Del total de 2.452 persones diferents que van ser detectades pels equips municipals dormint al carrer durant tot l’any 2018, només 329 eren dones.

 









 

 

Barcelona sumarà 80 noves places per a dones sense llar
Un 13% de les persones que dormen al carrer són dones i viuen situacions de sensellarisme, abús i infrahabitatge que resten inadvertides

Les dones sense llar comptaran, durant els tres propers anys, amb 80 places noves on allotjar-se. L’Ajuntament de Barcelona impulsa aquesta mesura amb l’objectiu de fer visible que l’exclusió habitacional és diferent en les dones i buscar mesures preventives.

Les dones només són un 13% de les persones que dormen al carrer però viuen situacions de sensellarisme, abús i infrahabitatge que resten inadvertides.
Les 80 noves places per a dones s’afegiran a les 2.170 places estrictament municipals o de la trentena d’entitats socials que conformen la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL).

Aquestes places, de fet, ja han crescut en més de 300 durant el mandat passat en el marc del Pla de lluita contra el Sensellarisme de Barcelona 2016-2020 i representa un increment del 81% respecte al nombre de persones que hi havia allotjades una dècada enrere.

Concretament, atenent a les xifres que recull l’informe Qui dorm al carrer a Barcelona?, del total de 2.452 persones diferents que van ser detectades pels equips municipals dormint al carrer durant tot l’any 2018, només 329 eren dones. En canvi, són una clara majoria entre les persones que han rebut ajuts de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) en forma d’allotjament temporal en pensions i hotels, entre les persones ateses al Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) i entre les sol·licituds del Registre d’Habitatges amb Protecció Oficial de Barcelona.

És a dir, en les situacions d’exclusió residencial que queden fora de l’àmbit tradicional dels serveis d’atenció a persones sense llar i que precisament poden ser més difícils de recollir en les estadístiques oficials, la presència de les dones és majoritària.

L’explicació d’aquesta situació, reflectida en diferents estudis que s’han fet en països de tot el món, passa pel fet que les dones suporten més situacions d’infrahabitatge o d’abusos i violència que no pas els homes abans que quedar-se al ras i que, quan arriben a una situació de carrer, ho fan en una situació de deteriorament físic i emocional objectivament més greu.

Els processos i trajectòries que porten a situacions greus d’exclusió residencial i sensellarisme operen de manera molt diferent entre els homes i les dones i, per aquest motiu, al consistori consideren que “es fa necessari introduir una òptica de gènere en el conjunt de places que atenen a les persones sense llar per revertir una situació de desigualtat”. A més, prioritzaran la prevenció, “passant d’un enfoc simplement assistencial a un altre que vagi més enllà i posi el focus més enllà de l’acollida temporal d’emergència”.

Notícies relacionades
El sector concertat i privat d'atenció a la gent gran exigeix l'equiparació salarial dels seus treballadors amb la pública
Reclamen que hi ha una diferència del 40% de nivell salarial entre el conveni públic i els del sector privat
Potenciar la recerca en càncer a través de la lectura: comença la campanya 'Girem el Full!'
La iniciativa anima a participar afegint ressenyes de llibres, les quals es convertiran en recursos per investigació
Treballadors de l'àmbit social reparteixen caixes amb engrunes de pa a Drets Socials i organitzacions del sector
Simbolitzen la precarietat dels serveis externalitzats en els quals treballen i les seves males condicions laborals
Neix OVIM, el primer observatori de violències institucionals masclistes a l'Estat espanyol
La plataforma vigilarà els casos de violència masclista per part de l'Estat i li exigirà responsabilitats Anna Adrià Català
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71