Unsplash
La coordinadora del projecte, Laura Parés, explica que les experiències prèvies d'aquestes dones i el seu coneixement sobre les diferents fases dels processos d'inserció sociolaboral, fa que el seu acompanyament sigui essencial per a l'èxit dels processos d'altres supervivents

 









 

 

Supervivents de tràfic de dones acompanyaran a altres víctimes en la seva reinserció sociolaboral
La Fundació Surt, a través del projecte europeu SISA, aposta per la mentoria com a eina per afavorir la inclusió de dones víctimes d'aquesta violència masclista

Aquest gener ha arrencat un projecte en el qual supervivents de tràfic de dones acompanyaran a altres víctimes que estan començant els seus processos de recuperació i autonomia. La Fundació Surt ha format a aquestes dones a través del projecte SISA, una iniciativa europea que aposta per la mentoria com a eina per afavorir la inclusió de dones supervivents d'aquesta forma de violència masclista i que arrenca.

De moment, l'equip estarà format per dues dones, les quals han adquirit les eines necessàries per acompanyar altres supervivents en els seus processos de recuperació i inclusió social.

La coordinadora del projecte, Laura Parés, explica que les experiències prèvies d'aquestes dones i el seu coneixement sobre les diferents fases dels processos d'inserció sociolaboral, fa que el seu acompanyament sigui essencial per a l'èxit dels processos d'altres supervivents.

En aquest cas, les dues dones que han estat formades per Surt per fer aquest acompanyament s'han especialitzat en disciplines diferents: una va estudiar mediació cultural i l'altra estudia infermeria actualment. "Juntes formen l'equip perfecte per entendre i donar resposta a les diferents personalitats i necessitats de les dones", valora Parés.

Durant la formació, les participants van aprofundir en temàtiques com les desigualtats estructurals i els models socials que afecten la inclusió socioeconòmica de les víctimes de tràfic per a l'explotació. A més, també van adquirir noves eines per adoptar estils d'escolta activa i assertivitat.

"Les mentores suposen referents que ofereixen a les mentorades un espai sense prejudicis, en el qual aprendre d'altres dones que van viure situacions similars i que es troben més recuperades", destaca Parés.

Cada mentora participarà en un programa de sis mesos i el procés s'adaptarà a les seves experiències i coneixements previs, amb la finalitat de contribuir a enriquir també els seus perfils professionals.

Acompanyament entre iguals

Des de la Fundació Surt assenyalen que un dels objectius d'aquest projecte és que les dones que faran l'acompanyament puguin convertir-se en referents positius per a les seves companyes.

"Les mentores tindran l'oportunitat d'acompanyar altres dones des dels reptes que van haver d'afrontar durant els seus propis processos, així com des de les estratègies que van descobrir per defensar els seus drets i accedir a serveis de l'administració pública, al mercat de l'habitatge, al mercat laboral, al sistema educatiu, entre altres", subratlla Parés.

La falta de coneixement sobre els recursos i serveis disponibles i els reptes als quals moltes dones s'enfronten quan intenten accedir-hi solen generar sentiments de desconfiança i frustració cap a i amb els serveis de suport locals, cosa que, com afirma Parés, provoca que, amb freqüència, les demandes d'acompanyament més habituals de les dones se centrin a cobrir les necessitats bàsiques més immediates i urgents.

"Sempre estem bregant amb les barreres burocràtiques. És realment frustrant esperar a tenir els nostres permisos de residència i treball sense entendre la situació i el temps que ens costarà. És per això que nosaltres entenem molt millor el que altres dones estan vivint perquè també ho hem experimentat, i a vegades encara experimentem aquesta frustració, ràbia i incertesa", afirma una de les dones que farà de mentora al projecte.

Notícies relacionades
Nou conveni amb Projecte Home per impulsar la iniciativa «Global Forum on Drugs»
La Barnahus de Barcelona s'activa amb 60 casos d'abús sexual infantil sobre la taula
El centre està integrat per dos serveis amb el doble de professionals per atendre les necessitats de població
El Govern afegeix 131 municipis a la llista de zones tensionades per limitar el preu del lloguer
La mesura implica que hi hagi 271 localitats on es podrà aplicar el topall, cobrint més de set milions de persones
El dret a la pau centra la programació d'Impacte! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya
La quarta edició es realitza entre el 9 i el 28 d'abril a diverses ciutats catalanes
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71