Crèdit: Luís Melendez | Unsplash
A Catalunya, els trastorns mentals es troben entre les primeres malalties cròniques que declara patir la població i que afecten greument la seva qualitat de vida.

 

 

El Govern fa una aposta per la salut mental i contracta 1.100 nous especialistes
Dia Mundial de la Salut Mental, una data per sensibilitzar sobre els problemes de salut mental i lluitar contra la seva estigmatització

El Departament de Salut ha contractat, fins al juliol de 2018, més de 1.100 nous professionals especialistes en salut mental principalment arran de l’impuls del model d’atenció comunitària, en la línia de les polítiques internacionals. La xifra implica un augment de professionals d’un 28% respecte el 2016. Es tracta d’una novetat que s’ha fet pública aquest dimecres, 10 d’octubre, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, una data per sensibilitzar sobre els problemes de salut mental i lluitar contra la seva estigmatització.

Les noves incorporacions de professionals inclouen, majoritàriament, psicòlegs clínics; psiquiatres i infermeres especialistes en salut mental; treballadors socials; educadors socials, i terapeutes ocupacionals, principalment en els serveis comunitaris de tot Catalunya.

A més, d’entre els 1.100 nous professionals, 244 s’han destinat a l’atenció a la salut mental d’infants i joves. Tot plegat, amb l’objectiu de millorar l’estat de salut de la població en general, prioritzar la promoció i prevenció en salut mental, la lluita contra l’estigma, afavorir la recuperació i promoure l’autonomia i l’apoderament de les persones afectades i de les famílies.

A Catalunya, els trastorns mentals es troben entre les primeres malalties cròniques que declara patir la població i que afecten greument la seva qualitat de vida. Segons l’Enquesta de salut de Catalunya, l’ESCA 2017, el 6,2% de la població major de 14 anys presenta risc de patir ansietat o depressió. A més, s’observen diferències rellevants per classe social i gènere. Així, les persones de classe baixa tenen major probabilitat de patir ansietat o depressió, especialment les dones. En la població d’entre quatre a 14 anys, el 5,1% té probabilitat de patir un problema de salut mental.

Els informes de l’Observatori sobre els Efectes de la Crisi en la Salut de la Població mostren com l’empitjorament dels indicadors socials i econòmics tenen un efecte negatiu en la salut de la població, especialment sobre la salut mental dels col·lectius més vulnerables. I entre altres aspectes, aquest informe conclou que la mortalitat per suïcidi entre els homes és molt més elevada en rendes inferiors o que la utilització de recursos ambulatoris i hospitalaris i el consum de psicofàrmacs augmenta en els grups de població amb condicions socioeconòmiques més desfavorables.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones tindrà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida.

 

Notícies relacionades
Pobresa Zero-Justícia Global denuncia que Catalunya malbarata prop del 30% dels aliments
Amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, Pobresa Zero-Justícia Global reclama posar les polítiques socials “a la primera línia” i alerta d’una “paràlisi política i institucional”
El debat ‘Les xarxes socials com altaveu del discurs femení’ aterra a la jornada Catosfera
Els drets civils, la gastronomia, els joves o la música seran altres temes de debat en aquesta edició que se celebrarà els dies 18, 19 i 20 d'octubre a Girona
Les mares i els pares poden consultar les dades sanitàries dels fills de forma digital fins als 16 anys
Les famílies podran consultar l’agenda mèdica, el calendari de vacunació o les voluntats anticipades
Gairebé el 48% de les persones amb excés de pes no es plantegen passar menys hores assegudes
Amb motiu del Dia Mundial de l'Obesitat que els sanitaris recorden la importància de l'activitat física en la prevenció i tractament d'aquest problema de salut pública creixent al món
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Arenys de Mar recorda Jordi Palomer, primer director del Museu de la Punta
La Colla Vella Xiquets de Valls guanya el Concurs de Tarragona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71