La por a la pandèmia de COVID-19 pot generar situacions d'hostilitat en la societat fent que siga encara més difícil frenar el virus. La ciència ens diu que som més fortes enfront de les epidèmies quan aturem l'estigma i la discriminació. Ací tens algunes propostes que fan des del Ministeri de Sanitat per ser eficaços i actuar pel bé comú: - Recorda que el COVID-19 no entén de procedències, d'ètnies, ni d'edats, el virus infecta a totes les persones.
- Tenim la responsabilitat de contribuir com puguem a frenar la pandèmia, però ningú és culpable de tindre el COVID-19. Pensa que algunes d'aquestes persones han pogut infectar-se realitzant labors essencials per a les nostres vides i benestar.
- La por i la informació errònia afavoreixen l'estigma i la discriminació. Utilitza i comparteix informació de fonts fiables i institucionals com la d'organismes internacionals, el Ministeri de Sanitat o la Conselleria de Sanitat.
- Corregeix de forma educada aquells missatges que en el teu entorn afavoreixen l'estigmatització i discriminació de determinats grups de la població o de les persones COVID-19.
- Mostra comprensió amb els qui tenen COVID-19 i amb els grups més afectats i vulnerables.
- Evita discriminar i ajuda a les persones a les quals els professionals sanitaris han recomanat fer quarantena o aïllar-se, estan fent el correcte per a protegir-nos.
- Respecta a les persones que es veuen obligades a eixir de casa per força major (per exemple, pares i mares amb fills o filles amb trastorn de l'espectre autista).
En definitiva mantindre un comportament cívic i solidari és ara més important que mai. Només entre totes i tots podrem eixir victoriosos d’aquesta situació. |