Aigües de Barcelona condona el deute a les famílies vulnerables de l’àrea metropolitana
últims articles
Es pot beure l'aigua de l'aixeta a Barcelona?
 
Els sindicats d’Aigües de Barcelona recalquen la importància de la gestió metropolitana de l’aigua
 
Experts internacionals del patrimoni industrial de l’aigua s’apleguen al Museu Agbar de les Aigües
 
L’aigua: protagonista de la First Lego League d’enguany
 
La reutilització de l’aigua és la solució
 
Crèdit: Getty Images

El Fons de Solidaritat impulsat per Aigües de Barcelona des de fa més de sis anys es fa càrrec de l’import de la part del rebut de l’aigua corresponent al consum de les famílies que són considerades vulnerables per la seva precària situació econòmica.

Normalment, en la factura que paguem els consumidors s’hi sumen diferents conceptes: l’aigua que subministra la companyia, la Taxa Metropolitana de Tractament de Residus (TMTR) que factura l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i en alguns ajuntaments, com és el cas de l’Ajuntament de Barcelona, la taxa de clavegueram, a més d’altres impostos d’altres administracions. En resum, el consum d’aigua que els consumidors paguen al rebut implica el 34% del rebut, la resta, el 66%, són taxes i impostos de les administracions com els que acabem d’esmentar.

Aigües de Barcelona bonifica el consum d’aigua a les famílies que els serveis socials dels ajuntaments declaren en situació de vulnerabilitat. Aquesta condició de precarietat objectiva la tenen més de 23.000 llars de l’àrea metropolitana, de les quals prop de 7.000 són de la ciutat de Barcelona.

Enguany, Aigües de Barcelona ha fet un pas endavant en les seves línies d’ajut a les persones en situació de vulnerabilitat, i ha decidit condonar el deute acumulat del consum d’aigua de rebuts endarrerits. Es tracta del deute que aquestes famílies van acumular des que van deixar de pagar fins que els serveis socials del seu ajuntament els va declarar en situació de vulnerabilitat i, per tant, van entrar a formar part del Fons de Solidaritat d’Aigües de Barcelona.

En aquesta direcció, el passat febrer Aigües de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona van signar un conveni per implementar el protocol d’actuació en l’aplicació de la Llei 24/2015, de pobresa energètica. Entre d’altres compromisos, s’establia que, igual que ja ha fet Aigües de Barcelona, el consistori barceloní també condonaria el deute originat per la seva taxa dels rebuts de l’aigua.  

De moment ni l’Ajuntament de Barcelona ni l’AMB han procedit a la condonació dels deutes que han provocat les seves taxes. Una facturació que durant 2016 i 2017 ha superat els 1,7 milions d’euros.

Cal recordar que des de l’entrada en vigor de la Llei de pobresa energètica, Aigües de Barcelona ha signat 21 convenis que estableix aquesta mateixa llei. Aquests municipis són Barcelona, Begues, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, El Papiol, Esplugues de Llobregat, Gavà, L’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Torrelles de Llobregat i Viladecans. Resten per signar els convenis amb Badalona i Cerdanyola, amb qui ja s’està treballant amb els serveis socials per establir el protocol de comunicació per a una aplicació efectiva de la llei.

 

AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media