El CERAP, Premi Antoni Carné a l'Entitat de l'Associacionisme Cultural Català
També han estat premiats Montserrat Garrich, l'APPEC, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, l'Associació Cultural Sibemoll i l'Associació Cultural Botafocs

L'Ateneu Barcelonès ha acollit la tercera edició dels III Premis Antoni Carné, que reconeixen les entitats, les iniciatives innovadores, les activitats, els programes i les persones dedicades a l'associacionisme cultural.

Nit d'emocions intenses, la viscuda avui a l'Ateneu Barcelonès durant l'acte de lliurament dels III Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català. Nervis per a conèixer el veredicte del jurat en les sis candidatures que es presentaven; alegria dels guanyadors i finalistes en conèixer el reconeixement a les seves iniciatives i projectes; i també tristesa i frustració per no poder comptar amb la presència dels dirigents polítics que no han pogut participar-hi per la seva condició de presos polítics o exiliats.

Com a presidenta de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, entitat organitzadora del certamen, Rosa Maria Provencio ha donat la benvinguda els assistents recordant la importància que tenen els col·lectius de cultura popular "pel progrés de la societat i per demostrar que qualsevol persona té moltes capacitats".
Presentada pel clown i guionista Ferran Aixalà, la gala ha comptat amb les actuacions de la Banda FCSM&Symphocat, la Colla Mare Nostrum - guanyadora del Campionat de Catalunya de sardana esportiva els darrers cinc anys. En delegació de la consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga, també ha assistit la directora general de Cultura Popular Maria Àngels Blasco.

Guanyadors i finalistes dels III Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català

Per millorar la visibilitat dels projectes desenvolupats per les associacions culturals, la tercera edició dels Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català ha incorporat una important novetat: reconèixer, a més de les candidatures guanyadores, també aquelles que han merescut una menció especial per part del jurat. Complementàriament, els guardons han incorporat la categoria Iniciativa Innovadora, creada amb l'objectiu de donar suport aquelles pràctiques que contribueixen a la renovació dels col·lectius de cultura popular.

El Centre d'Estudis Riudomencs Arnau de Palomar ha estat mereixedor del Premi BBVA a l'Entitat per "excel·lir en la dinamització social de Riudoms, la renovació generacional de l'entitat, la col·laboració amb els centres educatius del seu entorn i la conservació i divulgació del patrimoni cultural del seu poble".
El Premi Previsora General al Programa ha recaigut en l'Associació Cultural Botafocs, establerta a Castelló de la Plana, on segons ha destacat la justificació del jurat, ha aconseguit "consolidar un calendari festiu que gaudeix d'una gran popularitat a la Plana Alta" i per haver liderat la creació d'una xarxa associativa favorable a la conservació de la llengua i les tradicions catalanes.

Impulsada per la Cobla Ciutat de Girona, la Fonoteca de Cobla treballa per la recerca i recuperació d'autors i peces inèdites per cultura. Un projecte que ha merescut la concessió del Premi Arç Cooperativa a l'Activitat a l'Associació Cultural Sibemoll, premiada "per posar a disposició dels estudiosos i el conjunt de la ciutadania" aquest ampli corpus recollit.

L'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha rebut el Premi a la Iniciativa Innovadora gràcies a la presentació del projecte de digitalització en 3D del bestiari. Cofinançada per la Fundació puntCAT, aquesta iniciativa permetre recuperar els elements d'imatgeria que han desaparegut o sofert desperfectes, a més de permetre la creació de petites rèpliques pel gaudi particular.

El Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació ha premiat l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) "per contribuir a la difusió de les revistes impulsades des de l'associacionisme cultural, com ara les del col·lectiu geganter, sardanista, ateneista, escolta o dels àmbits del cooperativisme i la defensa de la llengua catalana".

Finalment, la trajectòria associativa de Montserrat Garrich i Ribera ha estat reconeguda amb el Premi ENS a la Persona de l'Associacionisme Cultural Català. Garrich ha publicat nombrosos articles i monografies, especialment referits a balls i danses. Actualment és vocal de l'Esbart Català de Dansaires i la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos, i també coordina l'Inventari de danses vives de Catalunya.

Carnestoltes, quinze selfies
La festa s'ha convertit en una desfilada exhibicionista, opina Guillem Carreras
'Destino Cataluña', records de l'arribada a una nova terra
Dilluns 24 (19.00) de febrer es presentarà el llibre a la seu de la Fundació Paco Candel
"El nostre desig és ser una federació propera a les colles"
Joan Miquel Puigserver, President de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya
Els Pastorets tanquen la temporada amb 65.000 espectadors arreu de Catalunya
El municipi del Vendrell, Capital de la Cultura Catalana 2020, ha estat l'encarregat de posar punt final a les representacions d'aquesta tradicional obra nadalenca
Neix un nou portal per agrupar i difondre el patrimoni musical català
La plataforma, impulsada pel Centre Robert Gerhard, inclou 400 entrades i permet escoltar les músiques
Rècord d'assistència als Pessebres Vivents de Catalunya amb 130.000 visites
La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya tanca la temporada consolidant-se com a referent turístic al territori

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media