Resolució de la Convocatòria de Projectes Socials a Catalunya. © David Campos.
A partir del 12 de setembre, les entitats socials catalanes podran presentar els seus projectes en una nova edició de la convocatòria, corresponent al 2023, que estarà oberta fins al 5 d’octubre

 









 

 

La Fundació "la Caixa" selecciona 358 projectes socials a Catalunya als quals destinarà 10,6 milions d'euros
Impulsar l'acció d'aquestes iniciatives permetrà atendre prop de 200.000 persones en situació de vulnerabilitat

Les Convocatòries de Projectes Socials de la Fundació "la Caixa" han seleccionat a Catalunya 358 projectes, als quals es destinaran 10.689.860 euros. La dotació, un 44% més elevada que l'any anterior, impulsarà l'acció del tercer sector social català i permetrà atendre 188.179 persones en situació de vulnerabilitat.

La resolució de la Convocatòria de Projectes Socials Catalunya ha estat presentada al Museu de la Ciència CosmoCaixa pel director general de la Fundació "la Caixa", Antoni Vila Bertrán; i el subdirector general de la Fundació "la Caixa", Marc Simón; amb intervenció del conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano.

També hi ha estat present, la directora territorial de CaixaBank a Barcelona, María Alsina; i tres de les entitats seleccionades, que han presentat els seus projectes: EmpoderEM: Promoció de l'autonomia i el benestar de les persones amb EM i altres malalties neurodegeneratives, de la Fundació Esclerosi Múltiple - FEM; Atenció integral a persones en situació de sense llar, del Centre d'Acollida Assís, i El cohabitatge a la vellesa. Una opció de vida, de la Fundació Privada Llars Compartides.

«L'encadenament de crisis dels últims anys està provocant un augment del nombre de persones en situació de vulnerabilitat. I som conscients que aquesta situació també està obligant les entitats socials que les atenen a fer un esforç extraordinari. Per això hem ampliat la dotació i hem facilitat l'accés als ajuts d'aquesta convocatòria. Perquè volem estar més a prop que mai de les persones que més ho necessiten i continuar avançant cap a una societat més justa a través de l'impuls del màxim nombre possible de projectes socials», ha explicat el director general de la Fundació "la Caixa", Antoni Vila Bertrán.

Impacte al territori i en les persones

Els 358 projectes que s'han seleccionat a Catalunya estan repartits de la manera següent entre les quatre províncies catalanes:

En l'àmbit municipal, els projectes seleccionats es duran a terme a 75 localitats catalanes diferents. La ciutat de Barcelona, amb 175 iniciatives seleccionades, és la localitat que concentra més projectes.

L'ajut a totes aquestes iniciatives permetrà atendre 188.179 persones en situació de vulnerabilitat i impulsarà la tasca de 2.633 professionals i 11.335 persones voluntàries.

Sis àmbits d'actuació

Per respondre a les necessitats socials, cada un dels projectes seleccionats a Catalunya estan emmarcats en un dels àmbits d'actuació següents:

Novetats principals de la convocatòria

Fins a l'any passat, les convocatòries socials de la Fundació "la Caixa" eren d'àmbit estatal. A partir del 2022, l'entitat llança un total de 20 convocatòries, 18 de les quals són territorials, una per a cada comunitat autònoma i una altra per a Ceuta i Melilla. Aquest nou model territorial vol apropar els ajuts a les persones en situació de vulnerabilitat i a les entitats sense ànim de lucre de cada territori, en aquest cas, Catalunya. Només mantenen el seu abast nacional les convocatòries d'Acció social en l'àmbit rural i de Cooperació internacional. A Catalunya, 4 projectes dels 358 seleccionats han presentat la seva candidatura a través de la convocatòria d'Acció social en l'àmbit rural.

A més del nou model territorial, les convocatòries incorporen un nou repartiment de la dotació econòmica, que s'ha establert sobre la base de la població de cada comunitat autònoma. Altres novetats incorporades el 2022 són l'increment de 40.000 a 50.000 euros de l'import màxim que es pot sol·licitar per projecte en la modalitat 1 i la simplificació del formulari de presentació de projectes per facilitar la participació de totes les entitats.

La pròxima convocatòria s'obrirà al setembre

A partir del 12 de setembre, la Fundació "la Caixa" obrirà una nova edició de la Convocatòria de Projectes Socials Catalunya, corresponent al 2023. Fins al 5 d'octubre s'hi podran presentar projectes i sol·licitar ajuts de fins a 50.000 euros en la modalitat 1 i de fins a 100.000 euros en la modalitat 2. En aquesta nova edició, la convocatòria prestarà una atenció especial a la situació actual de crisi econòmica, social, sanitària i energètica, que està provocant un augment del nombre de persones en situació de vulnerabilitat i també un agreujament de les situacions que aquestes persones pateixen.

Una convocatòria amb més de 20 anys d'història

Entre 1999 i 2022, les convocatòries de Projectes Socials de la Fundació "la Caixa" han impulsat 4.728 projectes a Catalunya, a través dels quals s'han atès 2.452.666 persones, amb una aportació acumulada de 105 milions d'euros. Al conjunt d'Espanya, entre 1999 i 2022, les convocatòries han impulsat 20.605 projectes, a través dels quals s'han atès 9 milions de persones, amb un pressupost global de 421 milions d'euros.

Notícies relacionades
Nou conveni amb Projecte Home per impulsar la iniciativa «Global Forum on Drugs»
La Barnahus de Barcelona s'activa amb 60 casos d'abús sexual infantil sobre la taula
El centre està integrat per dos serveis amb el doble de professionals per atendre les necessitats de població
El Govern afegeix 131 municipis a la llista de zones tensionades per limitar el preu del lloguer
La mesura implica que hi hagi 271 localitats on es podrà aplicar el topall, cobrint més de set milions de persones
El dret a la pau centra la programació d'Impacte! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya
La quarta edició es realitza entre el 9 i el 28 d'abril a diverses ciutats catalanes
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71