Les 10 propostes culturals per fer virtualment
Descobreix les millors pel·lícules, música i visites digitals a través de les pantalles

Hem seleccionat 10 propostes per viure la cultura des de casa. Exposicions virtuals, conferències, llibres en format digital, concerts a través de les pantalles i moltes idees per gaudir de la cultura o fins i tot animar-se a crear-la, atrevint-te amb la poesia o els guions. Bon confinament i, ja ho saps, aquests dies #quedatacasa!

1. Més de 800 llibres en català gratis
Viquitexts és una biblioteca lliure, una col·lecció d'obres escrites en català i que són de domini públic o estan sota llicència lliure. Hi podreu trobar: poesies, cançons populars, novel·les de tota mena, textos religiosos, manifests i declaracions, discursos, textos legals i altres documents històrics que segur que podran satisfer la curiositat dels més exigents.

2. Més de 2000 pel·lícules disponibles
T'agrada tant el documental com la ficció? La plataforma eFilm té 2.000 pel·lícules disponibles. Amb el carnet de la biblioteca pots veure'n vuit al mes, completament gratis. Et detallem les instruccions: una vegada heu seleccionat la pel·lícula, teniu 72 hores per veure-la, ja sigui des de l'ordinador, des d'una tablet o des del mòbil. Accedir-hi és tan fàcil com entrar a eBiblio.cat, iniciar sessió amb el número del vostre carnet de biblioteca i la contrasenya (si no l'heu canviat és la vostra data de naixement sense espais i amb l'any sencer) i clicar a l'apartat 'pel·lícules', a la columna de l'esquerra. Quan feu clic a 'visualitzar', entrareu a la pàgina on podreu consultar tot el catàleg de pel·lícules 'online'.

3. Canal Cuarentena de Filmin
Filmin, la plataforma de cine online, ha creat un canal que porta per nom Quarantena en què recomana als espectadors pel·lícules sobre persones "atrapades". Alguns exemples són 'The party', 'La soga', 'Ànima mater'; o pel·lícules on apareixen vídeos com per exemple 'Rec', 'Doce monos', 'Antiviral' o 'Utopia'. També hi ha propostes sobre veïns que viuen tancats a casa com per exemple, 'La finestra indiscreta'.

 

 

 

4.  El Teatre Lliure ha engegat #TheShowMustGoOn
Si no podem assistir al teatre, les arts en viu per excel·lència, el veurem des de casa. El Teatre Lliure ha engegat a Twitter, amb l'etiqueta #TeatreAlFil, la pubicació de diversos textos de peces breus. La proposta més ambiciosa és #LliureAlSofà. Gràcies a aquesta iniciativa, el Teatre Lliure permetrà el visionat complet d'obres teatrals a través del seu compte de YouTube. Tot començarà amb  'Hamlet' de William Shakespeare, dirigida per Pau Carrió i protagonitzada per Pol López, que va rebre el Premi Butaca 2016 al millor actor. Es podrà veure del dijous 19 al dissabte 21 de març a les 20 hores i el diumenge 22 de març a les 18 hores, seguint els horaris habituals d'exhibició d'espectacles del Lliure.

5. #coronavirusplays
El dramaturg Jordi Casanovas ha impulsat #coronavirusplays, una proposta per a la creació de monòlegs d'un màxim de tres minuts de durada sobre què se sent i es viu en aquests moments per compartir a les xarxes en format de text i que actors i actrius interpretaran voluntàriament. Us posem un exemple sobre un dels monòlegs en què es parla de la febre del paper higiènic.

 

6. Ruta 40 i La Calórica
La companyia La Ruta 40  posa a l'abast dels espectadors diverses de les seves produccions completes, com 'Una lluita constant', un projecte de la mateixa companyia i de Carlota Subirós que es va estrenar a la Sala Beckett l'any 2018. També la companyia La Calórica obert el seu arxiu a tothom a través del seu compte de Vimeo, on hi podem veure complertes algunes de les seves obres.

7. Poesia en temps de confinament
Aprofitar aquest temps a casa per escriure poesia és el que proposa Poeta de guàrdia, un compte de Twitter que cada dia compartirà un poema escrit expressament per a l'ocasió, que serà recitat pels mateixos poetes i que s'ha estrenat amb Josep Pedrals. Aquí va un exemple d'un dels poemes: "Ara estarem parats dalt de la sínia / durant un temps en què tot serà espera. / Gronxats en el grinyol d'una cistella, / inquiets, perquè la inèrcia és qui ens domina". Així comença el poema inèdit per a la iniciativa @poetadguardia.

8. Cuarentena Fest
Diversos músics i grups de l'escena independent d'arreu de l'Estat, juntament amb segells discogràfics i agències de management com Luup Records, Snap! Clap! Club, Ground Control o Calima, han creat el Cuarentena Fest, un festival online on els artistes actuaran des de l'espai on hagin escollit fer-ho, ja sigui des del seu espai de creació, locals d'assaig o dormitoris, per exemple. Els concerts es podran seguir des dels canals de YouTube dels grups i artistes participants, o a través de la web del mateix Cuarentena Fest.  I també en sector musical, la discogràfica Bankrobber ha creat una llista feta a partir d'una selecció de cançons dels seus artistes, com Sanjosex, Mazoni i El Petit de Cal Eril, que ha batejat amb un nom ben explícit, 'Cançons maques per a aquests dies de merda'.

9. Visita els museus on line
Un seguit de museus i galeries del món tenen obertes les seves portes per fer-hi una visita virtual.  És el cas de la Galleria degli Uffizi de Florència, el Metropolitan Museum de Nova York, el Museu del Prado o el propi Louvre. Aprofita per descobrir les millors obres de la història de l'art sense moure't de casa!

10. Les conferències del CCCB en streaming 
El CCCB retransmetrà en streaming totes aquelles activitats que ho permetin. De moment, es podran seguir des de la seva web la conversa entre Alessandro Baricco i Jorge Carrión el 16 de març a les 18:30 hores i la conferència de Stefano Mancuso, el 19 de març a les 18:30 hores.

 
 
 
Veure més notícies
 
Et proposem activitats culturals per fer a casa per aquests dies de confinament. Ja ho saps, #quedatacasa!


Els 10 escape rooms virtuals més misteriosos
Després de l'èxit de l'article anterior, us oferim més idees d'enigmes i jocs interactius
Aquí teniu més idees de jocs interactius que ens ajuden a mantenir la ment desperta i també la cooperació amb altres persones. Jocs en equip que, en moltes ocasions, han estat inspirats en la situació que estem vivi...
8 minisèries recents que no et pots perdre
Recollim les sèries curtes més destacades dels últims mesos
En aquest temps de confinament, s'està disparant el consum audiovisual i les plataformes de subscripció s'han convertit en una de les principals opcions d'entreteniment. En especial les sèries i sobretot, aquelles que...
Les millors cançons creades aquests dies pels artistes des de les seves llars
La situació actual és una bona dosis d’inspiració pels artistes. Els músics han aprofitat el confinament per elaborar creacions artístiques optimistes, romàntiques, i petites joies que valen la pena ser...
Els invents per moure't a casa
Propostes actives per fer en confinament i amb materials casolans
Després de tants dies a casa, la necessitat de moure el cos és gairebé urgent. Aprofitem la nostra experiència i la inventiva casolana per proposar-vos algunes maneres d'activar la musculatura en confinament i, de pass...



AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71