Una nova vida per a l'aigua
últims articles
Es pot beure l'aigua de l'aixeta a Barcelona?
 
Aigües de Barcelona condona el deute a les famílies vulnerables de l’àrea metropolitana
 
Els sindicats d’Aigües de Barcelona recalquen la importància de la gestió metropolitana de l’aigua
 
Experts internacionals del patrimoni industrial de l’aigua s’apleguen al Museu Agbar de les Aigües
 
L’aigua: protagonista de la First Lego League d’enguany
 
La reutilització de l’aigua és la solució
 
EDAR Baix Llobregat. Crèdit: Aigües de Barcelona

Aigües de Barcelona ja està preparada per a regenerar les aigües procedents de diferents municipis de l’àrea metropolitana i bombar-les Llobregat amunt fins a Molins de Rei, des d’on es poden tornar a potabilitzar. Això ho fa gràcies a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) del Prat del Llobregat, que està cada cop més preparada per assumir reptes de futur, que cada cop són més del present.

L’augment de la població i els episodis de sequera, que cada vegada seran més presents, obliguen als gestors del cicle integral de l’aigua a buscar noves formes d’abastament: reutilitzar les aigües residuals després de ser tractades és l’opció més ben valorada. Un cop regenerades, un dels usos principals que se’ls dóna en l’actualitat és abocar-la al mar en una qualitat més que excel·lent. Amb la infraestructura que posseeix la Depuradora del Baix Llobregat, aquesta aigua, 2.000 litres per segon, es podria impulsar riu amunt, fins a Molins de Rei, on podria ser captada altre cop a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Sant Joan Despí i deixar-la apta per al seu consum.

A més, la qualitat de l’aigua tractada és més elevada que la que arriba a zona baixa del riu, per això, la seva incorporació fa pujar la qualitat de l’aigua fluvial i enriqueix la fauna i la flora de l’ecosistema. A les aigües regenerades, però, també se‘ls poden donar molts altres usos. Els que més es contemplen actualment són bombejar-les fins al dipòsit de Montjuïc on poden ser recollides per camions cisterna per a la neteja de carrers i places, i per reg de zones verdes, o també se les pot fer arribar a les indústries properes per a que la utilitzin en els dos sistemes de refrigeració dels seus equips.

L’EDAR ha esdevingut un gran benefici per a l’Àrea Metropolitana en l’actualitat, i ho serà a mig i a llarg termini, i  és que no és només  rellevant per al reaprofitament de l’aigua sinó que cada dia elimina 72.800Kg de sòlids que si l’aigua no fos tractada acabarien al Mediterrani. A més, la regeneració d’aigües es planteja ja com una de les principals solucions per combatre les sequeres del futur,  tal com assenyala Javier Santos: “La reutilització serà fonamental en el futur per a la depuradora. No es concep un altre escenari en el sanejament. Un país mediterrani de sequeres contínues ha de regenerar les aigües”.

 

 

AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media