Centre de Vida Independent
"Aquest augment de l'autonomia contribueix a potenciar un envelliment actiu i una major autoestima, pel fet de poder seguir desenvolupant les tasques de la vida diària a la mateixa llar", argumenten des del Centre de Vida Independent.

 









 

 

Un estudi conclou que la inversió en adaptació funcional de la llar s'amortitza en menys de nou mesos
Un 82,3% dels beneficiaris han declarat sentir-se més autònoms i un 97,3% més segurs a la seva llar

Adaptar les llars a les persones grans o a les persones en situació de dependència esdevé una millora qualitativa per la vida d'aquestes, encara que també propicia l'estalvi en les necessitats de suport a aquest col·lectiu, en tant que la despesa realitzada es pot amortitzar en menys de nou mesos, segons conclou l'estudi 'Impacte econòmic i social de l'adaptació funcional de la llar del 2012 al 2017'.

La investigació, realitzada per la Universitat de Barcelona sobre el Programa d'Adaptació Funcional de la Llar per a persones grans o en situació de dependència, de l'Ajuntament de Barcelona i que gestiona el Centre de Vida Independent, conclou que la potenciació de l'autonomia d'aquest col·lectiu s'associa a un major nivell de benestar que "justifiquen els beneficis de la introducció d'elements de suport a les llars", així com l'adequació del bany a les necessitats dels usuaris del programa.

Segons l'informe, les intervencions que es realitzen tenen un cost mitjà d'entre 650 i 700 euros en el cas de productes de suport, mentre que els arranjaments de la llar suposen entre 2.300 i 2.400 euros, uns imports que s'amortitzen de mitjana entre el 7 i els 9 mesos, calculat en termes de la reducció en necessitats d'ajuda de terceres persones com els serveis d'atenció domiciliària o cuidadors. "Sumat als beneficis per a la persona, denota la importància d'invertir en aquest tipus de servei", conclou l'estudi.

A més, la investigació indica que el programa suposa una "clara reducció de l'autopercepció de necessitat d'ajuda de terceres persones". En aquest sentit, un 82,3% dels beneficiaris han declarat sentir-se més autònoms després de les intervencions dutes a terme, i un 97,3% consideren que la intervenció efectuada els ha servit per estar més segurs a casa, mentre que un 95,4% dels beneficiaris estima que, a partir de la intervenció, el seu dia a dia ha canviat.

L'estudi, desenvolupat pel Dr. Ramon Alemany i la Dra. Mercedes Ayuso del Riskcenter de la Universitat de Barcelona, ha analitzat una mostra formada per 2.122 casos realitzats del 2012 al 2017 pel Programa d'Adaptació Funcional de la Llar.

Aquest programa forma part de la cartera de serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona (Departament de l'IMSS), a través del Departament d'atenció social per a la gent gran i per a la promoció de l'autonomia personal, que gestiona l'entitat del Centre de Vida Independent. El seu objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones grans que viuen a casa seva i cuidar als seus cuidadors mitjançant la descàrrega de les seves tasques.

Per aconseguir-ho es fa una valoració de la persona i les seves necessitats per tal d'introduir productes de suport, així com realitzar arranjaments a la llar que ajudin al desenvolupament autònom de les activitats quotidianes. "Aquest augment de l'autonomia contribueix a potenciar un envelliment actiu i una major autoestima, pel fet de poder seguir desenvolupant les tasques de la vida diària a la mateixa llar", argumenten des del Centre de Vida Independent.

Notícies relacionades
El Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades rep un premi internacional
Sant Jordi 2024: els deu llibres de temàtica social que no et pots perdre
Descobreix la selecció de les lectures essencials del Social.cat per reflexionar, aprofundir, gaudir i aprendre sobre feminisme, educació i drets humans
Com acompanyar els infants davant la mort: "És important que en parlin"
Una infermera experta en dol imparteix tallers de gestió emocional i formació a alumnes, famílies i docents de dues escoles de Calella
Nou conveni amb Projecte Home per impulsar la iniciativa «Global Forum on Drugs»
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71