Nova edició del programa “Tenim drets, Teixim llibertats”: compromís per les persones refugiades i els reptes ambientals
L'Àrea d’Internacional i de Cooperació de l’AMB posa en marxa la segona edició del programa “Tenim Drets, Teixim Llibertats” per promoure el coneixement i la defensa dels drets humans des dels municipis metropolitans, i donar veu al compromís amb les persones refugiades.
Assistents a l'acte celebrat a Santa Coloma de Cervelló

L’acte de presentació s’ha fet el 27 de gener a Santa Coloma de Cervelló, amb la participació de diferents agents implicats amb les persones refugiades. L’eix central de la jornada ha estat una taula rodona moderada pel periodista Adrià Bas, amb la participació de Maria Peix, cap de Cooperació de l’AMB, Lluís Elies, de la Plataforma de Suport a les Persones Refugiades, Maria Llauradó, regidora de Solidaritat i Cooperació de Begues que parlarà en representació dels 10 municipis metropolitans que participen en el programa, i del testimoni vivencial de Gholamreza Sorwhabi, refugiat iranià rescatat a les aigües del mar Egeu. 

Maria Peix, cap de Cooperació de l’AMB, destaca que l’Àrea Metropolitana té un compromís molt gran amb la realitat de la Mediterrània. També ha afegit que s’està treballant en dues línies: en primer lloc, anar al territori on estan acollint persones refugiades i ajudar-les in situ i buscar solucions als impactes ambientals associats als desplaçaments migratoris com la gestió de residus. “Com que no es permet acollir a persones refugiades als nostres municipis, donem suport a iniciatives d’acollida als territoris que estan acollint”, conclou Maria Peix.

Maria Llauradó, regidora de Solidaritat i Cooperació de Begues destaca la funció de l’AMB per al món local, ja que aquest programa és una eina que cohesiona totes les entitats de sectors diversos amb un objectiu en comú, i alhora dona veu als petits municipis. 


El compromís d'AMB és anar al territori on estan acollint persones refugiades i ajudar-les in situ i buscar solucions als impactes ambientals associats als desplaçaments migratoris com la gestió de residus


Gholamreza Sorwhabi destaca la importància d’aquest projecte perquè fa visibles per a la societat els problemes de molta gent que necessita fugir del seu país.

Aquest projecte es desenvolupa conjuntament amb els ajuntaments de Begues, Cervelló, el Papiol, la Palma de Cervelló, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat. Aquest any s’hi han sumat 3 municipis metropolitans més: Molins de Rei , Montcada i Reixac i Sant Adrià de Besòs.

 

Problemes de sostenibilitat ambiental

Una de les conseqüències indirectes de la crisi humanitària de la Mediterrània és el gran volum de residus que es generen en els camps de refugiats i que provoquen un greu problema de sostenibilitat ambiental. Segons dades de l’ACNUR, als camps de refugiats del Líban hi viuen més d’1 milió de persones refugiades procedents de Síria, mentre que a l’illa de Lesbos, les emigracions han generat gairebé 500.000 armilles salvavides a les platges.

Davant d’aquesta situació, l’Àrea de Cooperació de l’AMB considera imprescindible contribuir a la garantia dels drets de les persones refugiades i reduir l’impacte ambiental, potenciant el reciclatge de residus.

Des d’ara fins al mes de maig, es portaran a terme un total de 60 esdeveniments als 10 municipis metropolitans que participen en aquest programa, per acostar aquesta problemàtica a la ciutadania, amb la col·laboració de diferents grups i entitats locals.

El programa culminarà amb una gran festa de cloenda el 5 de maig a la platja de Nova Icària de Barcelona, on el compromís i la reivindicació seran el leitmotiv dels municipis que hi hauran participat.

últims articles
Arrenca la 3a edició del programa "Tenim drets, teixim llibertats"
 
“Tenim drets, teixim llibertats” acomiada la 2a edició a la platja de la Nova Icària de Barcelona
Més de 1.200 persones han participat als 80 tallers que tenien com a objectiu generar consciència sobre els drets de les persones refugiades
 
Desviament del riu Llobregat per unir Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei i Sant Vicenç dels Horts
La construcció d'un pas a nivell permetrà la connexió en bicicleta i a peu entre els tres municipis del Baix Llobregat
 
Més de 680 milions de passatgers al transport públic metropolità l’any 2017
- El transport públic metropolità segueix guanyant passatge amb un increment de 18,52 milions de nous viatgers durant l’any 2017, xifra rècord que creix des del 2013. Aquest increment de viatges suposa que s’ha deixat d’emetre 9.911 tones de CO2, 1’2 tones de PM i 30’99 tones de NOx a l’aire metropolità durant l’any 2017
 
Zona de baixes emissions per lluitar contra la contaminació
La zona de baixes emissions de l'àmbit de Rondes de Barcelona va entrar en funcionament l'1 de desembre. Suposa restriccions per als vehicles més contaminants en cas d’episodi de contaminació atmosfèrica.
 
Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media