Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

L'Institut d'Estudis Ilerdencs acull una jornada per radiografiar i reivindicar la recerca local
L'acte serà el 9 de novembre i es dedicarà als orígens de l'època contemporània

A la primera meitat del segle XIX, processos com les transformacions al camp, la revolució liberal o la industrialització van ser claus per forjar l'època contemporània. Analitzar quina ha estat la contribució que han fet els centres d'estudis locals i comarcals sobre aquest període és l'objectiu de la II Jornada sobre Historiografia Local, organitzada per la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, l'Institut Ramon Muntaner i l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

Francesc Viso, de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, explica que aquesta iniciativa bianual pretén fer un balanç o exposar "un estat de la qüestió" en relació a la recerca local i comarcal. Si la primera jornada, celebrada l'any 2017, es va dedicar a la II República, ara la temàtica serà els orígens de la història contemporània.

Així, el programa de la jornada s'estructurarà al voltant de set ponències, que tractaran sobre els conflictes bèl·lics, les transformacions al camp, els poders locals i la revolució liberal, la protoindústria i el procés d'industrialització, el món del treball i també els corrents culturals i la circulació d'idees a la primera meitat del segle dinou, uns processos que van ser claus per forjar l'època contemporània.

Això ha de servir com "una eina molt potent per als investigadors, per saber quins temes s'han tractat, quins buits hi ha i saber per on hauria de continuar la recerca", explica Francesc Viso.

Reivindicar recerca local

Més enllà de fer un balanç de la situació, la jornada vol servir per mostrar i posar en valor la recerca local i la immensa producció historiogràfica que hi ha. Per això, a la darrera part del programa l'historiador Ramon Arnabat Mata pronunciarà la conferència "Josep Fontana: trajectòria i historia local", en homenatge a un dels grans historiadors europeus de la segona meitat del segle XX.

Fontana, des de la seva pràctica, sempre va defensar la importància de la historiografia local, abans inclús que aquesta recerca tingués un cert reconeixement en els àmbits acadèmics. En els seus escrits, animava a escoltar "les veus de baix" i a "mantenir el contacte amb el món real", en el convenciment que la història serveix per entendre el present.

Per Viso, "ara aquest debat entre història general i història local ja fa temps que està superat. La història general és la suma de moltes històries locals, i al mateix temps no pots fer estudis locals sense tenir en compte la història general".

Les aportacions realitzades es recolliran l'any vinent en un nou volum de la col·lecció "Historiografia local" de l'editorial Afers. Per assistir a la jornada cal inscripció prèvia, gratuïta, al telèfon 933248585 o a l'adreça electrònica ccepc@iec.cat.

La Nit de la Sardana de les terres lleidatanes celebra els seus 25 anys
La festa serà dissabte 16 de novembre a Bellcaire d’Urgell i presentarà destacades novetats
“Els catalans estem molt acostumats a associar-nos per fer activitats culturals”
Entrevista a Mercè Cano, presidenta del Moviment Coral Català
Tres dies i prop de 480 activitats per descobrir el patrimoni cultural
De l'11 al 13 d'octubre se celebren les Jornades Europees de Patrimoni, enguany més participatives i accessibles
La dansa a l’escola, una eina pedagògica i cultural
Arrenca la tercera edició del programa de danses populars vives a l’escola
Les 47es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya reforcen la presència al territori
El festival de danses tradicionals del món s'ha celebrat del 6 al 15 de setembre
Els tabals tradicionals faran vibrar Cervera el pròxim 5 d'octubre
El 2n Concurs Nacional de Tabals Tradicionals espera reunir prop de 120 participants

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media