Aquest projecte ha estat la llavor d'una intercooperació tecnològica molt més àmplia, que té l'objectiu de sumar-hi actors locals i internacionals pròximament. Les cooperatives aliades han creat una sòlida base des d'on poder seguir desenvolupant coneixements i tecnologia, juntament amb noves cooperatives participants

 

 

 

Les cooperatives "som" creen l'Ecosistema IT
Aliança tecnològica del cooperativisme gràcies al programa "Projectes Singulars Covid-19"

Les tres cooperatives de consum Som Connexió, Som Energia i Som Mobilitat, han establert una aliança estratègica amb l'objectiu de compartir tecnologia i coneixements sobre la digitalització de processos empresarials per tal de ser més competitives en un mercat cada vegada més digitalitzat.

"L'aspecte innovador d'aquest projecte és que posem èmfasi en la necessitat d'intercooperar de forma oberta mitjançant programari de codi lliure i obert, treballant amb estratègies més orientades al "bé comú" que a la competitivitat interna del mateix món cooperatiu. Podem dir que estem passant d'un model cooperatiu a un model intercooperatiu, més just i amb més capacitat per innovar." Joan Caballero, coordinador de sistemes de Som Connexió

La cooperativa Coopdevs, dedicada al desenvolupament de software, ha estat l'encarregada de dinamitzar les activitats de transferència tecnològica a les cooperatives aliades, però també a altres entitats de l'economia social, nodrint un ecosistema tecnològic internacional que facilita l'intercanvi i la generació de coneixement tecnològic.

"Hi ha persones que acumulen gran quantitat de coneixements tècnics i funcionals dins de les diferents cooperatives. Aquesta aliança ens permet distribuir aquests coneixements perquè resulti molt més senzill posar-los en pràctica a qualsevol cooperativa". Enrico Stano, president de Coopdevs

Per primera vegada, els equips tècnics propis de cada cooperativa han treballat de manera coordinada per atendre i donar resposta a les necessitats comunes. S'han desenvolupat eines sobre una base tecnològica comuna que donen suport als processos de les cooperatives de consum, com són: la gestió societària i comptable, gestió de les persones treballadores, provisió de serveis, oficina virtual. Per altra banda s'han assentat les bases per treballar conjuntament en àmbits com la seguretat informàtica, l'escalabilitat dels sistemes i l'anàlisi de dades.

"Un exemple concret fruit d'aquesta intercooperació ha estat disposar d'una eina més eficient i creada amb programari lliure per a donar resposta a l'obligatorietat del registre de la jornada i la gestió de les vacances i absències de les gairebé 100 persones treballadores de la cooperativa, una necessitat clau ara que estem fent teletreball a causa de la situació de pandèmia de COVID-19." Oriol Piera, membre de l'equip d'IT de Som Energia.

Un dels grans esculls de l'economia social i solidària és el d'atreure talent tècnic qualificat amb experiència en determinats sectors econòmics. La nova aliança permet facilitar la formació interna de nous perfils amb els coneixements necessaris i compartir els perfils amb més experiència per tal de posar-los a disposició de les cooperatives aliades.

Aprofitar les dades que generen les diferents cooperatives és un altre factor clau per tal de poder diagnosticar i millorar processos empresarials. Per aquest motiu també s'ha incorporat a l'aliança l'experiència en aquest camp de la cooperativa Col·lectivaT. Seguint amb la mateixa lògica general del projecte, les diferents cooperatives posen en comú les diferents estratègies d'intel·ligència empresarial mitjançant l'ús de dades i construeixen així els fonaments de metodologies i equips transferibles amb l'objecte d'explotar les dades i millorar processos empresarials.

"Necessitem optimitzar els recursos i ser més eficients en la gestió de les nostres cooperatives. Alhora no podem oblidar la nostra missió de facilitar el desenvolupament d'altres cooperatives, ho portem al nostre ADN" - Arnau Vilardell, coordinador de Som Mobilitat.

Arran de les conseqüències provocades per la crisi de la Covid-19, la demanda de digitalització de diferents processos dins de les cooperatives s'ha incrementat de manera molt significativa. Alguns dels projectes d'intercooperació tecnològica ja estaven en marxa, però encara en una fase molt incipient, la Covid-19 ha tingut un efecte catalitzador.

Aquest projecte ha estat la llavor d'una intercooperació tecnològica molt més àmplia, que té l'objectiu de sumar-hi actors locals i internacionals pròximament. Les cooperatives aliades han creat una sòlida base des d'on poder seguir desenvolupant coneixements i tecnologia, juntament amb noves cooperatives participants.

Qualsevol cooperativa interessada a formar part d'aquesta aliança es pot sumar a través d'aquest enllaç.

Notícies relacionades
Les entitats socials omplen d'activitats les comarques gironines
La Setmana del voluntariat visibilitzarà, del 23 al 28 de maig, la tasca de les organitzacions
'Lisa', una web-sèrie per introduir els joves a l'experiència d'una universitària amb autisme
Es tracta de la primera coproducció entre una universitat i una productora audiovisual
Arriba a Barcelona la segona edició de la Setmana del Llibre Social
L'esdeveniment se celebrarà del 7 a l'11 de juny i comptarà amb autores com Natza Farré, Desirée Bela-Lobedde i Nadia Ghulam, entre altres
Jornades Gatzara, l'espai per reflexionar sobre interculturalitat arabocatalana i cohesió social
Impulsades per la Fundació Bayt al-Thaqafa, entre el 17 i el 21 de maig Barcelona acull propostes per enfortir la diversitat
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71