En un missatge a través de Twitter, Afers Socials defensa que els joves migrats sols “són infants o adolescents abans que emigrats, refugiats o estrangers”.

 









 

 

La proposta de la paraula ‘mena’ com a neologisme de l’any genera indignació entre el Govern i les entitats
Afers Socials demana a l’Institut d’Estudis Catalans que la retiri perquè és un mot “denigrant, estigmatitzador i deshumanitzador”

La proposta de la paraula ‘mena’ com a neologisme de l’any que ha fet l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i la Universitat Pompeu Fabra ha generat rebuig i indignació entre el Govern i les entitats que donen suport als joves migrants sols.

El Departament d’Afers Socials i Famílies ha demanat a l’IEC que retiri la paraula ‘mena’ de la pugna per ser la més votada, entre altres nou candidates, per ser el neologisme de l’any, ja que considera que és un mot “denigrant, estigmatitzador i deshumanitzador” per referir-se a infants que han migrat sense referents familiars.

En un missatge a través de Twitter, Afers Socials defensa que els joves migrats sols “són infants o adolescents abans que emigrats, refugiats o estrangers”. Així mateix, també  defensen que amb la seva arribada hi ha més pluralitat cultural als municipis, es rejoveneix la població i augmenta la població activa d'alguns sectors laborals. “Són infants i punt”, ha subratllat Afers Socials.

Les diverses organitzacions que donen suport a aquests joves també s’han expressat en termes similars. La plataforma Stop Mare Mortum ha titllat d’“irresponsable” voler introduir un acrònim “que ha servit per estigmatitzar i criminalitzar nenes i nens, infants i joves”. “No volem normalitzar un llenguatge que deshumanitza. Amb accions com aquestes hi perdem totes”, han apuntat a les seves xarxes socials.

L’organització la Fede.cat també ha qualificat de “lamentable” que una institució com l’IEC “aposti per normalitzar” aquest terme “ignorant l’opinió d’experts, entitats socials i de drets humans” sobre la inconveniència d’utilitzar la paraula.

Preguntat per aquest diari, l’IEC diu que de moment no tenen “cap resposta oficial” tot i que ha avançat que es reuniran de manera “urgent” per decidir si retira la paraula de la tria, en la qual també competeixen mots com animalista, trap, emergència climàtica, o vermuteria. La paraula més votada serà candidata per formar part del Diccionari de la Llengua Catalana.

Notícies relacionades
Nou conveni amb Projecte Home per impulsar la iniciativa «Global Forum on Drugs»
La Barnahus de Barcelona s'activa amb 60 casos d'abús sexual infantil sobre la taula
El centre està integrat per dos serveis amb el doble de professionals per atendre les necessitats de població
El Govern afegeix 131 municipis a la llista de zones tensionades per limitar el preu del lloguer
La mesura implica que hi hagi 271 localitats on es podrà aplicar el topall, cobrint més de set milions de persones
El dret a la pau centra la programació d'Impacte! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya
La quarta edició es realitza entre el 9 i el 28 d'abril a diverses ciutats catalanes
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71