Milions de persones viatgen cada any a la ciutat comtal per veure l’obra d’un dels catalans més universals, Antoni Gaudí. Segons la UNESCO, les obres de l’artista “atesten l'excepcional contribució creativa de Gaudí al desenvolupament de l'arquitectura i tecnologia constructiva de finals del segle XIX i principis del X”.
Què fer a Girona a l'aire lliure segons el mes de l'any (part 1)
Us proposem un itinerari d'activitats per a cada estació de l'any
Acabem de començar l'any i és un bon moment per reflexionar sobre els paisatges que tenim a l'abast segons l'estació. Ara es parla de la desestacionalització del turisme, i com que no tot a la vida ha de ser so...
5 cellers arreu de Catalunya per gaudir del vi i cava català
Catalunya és un territori conegut per l’activitat vinícola, doncs gràcies a la seva tradició cultural, el vi forma part de la història catalana fins a convertir-se en un símbol. I és que nom&eacu...
Què fer a les Terres de l'Ebre a l'aire lliure segons el mes de l'any
Propostes vinculades als cicles de la natura segons les estacions
Acabem de començar l'any i és un bon moment per reflexionar sobre els paisatges que tenim a l'abast segons l'estació. Ara es parla de la desestacionalització del turisme, i com que no tot a la vida ha de ser so...
Fires de Nadal a la Diputació de Barcelona
Una de les activitats típiques que es fa al Nadal és passejar i comprar per les fires nadalenques que hi podem trobar a la diputació de Barcelona. Et fem una llista de les fires i mercats nadalencs ja tradicionals a la ciutat per...

 


 

7 obres d'Antoni Gaudí a la demarcació de Barcelona, recorregut per les obres del modernisme

Moltes ciutats del món posseeixen grans exemples d’arquitectura i béns culturals que contribueixen a generar un gran interès turístic, però el més comú és que ningú conegui l’artista. No obstant això, a Barcelona passa justament el contrari. Milions de persones viatgen cada any a la ciutat comtal per veure l’obra d’un dels catalans més universals, Antoni Gaudí.
Segons la UNESCO, les obres de l’artista “atesten l'excepcional contribució creativa de Gaudí al desenvolupament de l'arquitectura i tecnologia constructiva de finals del segle XIX i principis del X”. Gaudí no només va fer obres úniques dins del modernisme, sinó que va inventar el seu propi estil. Una bona part de les obres es troben a la demarcació de Barcelona. Avui et portem algunes d’elles:


1.    Sagrada Família
La Sagrada Família és un dels emblemes de la ciutat. Va ser el 1881 quan Gaudí, amb només 31 anys, es va fer càrrec d’aquest projecte que continua avui en dia en construcció. Però és cert que exclusivament de Gaudí només podem dir que són la Façana de la Nativitat, la Cripta i l’interior de la basílica. La resta s’han anat construint segons els plans que va deixar l’arquitecte. La construcció és espectacular, carregada de simbolisme màgic, cristià, maçó i hermètic.


2.    Cripta de la Colonia Güell (1898 – 1914)
La idea de l’arquitecte Antoni Gaudí a la Colònia Güell va ser projectar una església que mai es va acabar i d’haver-ho fet, estaríem, en paraules del mateix arquitecte, davant d’una maqueta monumental de la Sagrada Família. Tot i això, Gaudí sí que va construir la impressionant cripta i pòrtic que podem trobar avui en dia i que ha estat inclosa com a Patrimoni de la Humanitat l’any 2005. Per visitar-la hem d’apropar-nos a la propera població de Santa Coloma de Cervelló.


3.    Casa Milà o la Pedrera (1906 – 1912)
La casa Milà, coneguda popularment com La Pedrera, es troba al carrer Provença amb Passeig de Gràcia i és una de les obres de plenitud d’Antoni Gaudí. L’edifici mostra l’art naturalista de l’artista i evoca, amb un gran simbolisme, moltes idees sobre la cultura catalana.


4.    Casa Batlló (1904 – 1906)
En el Passeig de Gràcia num.43 es troba la Casa Batlló, no molt lluny de la Casa Milà. L’obra no es va fer de nou, va ser un càrrec per reformar l’edifici existent. Va atorgar el seu estil peculiar. La façana la va fer molt més colorista, va implementar balcons de ferro colat en formes vegetals o animals, inspirades en el Mediterrani i en el Massís de Montserrat. Els patis interiors de la casa són una mostra perfecta del domini de llum, traslladant-se a l’interior del mar.

5.    Parc Güell (1900 – 1914)
El Parc segueix les idees d’Eusebi Güell, el mecenes d’Antoni Gaudi, entorn a la creació de ciutat jardí. Gaudí el va construir segons la seva particular visió propera al modernisme naturalista. Per això adopta molts elements i formes naturals com coves, onades del mar i altres. L’entrada amb l’escalinata, on podem trobar el seu famós dragó i la sala Hipòstila, és espectacular.


6.    Palacio Güell (1886 – 1888)
L’edifici, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, fou construït com residència particular per a la família Güell. Va ser un dels primers encàrrecs importants que va rebre Gaudí a l’inici de la seva carrera i es conserva pràcticament tal  com l’artista el va completar. Per aquest projecte va comptar amb la col·laboració de Francesc Berenguer, un dels seus fidels ajudants.


7.    Fanals de la Plaça Reial (1878)
Molta gent segurament ha visitat la Plaça Reial, però el que segurament no saben és que els fanals que decoren la plaça van ser uns dels primers encàrrecs que va rebre Gaudí el 1879, poc després de titular-se com arquitecte.

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71