Foto: Taula del Tercer Sector
La previsió és que dels 45 milions que Catalunya recapta per a programes del Tercer Sector Social, en rebi només 31 milions d’euros

 

 

La Taula del Tercer Sector denuncia que Catalunya perd 1,6 milions d’euros de l’IRPF
Les entitats també es queixen dels retards en la convocatòria i assenyalen que no és cert que Catalunya estigui ‘sobrefinançada’

La Taula del Tercer Sector ha denunciat aquest dilluns que el govern espanyol ha incomplert l’augment previst de l’IRPF a Catalunya, “una decisió que té un efecte directe en el finançament de les entitats que reben ajuts pel 0,7 de l’IRPF”. En concret, assenyalen des de la federació que Catalunya perd 1,6 milions d’euros.  

Finalment, la Generalitat rebrà 31.154.246 euros, la mateixa xifra que en l’exercici anterior del 2016. Per tant, la previsió és que dels 45 milions que Catalunya recapta per a programes del Tercer Sector Social, en rebi només 31 milions d’euros. “A través de la casella de finalitats socials de la declaració de la renda, Catalunya recapta un total de 70 milions d’euros però, segons una normativa estatal, una part d’aquests recursos se’ls queda el propi Estat per a altres programes de cooperació internacional i medi ambient”, expliquen des de la Taula.

“Rebutgem la decisió del govern espanyol, presa per sorpresa i unilateralment, perquè no és cert que Catalunya estigui ‘sobrefinançada’ per l’IRPF. Aquí, es recapta el 23,4% de l’IRPF a través de la casella de finalitats socials i es rep el 15,4%, vuit punts de diferència”, ha criticat la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina.

Alsina també ha recordat que, a més de l’1,5 milions de persones ateses, les entitats socials de la Taula del Tercer Sector compten amb 87.000 persones treballadores, 367.000 persones voluntàries, 559.0000 socis i 563.000 donants  i representen l’1,3% del PIB català.

A banda de Catalunya, les altres comunitats que tampoc tindran un increment extra de l’IRPF són Aragó, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid, Múrcia i la Rioja. La proposta del govern espanyol ja ha rebut el vistiplau de l’última Comissió Delegada de Benestar Social i Serveis Socials, celebrada el divendres 22 de juny.

Les entitats, les més perjudicades

“Lamentem aquesta decisió i alertem que aquest finançament que rebem a través del 0,7% hauria estat molt útil perquè Catalunya tingués més capacitat financera per reforçar projectes d’urgència social”, denuncien des de la federació.

A més, també es queixen que està havent-hi retards en la convocatòria d’ajudes, perquè el nou model de repartiment pot comportar modificacions pressupostàries que han de ser portades al Consell de Ministres. Per tot plegat, des de la Taula del Tercer Sector reclamen una reunió amb la ministra  de Sanitat, Consum i Afers Socials, Carmen Montón.

“Actualment, cap dels criteris de repartiment dels recursos de l’IRPF respecta el seu esperit. No es té en compte ni el pes del tercer sector, ni la complexitat social ni la decisió de la ciutadania de marcar la casella de finalitats socials, per exemple” afegeix Alsina.

Notícies relacionades
Un pas endavant per impulsar el Pla Nacional per les Persones amb Discapacitat
Es crearà una Comissió Interdepartamental sobre polítiques públiques d’acord als principis de la Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat
Save the Children demana agilitat parlamentària per tirar endavant la Llei de vivenda i pobresa energètica aprovada ahir al Congrés
Els costos relacionats amb l’habitatge són dels més elevats que té una família i oscil·len des dels 407 euros als 543 euros per llars amb un sol fill
Neix el primer ‘talent show’ exclusiu per a persones sordes
L'Associació Gironina de Sords impulsa la iniciativa per “dinamitzar” el col·lectiu sord de la ciutat
Salut engega un programa pioner per avançar el diagnòstic de l’endometriosi
La malaltia afecta una de cada deu dones en edat fèrtil i es tarda vuit anys a detectar-se
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
25 de setembre, acte de lliurament dels II Premis de l’Associacionisme Culturale
El Reial Cercle Artístic presentarà El Panoràmic 2017
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71