L'Informe anual sobre la indústria a Catalunya subratlla que, mentre que Catalunya representa pràcticament el 20% del PIB espanyol, en termes industrials aquest s'eleva fins el 23%.
Les 10 empreses de Barcelona capital que més diners generen
Les companyies amb seu a la ciutat comtal generen 84.655 milions d'euros anuals amb BASF i Mediaproduction al capdavant
Barcelona és una de les ciutats europees amb un teixit econòmic i empresarial més potent. La capital catalana destaca per un ecosistema integrat des de grans empreses internacionals fins a petites empreses emergents que tot just ...
Dinantia, la comunicació entre escoles i famílies per acabar amb els grups de WhatsApp
Dinantia és una plataforma que ha transformat la comunicació entre les escoles i les famílies i que va néixer d'un fracàs
S'aprèn més dels fracassos que dels èxits. És una frase típica i tòpica, però que en el cas de Dinantia és una realitat. Aquesta plataforma de comunicació entre escoles i pares ha arr...
Desxifrant l'ADN de la diversió: el nou rumb de PortAventura
Com serà l'entreteniment d'aquí a deu anys? El parc temàtic tarragoní lidera la innovació en un món en què la generació Z té molt a dir
Imagina que compres una entrada per visitar un parc d'atraccions i que l'experiència ja comença allà. Disposes de gamificació al mòbil, un vehicle elèctric que et trasllada fins a les instal·la...

 


 

Internacionalitzar-se o protegir-se? La qüestió catalana
L'ocupació industrial creix per cinquè any consecutiu a Catalunya durant el 2018 amb un increment del 2,6%

Internacionalitzar-se i adaptar-se al mercat mundial o protegir-se i conservar? Aquesta és la qüestió (catalana). Que per presumir s'ha de patir és una dita ben sabuda i una cosa similar és el que li passa a l'economia catalana. El futur passa per obrir mercat a l'exterior, però això implica que l'economia també està "més lligada" a tot allò que passi fora, motiu pel qual "el creixement no serà tan alt com el previst per a anys anteriors". Així ho posa de manifest la directora general d'Indústria del Departament d'Empresa i Coneixement, Matilde Villarroya, durant la presentació de l'Informe anual sobre la indústria a Catalunya, un estudi que subratlla que, mentre que Catalunya representa pràcticament el 20% del PIB espanyol, en termes industrials aquest s'eleva fins el 23%. I no només això. També destaca que la indústria i l'ocupació industrial creix per cinquè any consecutiu.

Si bé és cert que l'economia s'està desaccelerant, també ho és que la indústria és dels pocs sectors que continua en creixement en tots els indicadors. L'ocupació industrial ha augmentat un 2,6% durant el 2018 -el mateix que a la resta d'Espanya-, una xifra que demostra que el sector continua a l'alça malgrat el creixement lleugerament inferior al del 2017, quan va ser del 2,9%. A més, el VAB industrial també creix per cinquè any consecutiu i ho fa al mateix ritme que Espanya, en un 1,1%. De fet, segons apunta l'informe, la desacceleració de l'ocupació en la indústria s'ha començat a notar al maig d'aquest 2019.

Alguns sectors industrials, a més, desapareixen completament del mapa. Mentre que, per exemple, el 2017 hi havia un afiliat a la Seguretat Social en règim general o d'autònoms en la indústria del cuir i del calçat, el 2018 es queda a zero, mentre que a les indústries de productes alimentaris veu com els seus treballadors es redueixen a la meitat passant de tenir quatre afiliats a tenir-ne només dos. Però altres sectors veuen com amb el pas dels anys, la seva ocupació s'incrementa. És el cas de la indústria del tabac, que creix un 109,3% passant de tenir 15 afiliats a tenir-ne 32 i sent el sector que més ha crescut.

El pas curt (també) arriba lluny

Les exportacions industrials també continuen creixent, però, en sintonia amb el panorama europeu i mundial, ho fan a un ritme més lent. Si bé l'any 2017 van créixer un 7,7%, el 2018 ho van fer un 2,9%, de manera similar a la zona euro que va passar del 7,1% al 3,8%. En paraules de Villaroya, això té precisament el seu origen "en la pèrdua de dinamisme de la zona euro, que és el seu principal mercat".

Per la seva banda, la inversió industrial s'ha elevat un 9,6% en termes nominals, la tercera xifra més alta dels darrers anys de la sèrie. Aquest increment ha estat similar per a les petites i les mitjanes empreses -9,7%- i les grans -9,5%-, un augment que s'ha vist afavorit sobretot pels factors tècnics i l'accés a les noves tecnologies, però també per l'evolució de la demanda.

En aquest sentit, la inversió estrangera en la indústria s'ha mantingut estable amb un lleu creixement del 0,2% en relació al 2017, però que, tot i així, continua representant el 39,8% del total d'inversions estrangeres al territori català i el 14,9% del total d'Espanya. Els principals inversors? Àsia i Oceania. Aquestes xifres demostren com en el darrer quinquenni -entre el 2014 i el 2018-, les inversions estrangeres van ser un 65,2% superiors al període comprès entre el 2009 i el 2013, quan havien crescut un 20,5% en comparació amb el quinquenni anterior.

Així doncs, Catalunya continua sent industrial i ho serà sempre i a això sumant-li la internacionalització. La directora general d'Indústria recorda que "les previsions ens mostren que preveuen una desacceleració per al proper any i una nova acceleració per al 2021" perquè, insisteix, "quan més internacionalitzada està una economia, més lligada a l'exterior està". I, mentrestant, el Govern va fent camí i, com ja va anunciar la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, estan treballant en un pla per al desenvolupament d'una línia de suport per a la indústria de la mobilitat i l'automoció per "anticipar-se" a tot allò que encara està per venir.

I és que, com diu el secretari d'Empresa i Coneixement, Joaquim Ferrer, la indústria és "un sector molt important en termes d'innovació, internacionalització, productivitat, ocupació...". I aquest creixement desaccelerat també representa bones notícies per a Catalunya perquè la indústria i la ocupació en el sector continua a l'alça, encara que de manera més lenta. Com deia Ferrer en un altre acte, "tampoc cal que sempre batem rècords, es poden guanyar els 100 metres llisos sense fer cap rècord i es pot guanyar la Lliga sense fer 100 punts".

Marta Escobar Martí

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71