El preu dels llibres de text de Primària i ESO és lliure i pot haver-hi fins a un 10% de diferència en funció d'on es comprin
Les 10 empreses de Barcelona capital que més diners generen
Les companyies amb seu a la ciutat comtal generen 84.655 milions d'euros anuals amb BASF i Mediaproduction al capdavant
Barcelona és una de les ciutats europees amb un teixit econòmic i empresarial més potent. La capital catalana destaca per un ecosistema integrat des de grans empreses internacionals fins a petites empreses emergents que tot just ...
Dinantia, la comunicació entre escoles i famílies per acabar amb els grups de WhatsApp
Dinantia és una plataforma que ha transformat la comunicació entre les escoles i les famílies i que va néixer d'un fracàs
S'aprèn més dels fracassos que dels èxits. És una frase típica i tòpica, però que en el cas de Dinantia és una realitat. Aquesta plataforma de comunicació entre escoles i pares ha arr...
Desxifrant l'ADN de la diversió: el nou rumb de PortAventura
Com serà l'entreteniment d'aquí a deu anys? El parc temàtic tarragoní lidera la innovació en un món en què la generació Z té molt a dir
Imagina que compres una entrada per visitar un parc d'atraccions i que l'experiència ja comença allà. Disposes de gamificació al mòbil, un vehicle elèctric que et trasllada fins a les instal·la...

 


 

Vuit consells per estalviar en la tornada a l'escola
La despesa de les famílies en material escolar aquest any serà un 12% més elevat, per la qual cosa convé planificar les compres i comparar preus

Setembre és un mes de revisió de totes les despeses realitzades durant les vacances d'estiu. Però si les nostres butxaques ja arriben a aquest mes menys plenes del normal, la tornada a l'escola no ajuda. I és que aquest any la despesa de les famílies en material escolar serà un 12% més elevat que l'anterior. Això suposa una despesa de 408,98 euros per nen de mitjana, en comparació dels 366,42 euros del 2018. No obstant això, la tornada a l'escola pot no ser tan dura per a la nostra butxaca si seguim una sèrie de consells.

1. Revisa el material que ja tens

És possible que hi hagi coses dels cursos passats que puguis seguir emprant, ja que sempre hi ha material que sobra de l'any anterior. Per això, abans de comprar, és millor fer un inventari de totes les coses que ja tens a casa i una llista del que necessites. Per evitar gastar-t'ho tot d'una vegada, pots repartir els costos i apuntar què necessites per a la immediata tornada a les aules i quines coses pots comprar passats ja uns mesos.

2. Ven el que no necessitis

Recórrer al mercat de segona mà cada vegada és més fàcil gràcies a les noves tecnologies. Si tens molt material que saps que no es tornarà a emprar i està en bon estat, posar en venda aquests productes pot ser una forma d'afegir un ingrés extra a totes les despeses que suposen el començament de l'escola de manera que la tornada a les aules es faci menys costa amunt.

3. Llibres de text: compara preus i/o recorre a la segona mà

Els llibres de text suposen gran part de les despeses del començament del curs, amb un cost que pot arribar als 198 euros de mitjana per estudiant. En cas que vulguis comprar-los nous, és important comparar entre diferents establiments, especialment si tens en compte que, quan es tracta d'ensenyaments obligatoris (Primària i ESO), el preu és lliure i pot haver-hi fins a un 10% de diferència en el seu preu, segons l'establiment on es comprin.

Una altra opció pot ser recórrer al mercat de segona mà, cada vegada més comú, ja que els llibres de text poden reutilitzar-se si es conserven en bon estat. Aquesta alternativa, que faciliten molts portals d'Internet, permet que una família estalviï 100 euros de mitjana.

4. Reutilitza el material de familiars i amics

Una altra forma d'estalviar consisteix a "heretar" el material escolar de familiars i amics. A més de reutilitzar el que va sobrar d'altres cursos, pots preguntar als teus coneguts si hi ha alguna cosa que ja no necessitin i puguin prestar-te per donar una segona vida a productes que d'una altra forma quedarien desaprofitats.

5. Compara totes les ofertes del mercat

Abans de llançar-te a les compres, assegura't que aconsegueixes el material al millor preu possible i compara les possibilitats que t'ofereixen les diferents marques, especialment amb aquells productes més cars, com la roba o les motxilles. Triar l'establiment més barat per fer la compra pot fer que les famílies estalviïn fins a un 25% del seu pressupost total. A més de comparar les ofertes dels comerços tradicionals i les grans superfícies, no t'oblidis de mirar les possibilitats que t'ofereixen les tendes online.

6. Treu partit als darrers dies de rebaixes

Si estàs acostumat a deixar les coses per a l'últim dia, és millor que t'apliquis amb la tornada a l'escola, especialment si vols estalviar diners, i que planifiquis amb temps les compres. Així podràs aprofitar les rebaixes d'estiu, que en general van des de finals de juny a la fi d'agost, i analitzar els descomptes que ofereixen les diferents marques sense sofrir les presses pel començament de curs. En el cas dels llibres de text, per exemple, comprar els llibres al juny i juliol pot reduir fins a un 12% la despesa que desemborsen les famílies.

No obstant això, com el calendari de rebaixes és, en general, flexible, aquells que esperin a setembre poden trobar també bones ofertes en alguns establiments. A més, recorda que des de fa anys el comerç pot reduir també el preu dels productes de temporades passades, la qual cosa obre el ventall de possibilitats dins de les rebaixes.

Comprar els llibres de text el juny i juliol pot reduir fins a un 12% la despesa que desemborsen les famílies

7. Revisa les condicions de les ofertes de finançament

Si estàs pensant a finançar les despeses de la tornada a l'escola a través d'un préstec o una targeta de crèdit, no oblidis calcular la Taxa Anual Equivalent (TAE), un paràmetre amb el qual podràs saber el cost real d'aquesta operació. La TAE no solament té en compte l'interès que cobra cada entitat (el TIN), sinó que també considera la quantitat prestada, les comissions o despeses, i el termini de devolució. Per exemple, si volguessis demanar 900 euros, a retornar a tres mesos, amb un TIN del 0% però una comissió de gestió del 3%, en calcular la TAE t'adonaries que l'interès real que hauràs de pagar serà del 20,1%.

8. Treu partit a les promocions

Finalment, aprofita les promocions que treuen algunes marques amb motiu de la tornada a l'escola. Per exemple, el Corte Inglés retorna un 10% de les compres en moda infantil, uniformes, sabates i esports, i reintegra el 5% de les despeses en papereria. Per la seva banda, Carrefour regala un cupó de 10 euros per cada 90 euros de compra en llibres de text (para Primària i ESO) que podran gastar-se en papereria, motxilles escolars, informàtica i uniformitat escolars.

 Estefanía González, cap de redacció de Kelisto i portaveu de finances personals

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71