Més coneixement de català al sector empresarial gràcies al conveni entre la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura
últims articles
Nova programació de l’Aula de Cinema
 
Viu unes cavalcades de Reis singulars
 
La Diputació de Barcelona fomenta els valors cívics a La Ciutat dels Somnis
 
Més de 25.000 enquestes enviades per millorar el Catàleg de Serveis
 
Per Nadal, llibres únics a la Llibreria de la Diputació de Barcelona
 
Reempresa guanya el Premi Europeu de Promoció Empresarial 2017
 
Foto: Diputació de Barceona
54 cursos de llengua catalana, 16 de recursos lingüístics i la traducció al català de 5 normes ISO/UNE. Aquestes són algunes de les dades del balanç del Conveni de col·laboració per al foment de l’ús de la llengua catalana, signat el novembre de 2016, entre la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística. El conveni s’emmarca dins el programa “Català i empresa. Ja estàs al dia?” que impulsa el Departament de Cultura per promoure el català en l’àmbit empresarial, fer créixer l'oferta de productes i serveis en català i garantir els drets lingüístics dels consumidors.

Cal recordar que la Diputació de Barcelona ha estat una de les administracions pioneres en la normalització lingüística del català l’administració local, a través del Decret de 5 d’octubre de 1983  en aplicació de la Llei de normalització lingüística.

La col·laboració s’ha centrat en dos projectes. El primer, de formació en català adreçat a l’empresa, dut a terme a través dels centres de promoció econòmica locals i dels centres de normalització del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El segon projecte, centrat a oferir en català normes ISO de gran repercussió al món empresarial, executat per mitjà del TERMCAT Centre de Terminologia.

La formació s’ha concretat amb 1.134 hores lectives amb un total de 1.072 inscripcions.

Els 13 centres de normalització lingüística del CPNL que han participat en la formació han adaptat l’oferta a les necessitats territorials concretes, d’acord amb els centres de promoció econòmica. Així, s’han dut a terme cursos generals: 1 de nivell inicial i 14 de nivell Bàsic1, i cursos especialitzats: 13 d’expressió oral, 19 d’expressió escrita, 7 d’específics per a sectors professionals (restauració, sanitari, administració, atenció al públic, atenció telefònica, i comunicació) i 16 sessions de recursos lingüístics.

Pel que fa a la procedència de l’alumnat, un 41% són nascuts a Catalunya, un 11% a la resta de l’Estat espanyol i un 48% nascuts a l’estranger: 26% a Amèrica del Sud, 12% a l’Àfrica, 5% a Europa i 5% a Àsia. Respecte a la seva situació laboral, el 65% estan a l’atur i el 35% en actiu. En relació amb les franges d’edat, un 45% té entre 45-64 anys, un 29% entre 30-44 i un 26% entre 18-29. El 71% de les persones inscrites són dones.

En el marc de l’acord, el TERMCAT ha traduït 5 normes ISO/UNE relacionades amb la gestió documental i la gestió d’informació:

• UNE-ISO 23081-2 Informació i documentació. Processos de gestió de documents. Metadades per a la gestió de documents. Part 2: Elements d’implementació i conceptuals

• UNE-ISO 30302:2015. Informació i documentació. Sistemes de gestió per als documents. Guia d’implantació

• UNE-ISO 23081-3 Informació i documentació. Metadades per a la gestió de documents. Part 3: Mètode d’autoavaluació

• UNE 166002: 2014 Gestió de l’R+D+I: Requisits del sistema de gestió de l’R+D+I

• UNE-ISO/IEC 27001:2014 Tecnologia de la informació. Tècniques de seguretat. Sistemes de Gestió de la Seguretat de la Informació (SGSI). Requisits. (ISO/IEC 27001:2005)

En l’elaboració de les normes sobre gestió documental, el TERMCAT ha comptat amb l’assessorament d’especialistes de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura.

Aquestes noves normes se sumen a la trentena de normes ISO en català que el TERMCAT ha traduït i que té referenciades al seu web. Podeu consultar el llistat a: http://www.termcat.cat/ca/El_TERMCAT/Linies_Actuacio/#Normes.

AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media
amb el suport de: