenomen que ha crescut a partir del desig de les empreses de millorar les puntuacions a la plataforma. Tanmateix, TripAdvisor va assenyalar que els seus investigadors de frau van identificar de l'existència de 65 noves pàgines web de valoracions pagades i que van bloquejar enviaments de 372 companyies durant l'any passat.

Com es pot solucionar? Soriano explica que TripAdvisor "s'està posant les piles", però que "hauria d'evitar més insults, amenaces i incorporar filtres de paraules clau". Una de les possibles solucions, segons l'expert, té a veure amb la incorporació d'un codi QR, que permeti verificar el tiquet i constati que has estat al local.

Finalment, més d'un 85% dels consumidors que contracta per internet, consulta les opinions d'altres usuaris abans de fer una reserva d'hotel o restaurant. I, per tant, hi ha molt en joc.

Gemma Fontseca

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71