El sector elèctric, element clau en la transició energètica
últims articles
Fundació Endesa col·labora amb la desena edició del Gran Recapte i aposta per fer-lo més sostenible
El comptador digital, un aliat estratègic a les llars
Arriba el Dia Mundial del Medi Ambient, dia de consciència planetària
Per una mobilitat més eficient i sostenible
Endesa gestiona els descomptes en la factura de la llum del nou bo social

Els objectius establerts per la Unió Europea requereixen electrificar la demanda, desenvolupar les energies renovables i impulsar l’eficiència energètica

Cada vegada som més conscients de la nostra empremta mediambiental i ens esforcem en minimitzar les nostres emissions i residus, tant a nivell individual com amb polítiques, normatives i objectius en el conjunt de la ciutadania. En aquest sentit un dels objectius de la Unió Europea és, per exemple, que pel 2050 la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH), respecte xifres de 1990, sigui del 100%. Així doncs, des d’Europa s’aspira a les 0 emissions de CO2 d’aquí poc més de tres dècades i plans estratègics amb voluntat de canvi, com el d’Endesa, fan més propera aquesta fita.

L’any 2015 Espanya va assolir nivells de penetració d’energies renovables i d’emissions de GEH per càpita similars a la mitjana de la UE, gràcies especialment a l’esforç del sector elèctric –responsable del 21% de les emissions a Espanya durant 2015, però superat per altres sectors com els transports (30% de les emissions) o la indústria, llars i serveis (49%)– amb la reducció de les seves emissions i l’increment de les renovables. Si bé és cert que les dades són positives i els esforços són sostinguts, encara estem lluny de les metes establertes per la UE i queda molta feina per fer. D’aquesta manera, el sector elèctric i particularment Endesa tenen una ferma voluntat d’impulsar aquest canvi, que comença en la conscienciació de tota la ciutadania i els agents involucrats.

Per aconseguir-ho, és fonamental establir noves mesures que influeixin a tots els sectors energètics i que apostin per la transició energètica, és a dir, la transformació que s’ha de dur a terme en el sistema energètic espanyol per assolir l’objectiu d’una economia descarbonitzada en l’horitzó de 2050, de manera eficient i assegurant la competitivitat i la seguretat del subministrament. Aquesta transició energètica inclou diversos objectius a curt, mig i llarg termini fins arribar a la descarbonització total. Entre les mesures per l’objectiu de zero emissions cal destacar l’optimització dels sistemes de producció actuals, aprofitant-los al màxim, amb innovacions en temes d’eficiència energètica, així com el desenvolupament de tecnologies d’emmagatzematge competitives que facin possible tenir en el futur un sistema 100% renovable. Mentrestant, i en aquest sentit, les energies renovables són una aposta clara per Endesa que, per exemple, a Catalunya ha establert el compromís d’invertir-hi més de 105 MEUR fins l’any 2022.

Així mateix, amb la col·laboració de tots els sectors energètics es vol aconseguir una forta electrificació de l’economia i un increment de l’eficiència energètica; dos elements clau en el futur sostenible que s’aspira amb la transició energètica i que, a més, suposen un cost inferior tant pels consumidors com pels inversors privats.

Solucions que miren cap a Europa
El paper dels operadors de xarxes elèctriques, compost pel transport i la distribució, és clau en aquesta transició energètica i és per això que, des d’Endesa s’han plantejat diverses propostes que volen complir amb els objectius marcats per la UE, o aproximar-s’hi al màxim, com per exemple descarbonitzar el seu mix energètic de manera progressiva i segura, mantenint la qualitat del subministrament, eliminant l’ús del carbó o millorar la penetració d’energies renovables. Tot això permetria reduir del tot les emissions de GEH respecte dels nivells de l’any 1990 i, per tant, el nostre país estaria dins l’escenari futur plantejat per la UE. Aquestes i altres solucions suposaran una inversió d’entre 29 i 34 mil milions d’euros de 2017 a 2030 per part dels operadors de xarxes elèctriques i la meitat d’aquesta inversió, aproximadament, es destinaria a la modernització i actualització de les xarxes actuals.

Per assolir tots aquests objectius presentats per Endesa és fonamental alinear els interessos de consumidors, inversos i del conjunt del sistema energètic i, per fer-ho, és necessària una reforma fiscal que garanteixi que cada vector energètic pagui impostos en funció del seu impacte mediambiental, així com una reforma tarifaria on els clients paguin en funció del seu ús real de les infraestructures. La transició energètica, doncs és la conseqüència dels objectius mediambientals que es volen assolir al llarg dels propers anys i busca un escenari d’alta electrificació que beneficiï no només al consumidor, sinó també a tota la societat amb una contribució al creixement econòmic i a la creació de treball d’alt valor afegit.

 Qui som? - Avís legal
AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media